Nationalteaterns Rockorkester live i Kalmar

Den 16 februari 2018 såg jag Nationalteaterns Rockorkester live i Kalmarsalen.

Det hade gått över 20 år sedan jag såg Nationalteatern senast. Då var det ett par bra spelningar med de flesta från originalbandet kvar. Nu var det väl egentligen nästan samma sak som Ulf Dageby Band.

Turnén såldes in som Nationalteaterns Rockorkesters 40-årsjubileum. Hur det får ihop det begriper jag inte – antingen är det fel eller så har Wikipedia fel historiebeskrivning av bandet. Jaja, strunt samma. De var åtminstone på plats i Kalmarsalen och spelade många av Nationalteaterns klassiska låtar.

De inledde med ”Bängen trålar”, som sjöngs av gästartisten Anders Möller (sångare i Black Ingvars) och var sådär. Det blev lite bättre i ”Sent en lördag kväll” då Ulf Dageby tog över sången.

Matilda Sjöström sjöng nästa 2 låtar, men de var inget vidare. Det berodde dock inte på Matilda utan på låtarna i sig. Första set innehöll bl a även ”Barn av vår tid”, ”Spisa” och ”Ut i kylan” – 3 låtar som jag gillar, men kvällens versioner var inga höjdare.

I pausen var jag lite besviken på första set. Ulf Dageby är visserligen 74 år, men Nationalteatern har gjort så många bra låtar så jag hade förväntat mig lite mer av konserten. Det lät ganska trött.

Andra set inleddes på samma sätt, men det blev bättre när Matilda Sjöström sjöng ”Hanna från Arlöv”.

Ulf Dageby sjöng ”Vi fortsätter spela rock’n’roll men vi håller på att dö”. Det är en jättebra låt, men fan – det är ju ingen fart i den längre.

Kvällens höjdpunkt var utan tvekan ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival” med Matilda på sång. Äntligen tände konserten till. Detta var riktigt bra. Låten passar dessutom extra bra just i dessa tider. Kul 🙂

Andra set avslutades med ”Livet är en fest”. Det var lite allsång emellanåt, men jag har ju hört denna grymma låt betydligt bättre.

Extranumren inleddes med en OK version av ”Lägg av!” med Anders Möller på sång. Ulf Dagebys bästa sånginsats kom på den fantastiska ”Men bara om min älskade väntar”.

Matilda Sjöström avslutade kvällen på sång i ”Speedy Gonzales”.

Kvällen var slut och det går inte att komma ifrån att jag var lite besviken. Jag trodde det skulle vara bättre. Det fanns dock några höjdpunkter, som ”Hanna från Arlöv”, ”Men bara om min älskade väntar” och framför allt ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival”.

Nationalteatern Setlist Kalmarsalen, Kalmar, Sweden 2018

Nationalteaterns Rockorkester

Ulf Dageby (sång, gitarr)
Håkan Nyberg (trummor)
Håkan Svensson (gitarr, sång)
Kalle Gustavsson Jerneholm (bas, sång)
Ulf Stenberg (klaviatur)
Matilda Sjöström (sång)

Övriga artister

Anders Möller (sång, gitarr)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.