Light of Day i Malmö

Den 16 december 2018 såg jag välgörenhetskonserten Light of Day på Folk å Rock i Malmö.

Jag har sett Light of Day 3 gånger tidigare. Denna gång var det tyvärr lite mindre publik.

Light of Day är en amerikansk organisation som samlar in pengar till förmån för de som drabbats av Parkinsons. De har gjort många konserter i New Jersey, på andra platser i USA och de under ett antal år även Europaturnéer. Många fantastiska artister har spelat för Light of Day genom åren, bl a Bruce Springsteen, Mike Peters, Jeffrey Gaines, Joe D’Urso & Stone Caravan, Jesse Malin och Joe Grushecky.

På årets Europaturné spelar Joe D’Urso, Jeffrey Gaines, Vini ”Mad Dog” Lopez, Rob Dye, Guy Davis och Anthony D’Amato.

Kvällen var uppdelad i 2 delar, med en kort paus emellan. Tyvärr fanns det inga gästartister i Malmö. Första delen bestod endast av Vini ”Mad Dog” Lopez och Rob Dye.

Vini ”Mad Dog” Lopez är invald i Rock’n’roll Hall of Fame. Han är förstås mest kände som den förste trummisen i Bruce Springsteen & The E Street Band, men Vini hade spelat med Bruce i många år före dess.

Både Vini och Bruce var medlemmar i bandet Steel Mill och det är också därifrån Vini hämtar 3 av låtarna han sjunger: ”Train Song”, ”Going Back to Georgia” och ”The Ballad of Jesse James”.

Rob Dye sjöng också några låtar, men de var mindre bra.

Den bästa låten under första delen är faktiskt inte en Steel Mill-låt. Vini gör också en cover på Warren Zevon’s vackra ”Keep Me in Your Heart”. Guy Davis spelar munspel.

Efter en kort paus får Vini och Rob sällskap på scen av Joe D’Urso, Jeffrey Gaines, Guy Davis och Anthony D’Amato. Precis som tidigare år sjunger de växelvis en låt i taget vardera.

Först ut var Anthony D’Amato, som jag aldrig lyssnat på tidigare. Han sjöng 4 egna låtar – ”Was a Time” var den bästa.

Guy Davis var också ny för mig. Han har en ganska cool röst och är mycket bra på munspel. Bästa låten var ”Keeping Just a Little Bit of Time”.

Joe D’Urso har jag sett flera gånger tidigare. Han har gjort ett antal bra covers och även skrivit några egna bra låtar. Kvällens bästa egna låt var ”Hold on” som han med hjälp av bandet sjunger utan mikrofon!

Den bästa låten Joe D’Urso spelar är dock en annan. 4th of July, Asbury Park (Sandy) är en helt suverän Springsteen-låt (och Vini ”Mad Dog” Lopez spelar trummor på originalet). Joe gör en mycket bra version av ”Sandy” – med lite hjälp av Vini på trummor och kör.

Jeffrey Gaines är som artist helt i en klass för sig denna kväll. Visserligen har han ett par låtar som kanske är bättre än ”Firefly Hollow” och ”Seems to Me”. Hans stora genombrottslåt ”Hero in Me” har jag aldrig hört bättre live. Denna helg har jag haft förmånen att lyssna på två av världens bästa sångare live. Dagen före var det Jimmy Barnes i Tyskland och nu Jeffrey Gaines i Malmö. Jimmy och Jeffrey är helt olika som sångare, men jäklar vad de kan sjunga båda två.

Kvällens bästa låt är dock en annan. ”A Simple Prayer” är en helt fantastisk låt. Lägger man till Jeffreys enastående röst och känsla blir det grymt bra.

Extranumren inleds med att Vini gör en häftig cover på låten ”Mad Dog”. Resten av låtarna sjunger alla mer eller mindre tillsammans.

Jeffrey Gaines får igång såväl alla på scen som publiken i en härlig version av ”Twisting the Night Away”.

Joe D’Urso leder sången i Willie Nile’s ”One Guitar”.

Nästa låt är också en av kvällens bästa. Bruce Springsteen skrev ”Light of Day” på 80-talet, men det var Joan Jett & The Blackhearts som först spelade in låten. Senare gjorde Bruce det också. Nu rockar hela Folk å Rock.

Bandet lämnar scenen till stora applådor och kommer tillbaka för ytterligare ett extranummer. Det blir en mycket bra version av Neil Young’s klassiker ”Rockin’ in the Free World”.

Det är alltid kul att se Light of Day, men av de 4 gånger jag sett LOD var denna tyvärr den som var minst bra. Det tog sig aldrig riktigt och jag saknade verkligen gästartister som de brukar ha med. Det är visserligen svårt att slå Eric Bazilian och Nilla Nielsen som var med förra året i både Malmö och Köpenhamn. Det hade behövts någon mer.

Setlista

Del 1

 1. Train Song (Vini ”Mad Dog” Lopez sjöng)
 2. Precious One (Rob Dye)
 3. Keep Me in Your Heart (Lopez)
 4. Relief (Dye)
 5. Going Back to Georgia (Lopez)
 6. It’s a Wonderful Lie (Dye)
 7. The Ballad of Jesse James (Lopez)

Del 2

 1. Was a Time (Anthony D’Amato)
 2. Firefly Hollow (Jeffrey Gaines)
 3. Okänd titel (Guy Davis)
 4. Brand New Start (Joe D’Urso)
 5. On the Banks of the River Where I Died (D’Amato)
 6. A Simple Prayer (Gaines)
 7. Taking Just a Little Bit of Time (Davis)
 8. 4th of July, Asbury Park (Sandy) (D’Urso)
 9. Ludlow (D’Amato)
 10. Seems to Me (Gaines)
 11. Like Sonny Did (Davis)
 12. Okänd titel (D’Urso)
 13. Passing Through (D’Amato)
 14. Hero in Me (Gaines)
 15. Okänd titel (Davis)
 16. Mad Dog (Vini Lopez)
 17. Twisting the Night Away (alla)
 18. One Guitar (alla)
 19. Light of Day (alla)
 20. Rockin’ in the Free World (alla)

Light of Day Band

Joe D’Urso (sång, gitarr)
Jeffrey Gaines (sång, gitarr)
Vini “Mad Dog” Lopez (trummor, sång)
Rob Dye (gitarr, sång)
Anthony D’Amato (sång, gitarr, munspel)
Guy Davis (sång, gitarr, munspel)


Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.