Dan Baird & Homemade Sin live i Malmö

Den 7 december såg jag Dan Baird & Homemade Sin live på Kulturbolaget i Malmö.

Denna spelning skulle egentligen ägt rum i juni, men blev framflyttad. Både Dan och hans fru har haft hälsoproblem de senaste åren och för en månad sedan meddelade Dan att detta skulle bli hans sista turné. Han kommer även fortsättningsvis att spela in musik, men det blir inga fler konserter. Spelningen på KB skulle därför bli hans sista i Sverige någonsin (och hans näst sista över huvud taget).

Jag älskar detta fantastiska rockband. Förutom Bruce Springsteen & The E Street Band och The Rainmakers är Dan Baird & Homemade Sin världens bästa band. Och de är helt magiska live. Jag har haft den stora förmånen att se dem live 17 gånger sedan 2008. En av dessa var visserligen utan Dan (som var sjuk), men dessutom såg jag Dan med The Georgia Satellites i Lund för 30 år sedan.

Jag såg fram emot konserten med blandade känslor. Det skulle såklart bli kul att åter se Dan Baird & Homemade Sin, men det var också sista gången.

Till stort jubel kommer bandet in på scen på ett fullpackat KB och börjar mycket bra med ”Good Problem to Have”.

Den följdes av ”Wear and Tear” och den lysande The Georgia Satellites-låten ”The Myth of Love”. På 80-talet var The Georgia Satellites ett av mina allra största favoritband. De gjorde några fantastiska album och jag såg en grymt bra konsert med dem i Lund innan Dan Baird lämnade bandet 1990.

”Bust Your Heart” var andra låten från förra årets album ”Screamer”. Det skulle komma tre till under kvällen.

Den följdes av flera höjdare, först ”Open All Night” och sedan ”Dixie Beauxderaunt” från Dan Bairds första soloalbum ”Love Songs from the Hearing Impaired” – vilket är en grymt bra skiva och förmodligen Dans bästa efter tiden med The Georgia Satellites. Trummisen Mauro Magellan har spelat med Dan Baird såväl tillsammans med The Georgia Satellites som med Homemade Sin. Mauro är grym.

Dan Baird är en fantastisk låtskrivare, en lysande gitarrist och en strålande sångare. Det visar han inte minst under den magnifika ”All Over But the Cryin'”. Man får rysningar så jäkla bra det är. En av kvällens höjdpunkter.

Sedan blir det fullt ös i ”Dan Takes Five”. Båda dessa låtar kommer från albumet ”In the Land of Salvation and Sin” – det sista Dan Baird spelade in med The Georgia Satellites. Dan Baird är en lysande gitarrist, men Warner E. Hodges är ännu vassare. Tillsammans är de sanslöst bra. Det här är den elgitarrbaserade rock’n’roll jag älskar mer än all annan musik.

Lite senare kommer de bästa låtarna från ”Love Songs from the Hearing Impaired”. Först ”Julie + Lucky” och sedan Dan Bairds allra bästa sololåt ”I Love You Period”. Man blir alltid lika glad när man hör denna låt. Publiken älskar den, det är alltid stor allsång och grymt ös. Det märks att Dan själv gillar låten precis lika mycket som alla andra. Han har ett stort leende på läpparna när han och Warner delar på sången. Bästa låten under konserten.

Lite senare är det dags för Dan och Warner att briljera på nytt, men då på sina elgitarrer. ”Crooked Smile” är en härlig låt som verkligen visar vilka strålande musiker det är på scenen. Dan och Warner på gitarr, Mauro på trummor och Sean Savacool på bas. Herregud vilket band de är.

”Keep Your Hands to Yourself” var den största hitlåten The Georgia Satellites hade och det är sannerligen inte så konstigt. Det är en sjukt bra rocklåt. Jag vet inte hur många gånger jag hört denna suveräna låt, men jag tröttnar aldrig. Jag kan höra den varje dag. En helt makalös låt.

Nästan lika bra är ”Younger Face”. Det är utan tvekan en av Homemade Sins allra bästa låtar. Början på låten är helt magisk. Mauro Magellan visar vilken strålande trummis han är och sedan fyller Dan, Warner och Sean på. Underbar rock’n’roll!!!

Det blir några låtar till från senaste plattan ”Screamer”, bl a ”Something Like Love” där Warner står för sången.

Den sista konserten någonsin på svensk mark med Dan Baird & Homemade Sin avslutas med två strålande covers. Först ”Going Down the Road Feeling Bad” och passande nog som sista låt ”Shake, Rattle and Roll”. Missa inte slutet på videon. Så här avslutar en professionell artist den sista låten på den sista spelningen i Sverige. Lyssna på publiken. Sådär låter det aldrig i Stockholm, men det här är Kulturbolaget i Malmö. Sveriges bästa rockklubb.

Konserten är slut. Det har som alltid med Dan Baird & Homemade Sin varit en grymt bra konsert. Det känns dock lite vemodigt när man tänker på att man aldrig mer kommer att få se Dan Baird i sin höga hatt rocka som nästan ingen annan kan.

Kvällens bästa låtar var ”I Love You Period”, ”Keep Your Hands to Yourself”, ”Younger Face”, ”All Over But the Cryin'”, ”Dan Takes Five”, ”Open All Night” och ”Shake, Rattle and Roll”.

Tack Dan Baird för all fantastisk musik de senast 35 åren. Och ett stort tack för alla magiska konserter. Det blev 17 st. Jag har haft lika kul varje gång.

Dan Baird & Homemade Sin

Dan Baird (sång, gitarr)
Warner E. Hodges (gitarr, sång)
Sean Savacool (bas, sång)
Mauro Magellan (trummor)

Förband

Dan Baird and Homemade Sin Setlist Kulturbolaget, Malmö, Sweden 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.