Nilla Nielsen live i Eslöv

Den 6 februari 2016 såg jag Nilla Nielsen live på 1 rum&kök i Eslöv. Det var första gången i år jag såg Nilla live och hon gjorde en grymt bra spelning inför en stor publik.

160206 Nilla Nielsen 12bNilla inledde med att sjunga Kommer inte att sova i natt på skånska. The UFO Song (the Guinea Pig Song) är alltid en publikfavorit – så även denna kväll.

Snart tog hon fram munspelet för första gången under spelningen, men detta härliga instrument skulle återkomma flera gånger. Not Ready är en mycket lyckad låt som blev resultatet av en mindre lyckad dejt…

Så nära är bästa låten på Nillas senaste album och redan så tidigt under spelningen hör man hur bra hon sjunger. Det skulle bara bli bättre och bättre.

Jag tycker alltid det är häftigt när duktiga artister gör något extra med låtarna. Nilla har denna förmåga och en av sakerna hon ibland gör är att sjunga samma låt på olika språk. I Eslöv började hon att sjunga Janis Joplins version av Me and Bobby McGhee för att sedan växla från engelska till svenska och sjunga Lalla Hanssons version Anna och mej. Ännu bättre var det när hon började sjunga Björn Afzelius stora hit Tusen bitar för att efter ett tag växla till Anne Linnets danska originalversion Tusind stykker.

Första setet avslutas med den egna låten om önskan om en bättre värld – Om jag var Gud för ikväll.

160206 Nilla Nielsen 21bI pausen spelas annan musik i högtalarna och när Nilla går på scen igen så är det Allt jag behöver (Lisa Nilsson / Miriam Bryant) som spelas. Jag tror aldrig Nilla har spelat den tidigare, men hon börjar sjunga direkt som om den varit med varje gång.

Salt är en av de första låtarna Nilla spelade in på svenska och även om den innehåller mycket trummor så hindrar detta inte Nilla från att göra en lysande version solo av den. Salt var en av kvällens bästa låtar.

Samma dag fyller Axl Rose 54 år och även om det är Bob Dylan som skrivit låten har ju även Guns n’Roses spelat in den så Knockin’ on Heaven’s Door blir kvällens födelsedagshälsning till Axl.

I höstas fick jag för första gången höra en oinspelad låt av Nilla som heter Only One Crying. Jag blir lika glad varje gång Nilla låter mig lyssna på en låt för första gången, men ibland är det något alldeles extra. Jag blev helt paff när jag lyssnade på Only One Crying och den gick många gånger på repeat. Den är så fantastiskt bra och är en av Nillas absolut bästa låtar någonsin. Hon spelade den tillsammans med sitt band under julshowerna i Helsingborg, men detta var första gången jag hörde den solo. Det var en helt lysande version av en grymt bra låt.

Nilla avslutade andra setet med en helt makalös version av Leonard Cohens Hallelujah. Nilla Nielsen har en helt enorm sångröst och i vissa låtar, som Hallelujah, inser de flesta som lyssnar att det här är inte något man hör varje dag. Även om det är svårt att beskriva hur enormt bra hon sjunger säger publikens kommentarer en del:

”Jag har gåshus över hela kroppen”

”Herregud vilken pipa hon har”

Kvällens sista set bjuder på mycket allsång, bl a i This is My Life (Gasolin’) och den egna You Should Know By Now, som även innehåller en del av Sunday Bloody Sunday (U2 är ett av Nillas favoritband).

Publiken växer hela tiden och plötsligt kommer ett stort gäng på en och samma gång. Det är deltagarna i Eslövsrevyn som haft sin avslutningsföreställning samma kväll. Det finns en del kända ansikten, som Kryddan Peterson från Helt Apropå.

De timar ankomsten bra för de får direkt höra Nilla Nielsens röst när hon sjunger som allra bäst. Hallelujah var helt grym, men jag undrar om hon inte sjöng ännu bättre i Nothing Compares to U. Denna lysande låt är mest känd med Sinead O’Connor, men det var Prince som skrev den. Det var smockfullt och trångt bland publiken, det var allsång, det var dans (på mycket liten yta) och det var Nilla Nielsen som strålade som allra mest. Det var helt magiskt.

Nilla följer upp med sin kanske allra bästa låt. Jag älskar visserligen Higher Ground och Destination Unknown finns ännu inte utgiven på skiva, men jag har haft förmånen att höra den flera gånger live. Nilla skrev den för ganska många år sedan och jag hoppas verkligen den kommer på skiva. Den är grymt bra.

Efter sista låten får Nilla stora applåder och många i publiken kommer fram och pratar, bl a Kryddan som var konferencier när Nilla spelade på Sparbanken Skåne Arena i Lund förra året.

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.