Åtta Bier Ti Min Far live i Malmö

Den 29 juni 2024 såg jag Åtta Bier Ti Min Far live på Medley i Malmö.

Jag hade sett Åtta Bier Ti Min Far live 2 gånger tidigare, men det var 30 år sedan sist.

Det var kul att prata lite med sångaren Christer Nilsson både före och efter spelningen.

Mycket trevligt att bli hälsad välkommen från scenen inför den första låten, som också är min favoritlåt ”Min gamle klasskompis” från debutalbumet ”Kärlek och fotboll” (som också är mitt favoritalbum med Åtta Bier Ti Min Far”. Fullt ös direkt.

Det fortsatte med fler bra låtar, som ”Å me gensaren”, ”Hellre fem smutsiga små fingrar” och ”E6an söderut”.

”Frivolter” är en av de bästa låtarna på albumet ”Pallar inte med…”. Åtta Bier Ti Min Far är ett härligt liveband och det är bra tryck på publiken konserten.

”Hamnkiosken” från samma platta är också mycket bra, men ännu bättre är ”Nere på knä” från albumet ”Kina Puff”.

Jag kommer från Tomelilla och det är en ort inte många band har skrivit låtar om – men det har Åtta Bier Ti Min Far gjort. Det är alltid kul att höra ”Tomelilla marknad” (som för övrigt i år äger rum den 18 juli).

Första set avslutades med en av mina absoluta favoritlåtar med Åtta Bier Ti Min Far. ”Ja ler som en hällörad” är lysande.

Efter en halvtimmes paus är Åtta Bier Ti Min Far tillbaka på scenen. Andra set inleds mycket bra med ”Pågarna är bra”. Lite senare kommer ”Var e dar med de?”, som också är mycket bra.

Åtta Bier Ti Min Far bildades i Ystad 1987 och från början var Tommy Nilsson sångare i bandet. Jag och Tommy hade tidigare gått på gymnasiet samtidigt i Ystad och kände då varandra. Tommy lämnade bandet 1995 och då tog hans bror Christer Nilsson över sången (han hade redan tidigare varit gitarrist). Daniel Nilsen (gitarr) och Patrik Strand (trummor) har också varit med från starten. Bengt Glemvik (bas) har varit med sedan 1995.

Bandet spelar en härlig skånsk rock’n’roll och har massor av bra låtar. Även om jag inte hade sett dem live på 30 år har jag ändå hela tiden lyssnat på deras skivor.

”Fallskärmsavtalet” är en annan av mina favoritlåtar. Åtta Bier Ti Min Far bjöd på en kanonversion av låten och härligt munspel av Daniel Nilsen. Patrik Strand har skrivit många av kvällens låtar, men ”Fallskärmsavtalet” är skriven av Christer Nilsson. Som i många andra låtar är en rejäl allsång från publiken och i slutet hoppar både bandet och stora delar av publiken. En av kvällens största höjdpunkter.

Innan Åtta Bier Ti Min Far gav ut sitt debutalbum ”Kärlek och fotboll” hade de givit ut 3 EP på vinyl (jag har 2 av dem). Den andra EP:n innehåller bl a kanonlåten ”En liten lur”.

Den följs av ”En överfet helg”, som också är bra. Åtta Bier Ti Min Far är ett bra rockband och Christer Nilsson en mycket bra frontman. Han tycks känna halva publiken och eldar ständigt på dem. Andra setet avslutas med ”En röd moped”.

Bandet lämnar scenen, men är snart tillbaka för extranummer – och det är inte vilka extranummer. Det börjar med ännu en grymt bra låt. ”Julafton ’72 (nederst på önskelistan)” har alltid varit en av mina största favoritlåtar. Härlig rock’n’roll och en lysande text.

Nu är julen här med droger och besvär
och här sitter vi och glor på Kalle Anka
Bara muntra miner nu när gästerna är här
och har vi tur så ses vi inte nästa jul

Åtta Bier Ti Min Far bjöd på en otroligt bra ”Julafton ’72”, men det var inte slut än. ”Opel Kapitän” är också helt lysande. ”E6an söderut” är så bra att den spelas en gång till. En mycket bra konsert avslutas med ”Pengar”.

Efteråt pratade jag lite mer med Christer Nilsson. Det hade gått 30 år sedan jag såg Åtta Bier Ti Min Far senast, men det dröjer förhoppningsvis inte en bråkdel av den tiden innan jag ser dem nästa gång. De är ett kanonbra liveband med massor av bra låtar. Jag ser många konserter, men det är inte det är långtifrån alla som har så bra stämning som det var denna kväll på Medley i Malmö. Och av mina 7 största favoritlåtar spelade man 6!!!

Kvällens bästa låtar var ”Min gamle klasskompis”, ”Julafton ’72 (nederst på önskelistan)”, ”Ja ler som en hällörad”, ”Fallskärmsavtalet”, ”En liten lur”, ”Opel Kapitän” och ”Frivolter”.

Åtta Bier Ti Min Far

Christer Nilsson (sång, gitarr)
Daniel Nilsen (gitarr, sång)
Bengt Glemvik (bas, sång)
Patrik Strand (trummor, sång)

Publik

Ca 100 st

Åtta bier ti' min far Setlist Medley, Malmö, Sweden 2024

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.