Joan Osborne live i Helsingör

Den 13 november 2018 såg jag Joan Osborne live på Kulturvaerftet i Helsingör.

Jag har alltid älskat ”One of Us”, men hade aldrig tidigare sett Joan Osborne live. Joan släppte förra året albumet ”Songs of Bob Dylan” och det var även så konserten marknadsfördes. Jag hade även kollat lite på setlistorna från hennes senaste spelningar och var lite orolig för att konserten skulle bli kort. Desto gladare blev jag när setlistan bestod av en blandning av hennes egna och Dylan-låtar – och att hon spelade betydligt fler låtar än hon gjort på andra konserter.

Joan Osborne inledde med en mycket bra cover av Bob Dylans ”Quinn the Eskimo (the Mighty Quinn”).

 

Den följs av 3 andra Dylan-låtar; ”High Water (for Charley Patton)”, ”Rainy Day Women #12 & 35” och framförallt en strålande version av ”Spanish Harlem Incident”. Joan Osborne är en helt fantastisk sångerska.

Visst är det kul att höra bra covers, men det är alltid bättre att höra artistens egna låtar. Efter 4 inledande Dylan-låtar säger Joan:

I’m gonna play a couple of new songs. You’re among the first in the world to hear them (my cat doesn’t count).

Jag blev oerhört positivt överraskad av de nya låtarna – i synnerhet de första två som var grymt bra. Jag vet tyvärr inte vad någon av de 5 nya låtarna heter, men videon nedan visar den sista av dem som spelades.

På skivan tycker jag ”Highway 61 revisited” är sådär, men live var den strålande. Den följdes av en suverän version av ”St. Teresa”. Tyvärr råkade jag schabbla lite med videoinspelningen så jag har bara första minuten. ”St. Teresa” var definitivt en av kvällens höjdpunkter.

Till stora applåder dansar Joan Osborne av scenen, men hon är snart tillbaka för extranumren.

Först blir den den allra bästa låten från albumet ”Songs of Bob Dylan”. Jag har alltid gillat ”Tangled Up in Blue” och Joan Osborne gör den makalöst bra. På några låtar under kvällen spelar Joan gitarr, men oftast använder hon sina tamburiner och naturligtvis sin fantastiska sångröst.

Sista låten för kvällen är också den bästa. ”One of Us” skrevs av Eric Bazilian och blev en enorm hit för Joan Osborne. ”One of Us” är förmodligen också en av de musikvideos jag sett flest gånger på MTV/VH1 (på den tiden jag såg på dessa kanaler). Det är en enormt bra låt och även om kanske inte gitarrsolot i mitten sitter perfekt denna kväll är Joan magnifik.

Kvällens bästa låtar var ”One of Us”, ”Tangled Up in Blue”, ”St. Teresa” och de 2 första nya låtarna som jag inte kan namnen på.

Efter konserten har jag nöjet att prata lite med Joan Osborne som förutom att vara en makalös sångerska också verkar vara en väldigt trevlig person.

Joan Osborne Setlist Kulturværftet, Elsinore, Denmark 2018

Band

Joan Osborne (sång, gitarr, tamburin)
Kevin Bents (piano)
Jim Boggia (gitarr)
Kent Olsen (trummor)
Jay Mortaen (bas)

Förband

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.