Live 8

20 år efter Live Aid kom så Live 8, som jag såg direktsändningen av (sändes på bl a SvT). Även denna gång var det Bob Geldof som stod bakom det hela, men det var också en av få likheter.

Live 8 ägde rum den 2 juli 2005 i London, Paris, Berlin, Rom, Philadelphia, Barrie, Chiba, Johannesburg och i Cornwall. 4 dagar senare var det också en konsert i Edinburgh.

Live 8 var allt det Live Aid inte var. Det var konserter i parker, på torg osv (förutom i Edinburgh som var på en arena och också var bättre). Det kändes opersonligt och mest konstigt. Det var betydligt fler band/artister, men betydligt färre höjdpunkter. Dock fanns ett och annat guldkorn.

Hyde Park, London

U2

Live 8 i Hyde Park inleddes med en kass Beatles-låt av Paul McCartney och U2. Därefter spelade U2 även ”Beautiful Day”, ”Vertigo” och ”One”. Jag tyckte U2 var bäst av alla band på Live Aid, men på Live 8 var dom inte i närheten av detta. Ingen riktig känsla i ”One” och knappt ens tryck i ”Vertigo”.

R.E.M.

Inte heller R.E.M. var att känna igen. ”Imitation of Life” och ”Everybody Hurts” är inga bra låtar, men det är däremot ”Man on the Moon”. Normalt sett är det en av bandets allra bästa låtar, men det här var verkligen inte någon av de bästa versioner man hört.

Bob Geldof

Bob Geldof verkade glad när han spelade ”I Don’t Like Mondays”, men det går inte att komma ifrån att låten är betydligt bättre med The Boomtown Rats än med Bob Geldof solo (även om han hade ett band med sig).

UB40

UB40 gjorde hyfsade versioner av ”Red Red Wine” och ”Can’t Help Falling in Love”. De andra låtar var inget vidare.

Madonna

Madonna inledde med sin bästa låt ”Like a Prayer”. På scenen fanns också den tjej som 20 år tidigare visades som litet barn på många bilder från svälten i Etiopien. Hon var glad och det var säkert en god tanke bakom att ha med henne på scen, men ska man vara ärlig blev det mest konstigt. Madonna är dock ett proffs och gjorde en ganska bra version av ”Like a Prayer”. Madonna sjöng även ”Ray of Light” och ”Music”, men de är betydligt sämre låtar.

Velvet Revolver

Velvet Revolver med 3 fd Guns N’ Roses-medlemmar (Slash, Duff McKagan och Matt Sorum) spelade 3 låtar. Bäst var ”Fall to Pieces”. De spelade även ”Do It for the Kids” och ”Slither”.

Robbie Williams

David Beckham presenterade Robbie Williams som försökte efterlikna Freddie Mercury i ”We Will Rock You”. Det lyckades han inte med, men det var ändå en OK version av låten. Övriga låtar var dock värdelösa.

The Who

The Who återförenades för Live Aid och gjorde då en mycket bra version av ”Won’t Get Fooled Again”. På Live 8 var de 20 år äldre, tröttare och sämre.

Pink Floyd

På Live 8 återförenades Roger Waters tillfälligt med övriga i Pink Floyd. De gjorde en hyfsad version av ”Wish You Were Here”. Övriga låtar var inget vidare.

Palais de Versailles, Paris

Shakira

Shakira är inte alls min musik, men hon var den enda höjdpunkten från Live 8 i Paris. Trots en fullkomligt urkass publik levererar Shakira en lysande version av ”Whenever, Wherever”.

Sigessäule, Berlin

Green Day

Även om Live 8 var mycket sämre än Live Aid finns det ett stort undantag. Green Day var sanslöst bra och överlägset bäst av alla band. De öppnade med en rasande version av ”American Idiot” och till skillnad från nästan alla andra band/artister fick de igång publiken. ”Holiday” var precis lika bra. Det finns tyvärr inget YouTube-klipp på den bästa låten ”Minority”, men den var helt enormt bra. Det var ett fantastiskt ös. Green Day avslutade en helt makalöst bra spelning med en lysande cover av Queens ”We are the Champions”.

Chris de Burgh

Chris de Burgh gjorde ganska bra versioner av ”The Lady in Red” och ”Don’t Pay the Ferryman”.

Circus Maximus, Rom

Faith Hill

Den enda som var bra på Live 8 i Rom var Faith Hill. Bästa låtarna var ”Breathe” och ”Piece of My Heart”.

Benjamin Franklin Parkway, Philadelphia

Bon Jovi

Även om jag sett dem bättre gjorde Bon Jovi en bra spelning på Live 8 i Philadelphia. De öppnade med en mycket bra ”Livin’ on a Prayer” och fortsatte med ”Have a Nice Day” och ”It’s My Life”, som också var bra.

Def Leppard

Jag har sett Def Leppard live 3 gånger. Det har varit både bra och dåliga spelningar. På Live 8 hade de inte någon av sina bättre dagar. Inte ens kanonlåten ”Pour Some Sugar on Me” var så bra den kan vara.

Keith Urban

Keith Urban gjorde en mycket bra spelning. ”Days Go By” var klart bäst, men även ”Somebody Like You” var hyfsad.

Park Place, Barrie

Bryan Adams

Bryan Adams var bra och tillhörde precis som under Live Aid 20 år tidigare de bästa artisterna. Tyvärr valde han inte att spela sina bästa låtar. Bäst var ”Back to You” och ”All for Love”.

Randy Bachman & The Carpet Frogs

Randy Bachman gjorde en bra spelning på Live 8 i Canada. Han spelade 3 klassika BTO-låtar, ”Hey You”, ”You Ain’t Seen Nothin’ Yet” och ”Takin’ Care of Business”.

Deep Purple

Deep Purple gjorde en bra version av ”Smoke on the Water”.

Mötley Crüe

Mötley Crüe spelade ”Kickstart My Heart”, ”Home Sweet Home” och ”Dr. Feelgood”.

Neil Young

Live 8 i Canada avslutades av Neil Young. På ”Rockin’ in the Free World” tog han hjälp av alla andra artister som spelat under dagen.

Cornwall, Chiba, Johannesburg och Moskva

Live 8 hade också konserter i Cornwall (England), Japan, Sydafrika och Ryssland, men där spelade inga bra artister.

Murrayfield Stadium, Edinburgh

En av många konstiga saker med Live 8 var konserten på Murrayfield Stadium i Edinburgh. Den ägde rum 4 dagar efter alla andra Live 8-konserter. Dock måste sägas att den var en av de bästa. Publiken var nog bäst av alla under Live 8.

The Proclaimers

The Proclaimers inledde Live 8 i Skottland. De gjorde en kanonbra version av ”I’m Gonna Be (500 Miles)” och det var ett härligt ös bland publiken. En helt strålande inledning på en konsert.

Wet Wet Wet

Wet Wet Wet var mycket bra på Live 8 i Edinburgh, speciellt ”Love Is All Around” var lysande. Marti Pellow sjöng hur bra som helst.

Bob Geldof

Bob Geldof var bättre i Edinburgh än han varit i London 4 dagar tidigare. Han gjorde en kanonversion av ”The Great Song of Indifference”. Han fick också hjälp av en avsevärt bättre publik. Andra halvan av låten är helt magisk.

Texas

Texas gjorde en ganska bra spelning på Live 8. Bäst var ”Say What You Want”.

The Corrs

The Corrs var hyfsat bra när de spelade ”Breathless”. På den andra låten ”When the Stars Go Blue” fick de hjälp av Bono.

Mer om Live 8

Se alla band/artister, låtar och läs mer om Live 8 på Wikipedia

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.