Little Steven & The Disciples of Soul live i Köpenhamn

Den 5 augusti 2019 såg jag Little Steven & The Disciples of Soul live på Amager Bio i Köpenhamn.

Jag har sett Little Steven tillsammans med Bruce Springsteen & The E Street Band många gånger, men 2017 var första gången jag såg honom live tillsammans med The Disciples of Soul. Det var 2 mycket bra konserter. Till denna gång var setlistan till stor del förändrad. Många av låtarna kom från plattan ”Summer of Sorcery” som släpptes i våras. Alla 12 låtar från denna skiva spelades.

Amager Bio var fullsatt och det var stort jubel när Little Steven & The Disciples of Soul kom in på scen. Efter inledande ”Communion” kom ”Camouflage of Righteousness” som är bästa låten från albumet ”Born Again Savage” (1999).

Det var ett härlig tryck i ”Camouflage of Righteousness”, men sedan följde ett antal låtar från nya skivan som jag inte tycker är speciellt bra. Att se en konsert med Little Steven & The Disciples of Soul är att se ett antal olika musikstilar på samma gång. Det är rock, soul, reggae osv. Jag gillar där det rockar.

En oerhört bra låt som inte spelades för 2 år sedan var ”Los Desaparecidos (the Disappeared Ones)” från plattan ”Voice of America” (1984). Rich Mercuro öste på bakom trummorna, Anthony Almonte var strålande på gitarr liksom Jessica, Sara och Tania i kören. Little Steven och Marc Ribler spelade härliga elgitarrer. Detta var utan tvekan en av kvällens bästa låtar.

Sedan följde 3 låtar som Little Steven skrivit tillsammans med Bruce Springsteen, men som först spelades in av Southside Johnny & The Asbury Jukes. ”Little Girl So Fine” är bra, ”Trapped Again” bättre och ”Love on the Wrong Side of Town” bäst.

Några nya låtar till som inte var så bra, men sedan kom en helt fantastisk avslutning. ”I Am a Patriot” är en av de bästa låtarna på ”Voice of America”. ”Superfly Terraplane” är överlägset bäst på nya skivan ”Summer of Sorcery”. Hornsektionen blåste, körtjejerna sjöng och dansade och alla 15 i bandet öste på. Helt lysande rock’n’roll!

”Bitter Fruit” har aldrig tillhört mina favoritlåtar, men jag tror aldrig jag hört den bättre än nu. ”Forever” är tyvärr enda låten från debutalbumet ”Men Without Women” (1982). ”Forever” var makalöst bra, men det är lite synd att Little Steven bara väljer att spela en låt från det album jag tycker är bäst av alla hans skivor.

Det är lite lugnare tempo i titellåten ”Summer of Sorcery” som blir riktigt bra live. Det höjs direkt i ”Soul Power Twist”.

De avslutande 2 låtarna tillhör också kvällens absolut bästa. För första gången fick jag höra ”Sun City” live. Låten skrevs av Little Steven och spelades in av Artists United Against Apartheid, som bl a bestod av Bruce Springsteen, U2, Keith Richards, Ron Wood, Bob Dylan, Clarence Clemons, Pat Benatar, Miles Davis, Joey Ramone och så Little Steven själv förstås. Kvällens version var helt lysande.

Konserten avslutades med den kanske bästa låten av alla. ”Out of the Darkness” är en grym rocklåt från ”Voice of America” och den var lika bra ikväll som för 2 år sedan. Bättre avslutning än så här kan man inte göra på en konsert.

”Out of the darkness and hand in hand
Baby together we will make our stand
Reach out and touch me we can win somehow
I know there’s nothin’ that can stop us now
Oh baby, come with me out of the darkness”

Bästa låtarna under kvällen var ”Out of the Darkness”, ”Sun City”, ”Los Desaparecidos”, ”Forever”, ”Superfly Terraplane”, ”I am a Patriot” och ”Love on the Wrong Side of Town”.

Little Steven & The Disciples of Soul

Steve Van Zandt (sång, gitarr)
Marc Ribler (gitarr)
Jack Bradley (bas)
Rich Mercuro (trummor)
Lowell ”Banana” Levinger (piano, mandolin)
Andy Burton (orgel, dragspel, synthesizer)
Anthony Almonte (slagverk)
Ed Manion (saxofon)
Stan Harrison (saxofon, flöjt)
Clark Gayton (trombon)
Ravi Best (trumpet)
Ron Tooley (trumpet)
Jessica Wagner (Kör)
Sara Devine (Kör)
Tania Jones (Kör)

Little Steven & The Disciples of Soul Setlist Amager Bio, Copenhagen, Denmark, Summer of Sorcery tour 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.