”Jubileumsspelning” med Nilla Nielsen ikväll

Ikväll blir det ett form av jubileum. Jag ska se min 100:e spelning med fantastiska Nilla Nielsen.

Jag ser många konserter och jag har sett många artister flera gånger. Det finns dock ingen artist jag sett så många gånger som Nilla Nielsen. De senaste åren har jag haft den stora förmånen att jobba med Nilla. Det är ett sant nöje och en av belöningarna är förstås alla de upplevelser jag fått vara med om på Nillas spelningar.

Det finns många roliga episoder jag skulle kunna skriva mycket om, men här är 2+10 spelningar jag aldrig kommer att glömma:

091128 - Dan Hylander & Orkester28/11 2009 – Första gången jag såg Nilla Nielsen var när hon spelade med Dan Hylander & Orkester på Compagniet i Karlshamn. Jag såg förstås en mycket vacker tjej på scen, men jag hörde även en makalös sångerska sjunga underbara Higher Ground. Det är fortfarande min favoritlåt med Nilla.

Nilla Nielsen - Dan Hylander & Orkester14/5 2010 – Första gången jag pratade med Nilla var efter en ny Hylander-konsert på Palladium i Malmö. Jag funderade på vilken av hennes skivor ”Redemption Sky” och ”Shellshocked” jag skulle köpa och frågade henne vilken som är bäst. ”Det kan väl inte jag säga, jag gillar ju båda” blev svaret. Och såklart köpte jag båda…

Nilla Nielsen27/8 2010 – Första gången jag såg Nilla live med sitt eget band var på Ölhallen i Karlshamn. Jag filmade Snow Leopard och mitt i mellansnacket före låten pekar Nilla på mig och säger ”och lägg inte ut det på YouTube”. Efter spelningen pratade vi ganska länge. Och sorry Nilla – låten hamnade på YouTube… 😉

Nilla Nielsen29/7 2011 – Första gången jag såg Nilla spela på Helsingborgsfestivalen var tillsammans med hela sitt band på Mäster Palms Plats. Det är en av de rockigaste spelningar jag sett med Nilla – och en av de bästa.

Nilla Nielsen Band - gungor 815/7 2012 – Releasespelningen för albumet ”Så nära” på Pålsjö Krog i Helsingborg lockade 200 i publiken och var helt makalös. Denna vackra sommardag kunde inte ens ett strömavbrott hindra Nilla och bandets succé. Detta är den bästa konsert jag sett med Nilla Nielsen!

Nilla & barn 221/7 2012 – En av flera härliga sommarspelningar på mysiga Wallåkra Stenkärlsfabrik. Efter några dagars roadtrip till Stockholm var vi tillbaka i Skåne. Eller som Nilla uttryckte det ”ålen har landat”…

Nilla - Eskilstuna 15 svv29/9 2012 – Ny roadtrip och denna kväll var Nilla helt grym. Hon inledde med 1,5 timme egen musik – och fortsatte i ytterligare 3 timmar blandat eget och covers. Publiken önskade den ena låten efter den andra och hade de fått bestämma hade hon nog fortfarande varit kvar på Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Hon spelade och spelade – allt från Alanis Morissette till Guns n’Roses. Tidigare på dagen hade hon spelat 2,5 timme i Sollentuna – alltså 7,5 timme på en och samma dag. Hur är det möjligt din gaaalning? 😉

Nilla (4)17/4 2013 – I Vaerlöse i Danmark var Nilla en av tre kvinnliga artister denna ljuvliga vårdag. Det var kanske bara ett 30-tal i publiken, men vilken publik. Det var knäpptyst under låtarna och stormande applåder emellan. Nilla var så himla glad efteråt och showade loss ordentligt backstage. En oförglömlig kväll.

Nilla Nielsen 2411/7 2013 – Nilla spelade med hela sitt band på Landskronakarnevalen. En helt lysande spelning och roligast var det nästan när gitarristen Niklas notblad blåste ner på scengolvet under Bite Me. Nilla sparkade av sig skorna och släppte loss ordentligt på scen.

Nilla 0627/7 2013 – Nilla spelade solo i Mariakyrkan under Helsingborgsfestivalen. Det var otroligt varmt och kyrkan var proppfull. Nilla sjöng som en ängel i en kyrka med härlig akustik.

Nilla 0611/8 2014 – Våra förväntningar var kanske inte så stora. Gig en sen måndagskväll i Köpenhamn. Det inrökta Mojo Blues Bar var helt folktomt sånär som på en ointresserad bartendertjej när vi kom dit. Bokaren var 45 minuter försenad. Sakta men säkert började det droppa in fullt och när Nilla skulle börja spela var det fullsatt. Jaha en sorlig öltörstande publik tänkte jag – ack som jag bedrog mig. Ännu en gång visade den härliga danska publiken att man kan uppskatta en strålande artist. Precis som i Vaerlöse året innan var det knäpptyst under låtarna och stormande applåder efteråt. Det blir inte mer magiskt än så här.

Nilla & Peter 0710/10 2014 – Nilla spelade på Söderport i Kalmar för andra gången på lite drygt 2 månader. Det var ca 130 i publiken och Nilla var helt underbar på scen. En av de bästa konserterna på hela året och en av de bästa någonsin med Nilla.

Stort tack Nilla!!! Du är en fantastisk sångerska och låtskrivare – och en helt underbar vän!!! Tack för alla härliga spelningar, roliga episoder och massor av skratt. Jag ser fram emot min 100:e spelning med dig ikväll och hoppas det kommer att blir många, många fler framöver. Du är bäst!!!

Det är så svårt att välja, men detta är nog mina 10 favoritlåtar av Nilla Nielsen:

 • Higher Ground (album: Higher Ground)
 • Så nära (album: Så nära)
 • Snow Leopard (album: Higher Ground)
 • Bite Me (album: soundtracket till Valhajsflickan)
 • Not Ready (album: Redemption Sky)
 • Himmelen måste saknat sin ängel (album: Så nära)
 • Goldfish in a Bowl (album: Redemption Sky)
 • The Mister Song (album: Shellshocked)
 • I Don’t Know How to Fall in Love Anymore (album: Higher Ground)
 • Du gav mig Fantomenringen (album: Så nära)
 • Then You Said I Made You Feel Unfaithful (album: Higher Ground)
 • You Should Know By Now (album: Redemption Sky)
 • The Girl You Used to Know (album: Redemption Sky)
 • Kommer inte att sova i natt (album: Så nära)
 • Found You (album: Shellshocked)
 • Ain’t Got much (album: Redemption Sky)
 • The UFO Song (the Guinea Pig Song) (album: Higher Ground)
 • Liquid Gold (album: Shellshocked)
 • Salt (album: Higher Ground / Så nära)
 • Jag har sett det på Facebook (album: Så nära)
 • Hymn for Orangutan (Lullaby for the Wounded) (album: Higher Ground)
 • Sima (album: Redemption Sky)
 • Let Me Shine for You (singel)
 • Eutopia (album: Shellshocked)
 • Head Over Heels (album: Higher Ground)

Jo jag vet att det blev 25 låtar, men det var fan helt omöjligt att bara välja ut 10… 😉
Och sedan finns det flera outgivna låtar som kommer in på denna topplista så fort de blir släppta…

Higher Ground (14/5 2010, Palladium, Malmö)

Snow Leopard (27/8 2010, Ölhallen, Karlshamn)

Then You Said I Made You Feel Unfaithful (29/7 2011, Helsingborgsfestivalen)

Om jag var Gud för ikväll (15/7 2012, Pålsjö Krog, Helsingborg)

You Should Know By Now (21/7 2012, Wallåkra Stenkärlsfabrik)

Not Ready (29/9 2012, Jernberghska Krogen / Rademachersmedjorna, Eskilstuna)

Ain’t Got Much (17/4 2013, Galaksen, Vaerlöse)

Bite Me (11/7 2013, Landskronakarnevalen)

Hallelujah (27/7 2013, Helsingborgsfestivalen)

Kommer inte att sova i natt (11/8 2014, Mojo Blues Bar, Köpenhamn)

Piece of My Heart (10/10 2014, Söderport, Kalmar)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.