Guns N’ Roses live i Norje

Den 11 juni 2022 såg jag Guns N’ Roses live på Festival Stage under Sweden Rock Festival i Norje.

Guns N’ Roses är världens bästa hårdrocksband. Jag hade sett dem live 6 gånger tidigare (senast 2018) och såg verkligen fram emot att se dem spela alla sina klassiker live igen.

Tyvärr sabbar de både för publiken och sig själva genom att komma in på scen 30 minuter efter utsatt tid. När de spelade på SRF 2010 var de 50 minuter sena. Jag vet att GnR alltid är sena, men på senaste turnéerna var det lite bättre (då var det ca 15 minuter). När man varit 4 dagar på festival och bandet är sist ut sista kvällen medför detta tyvärr både buanden och att en del i publiken går hem. En halvtimme sena, men å andra sidan spelade de en timme efter utsatt tid så jag är helt OK med den ekvationen. Med det sagt så är de jävligt bra när de väl kommer in på scen.

De börjar med ”It’s So Easy” och ”Mr. Brownstone” från ”Appetite for Destruction”. Härliga låtar och Duff McKagan har på sig en Sverige-tröja. Förutom sina egna fantastiska låtar bjuder Guns N’ Roses även på några covers under kvällen, den första är ”Slither” (om man nu kan räkna det som en cover då både Slash och Duff ingick i Velvet Revolver).

Do you know where you’re are?
You’re in the jungle, baby
You gonna die

”Welcome to the Jungle” är kvällens första riktiga stora kanonlåt. Axl Rose dansar runt och eggar på publiken. Slash är grym på gitarr (som alltid). Grymt bra!

Härligt ös i ”Double Talkin’ Jive”. Slash fingrar glöder över gitarrsträngarna. Och tempot höjs ännu mer i ”Reckless Life”. Sedan en strålande version av ”Live and Let Die”.

2016 hoppade Axl Rose in som ersättare under AC/DC:s turné då Brian Johnson inte kunde fortsätta turnera. Det fanns många negativa röster inför turnén, men faktum är att Axl gjorde succé som sångare i AC/DC. Denna kväll i Norje bjöd på Guns N’ Roses på en sjukt bra cover av ”Back in Black”.

Detta är ett av de bästa partierna under den 3 timmar långa konserten. ”Back in Black” följs av ”Shadow of Your Love” i ett rasande tempo. Nu märks det tydligt att Axl sjungit upp rösten och det låter kanonbra.

”Estranged” är en helt fantastisk låt. Herregud vilket bra band Guns N’ Roses är. Dizzy Reed är en strålande pianist och Slash är helt fantastisk. Axl kutar omkring som förr i tiden.

Duff briljerar på basen under inledningen av ”Rocket Queen”. Och i Richard Fortus har GnR ännu en härlig gitarrist. Frank Ferrer är bra bakom trummorna. Efter det långa solot i mitten av låten dansar Axl in på scen och avslutar denna fenomenala låt.

En lysande ”You Could Be Mine” följer. Duff och Melissa Reese körar. Duff tar över sången helt i covern av The Stooges ”I Wanna Be Your Dog”.

Sedan följer Guns N’ Roses båda nya låtar. ”Absurd” är kass, men ”Hard Skool” är desto bättre.

Under hela konserten vajar 2 Ukrainska flaggor på scenen. ”Civil War” tillägnas också Ukraina. Resten av låtarna fram till extranumren är den bästa delen av hela konserten.

Slash bjuder på ett långt gitarrsolo innan världens bästa gitarriff ljuder som startar Guns N’ Roses bästa låt. Jag älskar ”Sweet Child O’ Mine”. Det är en av världens bästa låtar. Slash är helt fantastisk och Melissa Reese headbangar långt mer än någon i publiken. Axl bjuder t o m på lite ”ormdans” längst upp på scenen. Makalöst bra!

”Sweet Child O’ Mine” följs av ännu en klassiker. Ett piano kommer in längst fram i mitten av scenen, Axl sätter sig ner och börjar spela ”November Rain”.

Slash tar fram sin 12-strängade gitarr och börjar spela covern av Bob Dylan’s klassiker ”Knockin’ on Heaven’s Door”. Gitarrsolot lite längre in i låten tar Richard Fortus hand om. Axl får igång allsång med den annars tyvärr lite tröga publiken. Det är en lite långsammare version än på senaste turnén, men ändå 14 minuters kanonlåt.

Tempot höjs betydligt i ”You’re Crazy” och sedan fullkomligt exploderar det i en suveräna ”Nightrain”. En helt enorm rocklåt och härlig spelglädje. Tung rock’n’roll som är helt perfekt som sista låten före extranumren.

Bandet lämnar scenen, men är snart tillbaka igen. Jag läste en förvirrad recension där ”Coma” beskrevs som en publikfavorit. Förlåt, men denna recensent nånsin hört Guns N’ Roses låtar? Jag vet absolut ingen som gillar ”Coma”. Den följs av 2 covers innan det är dags för en makalös avslutande låt.

”Paradise City” är en magisk låt från början till slut. Sanslös bra rock’n’roll. Axl Rose skrattar som en galning, Melissa Reese headbangar och hela bandet öser på för fullt.

Guns N’ Roses lämnar scen en kort stund för att sedan komma tillbaka, ställa sig längst fram och tacka publiken. Det har varit fantastiskt kul att se dem live igen. Jag njöt varje sekund av den 3 timmar långa konserten och ser fram emot när jag får se dem live igen nästa gång. Guns N’ Roses var bäst av alla band under Sweden Rock Festival 2022. Det var massor av bra låtar under kvällen, men allra bäst var ”Sweet Child O’ Mine”, ”Paradise City”, ”Welcome to the Jungle”, ”Nightrain”, ”November Rain”, ”Estranged”, ”Shadow of Your Love”, ”Rocket Queen”, ”You Could Be Mine” och ”Back in Black”.

Guns N’ Roses

Axl Rose (sång, piano)
Slash (gitarr)
Duff McKagan (bas, sång)
Richard Fortus (gitarr, sång)
Frank Ferrer (trummor)
Dizzy Reed (klaviatur, piano, slagverk, sång)
Melissa Reese (klaviatur, synthesizer, programmering, sång)

Evenemang

Guns N’ Roses Setlist Sweden Rock Festival 2022, Europe 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.