Lars Winnerbäck live i Halmstad

Den 3 november 2019 såg jag Lars Winnerbäck live på Halmstad Arena.

Jag hade tidigare sett 6 mycket bra konserter med Lars Winnerbäck och såg fram emot årets turné. Jag skulle inte bli besviken.

Lars Winnerbäck kommer in på scen med samma band som under förra årets turné och inleder med ”Tror jag hittar hem” som är en av de bästa låtarna från senaste albumet ”Eldtuppen”.

Till vackra munspelstoner inleds lite senare ”Där elden falnar (men fortfarande glöder)” som är en mycket bra låt som bara finns på singeln ”Stort liv” och liveskivan ”Vi var där”. Jag har bara hört den live en gång tidigare (2005) så den var riktigt kul att få höra den igen.

Den följs av en mycket bra ”Åt samma håll” och under ”Skulle aldrig hända oss” får Lars fin hjälp av Therese Johansson med sången.

Mitt i konserten kommer ett grymt bra parti med låtar. Först ”För dig”, som är en fullkomligt lysande låt. Kvällens version var helt makalös – det kan vara hela konsertens bästa låt. Magiskt!

”För dig” följs av ”Elden” som är nästan lika bra. Grymt bra ös. Även om Lars Winnerbäck har många bra lugna låtar gillar jag mest när han rockar rejält och det gjorde han och hela bandet i ”Elden” – inte minst Jonna Löfgren som är en kanonbra trummis.

Efter urladdningen i ”Elden” blir det lugnt och stämningsfullt i vackra ”Elegi”. Lars Winnerbäck är mycket bra liksom återigen Therese Johansson.

”Utkast till ett brev” är bra och ”Hur och vem och vad” är otroligt mycket bättre live än på skiva.

Bandet lämnar scen, men är snart tillbaka för extranummer. Det börjar med en 8,5 minuter lång kanonversion av ”Söndermarken”. Jag såg Lars Winnerbäck live 3 gånger under 00-talet och det är ganska stor skillnad på publiken under konserterna nu och då. På den tiden överröstade nästan den yngre delen av publiken Winnerbäck själv. Nu sjunger publiken också med, men det är inte lika högljutt som förr. Jag vet inte om det beror på att publiken består av andra människor eller om alla bara blivit 10-15 år äldre.

”Söndermarken” följs av en rasande version av ”Kom ihåg mig”, som är en av mina favoritlåtar. Den inleds med härligt munspel och lugn sång, men sedan är det rock’n’roll av bästa märke. Bandet är lysande. Lasses, Carl Ekerstams och Staffan Johanssons elgitarrer glöder, Jerker Odelholm är bra på bas, men bäst av alla är Jonna Löfgren. Hon slår på trummorna så att man skulle kunna tro att det var Mighty Max Weinberg.

Efter ”Hymn” lämnar bandet åter scen, men är snart tillbaka för den andra och sista delen av extranummer. Publiken klappar och kanonlåten ”Solen i ögonen” är precis så bra som den ska vara.

Det blir mer allsång i sista låten som också är av kvällens bästa. ”Hugger i sten” är en makalöst bra låt. Bättre än så här går det knappt att avsluta en konsert.

Jag dricker glögg
Med balkongdörren öppen inatt
Jag är så trött på alla mail och koder
Jag vill ha dig här på riktigt inatt
Och suga liv ur din halspulsåder
Jag får en doft av sommarens sista dagar
När vinden blåser in ifrån England

Lars Winnerbäck är en av Sveriges bästa artister, inte minst live. Kvällens konsert var grymt bra. Bästa låtarna var ”För dig”, ”Hugger i sten”, ”Solen i ögonen”, ”Kom ihåg mig” och ”Elden”.

Band

Lars Winnerbäck (sång, gitarr, munspel)
Therese Johansson (gitarr, tamburin, sång)
Carl Ekerstam (gitarr, sång)
Staffan Johansson (gitarr)
Jerker Odelholm (bas)
Jonna Löfgren (trummor)
Thomas Hallonsten (klaviatur, sång)

Lars Winnerbäck Setlist Halmstad Arena, Halmstad, Sweden 2019, Turné 19

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.