Nilla Nielsen live i Malmö

Den 18 november 2017 såg jag Nilla Nielsen live på Folk å Rock.

Senast jag såg Nilla Nielsen spela på Folk å Rock var i juli. Då var hon fantastiskt bra – och hon var lika bra denna kväll.

Nilla steg upp på scen, hängde på sig gitarren och munspelet – och snart kom de första ljuva munspelstonerna till härliga ”Kommer inte att sova i natt”. Den vackra kärlekslåten är kvällens enda låt på svenska och avslutas med:

Ja vi älskar varann när Malmö släcks ner
Kommer inte att sova i natt

Nilla Nielsens fortsatte med den politiska låten, ”The UFO Song”, som är en allegori och en röst åt dem som inte själva kan säga något. Det är samtidigt en härlig upptempolåt som gillades av publiken på Folk å Rock.

They pulled out cords and shaved my hair
I saw my life pass in a flare
They said ”we just wanna read your mind”

”The Girl You Used to Know” är en av de första låtarna som Nilla skrev och handlar om saknaden efter sin pappa. Nilla bjöd berättade om hur hon skrev låten och bjöd på en strålande version med coolt finger picking.

Nilla berättade att hon är överlevande från tsunamikatastrofen 2004. Hon hade släppt sin första skiva en månad tidigare och rest till Thailand för lite semester när tsunamin slog till. Nilla skadades svårt och var sjuk i mer än ett år efteråt. Händelsen har förstås påverkat henne och även hennes låtskrivande. ”Black Water” är en mycket stark låt som Nilla skrev efter tsunamin. Det var knäpptyst bland publiken och Nilla sjöng med en otrolig känsla. Det var ett magiskt ögonblick och Nilla belönas med stora applåder. Det är en fantastisk upplevelse att få se och höra Nilla spela sina mest känsloladdade låtar för en publik som verkligen lyssnar. Hon är otroligt bra textförfattare och hennes vackra sångröst kan gripa tag i publiken på ett sätt som väldigt få andra artister kan göra.

Nilla valde att följa upp ”Black Water” med sin kanske mest glädjefulla låt. Hon brukar säga att ”You Should Know By Now” är en låt som handlar om att vara tokkär. Ironiskt nog skrev Nilla den när hon inte alls var kär, men önskade att det var så hon skulle känna. Det är en skön fart i låten som är grymt bra. Nilla visade gång på gång hur bra hon är på mellansnacket som är så viktigt för att skapa en skön atmosfär till en bra konsert.

För ett år sedan släppte Nilla Nielsen sitt 6:e studioalbum, ”Good Day” som innehåller 10 st kanonbra låtar. På Folk å Rock spelar hon 2 låtar från detta album och först ut är titellåten ”Good Day” med influenser från Led Zeppelin.

Jag älskar munspel. Det är ett underbart instrument som finns med på många av mina favoritlåtar (oavsett artist). En av de bästa låtarna på albumet ”Good Day” är den rockiga ”Only One Crying”. Nilla tar på sig munspelet igen och är lysande.

Nilla Nielsen avslutar en kanonspelning med ren magi. ”Higher Ground” är den första låten jag hörde av Nilla. Den är tillsammans med ”Destination Unknown” hennes allra bästa låt. Nilla Nielsen har en makalös sångröst och jag får gåshud över hur bra hon sjunger ”Higher Ground”. Även detta är en låt som skrevs efter tsunamin och texten är ett rent mästerverk.

Nilla tackar publiken för en härlig kväll och får stormande applåder. Hon hinner dock inte gå av scen innan publiken ropar ”en gång till – en gång till – en gång till”. En underbar spelning kräver förstås extranummer. Nilla väljer att spela en av sina favoritlåtar. ”Goodbye” är en mycket vacker låt som skrevs av Steve Earle och gavs ut samma år av såväl Steve Earle som Emmylou Harris. Jag har hört Nilla spela den många gånger tidigare och vet hur bra hon gör den när hon är inspirerad och på spelhumör. Det är hon verkligen ikväll. Nilla bjuder på en alldeles strålande version av ”Goodbye”.

Stort tack Nilla för en suverän konsert! Det var fantastisk kul att se Nilla spela på Folk å Rock igen. Det är lika kul att det inte dröjer mer än några veckor tills nästa gång. Den 10 december kommer Nilla tillbaka till Folk å Rock i Malmö för att spela på ”Light of Day” tillsammans med en rad kända amerikanska artister, bl a Eric Bazilian (The Hooters), Joe D’Urso, Jeffrey Gaines och Vini ”Mad Dog” Lopez (trummis på de 2 första albumen med Bruce Springsteen & The E Street Band).

Nilla Nielsen Setlist Folk å Rock, Malmö, Sweden 2017

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)

Övriga artister
  • Åsa Leijon
  • Waltzing Tess

Normalt hade jag även skrivit om dem, men det är nog bäst att jag låter bli…

Video

”Goodbye” (videokvaliteten är inte den bästa då jag filmade som livevideo på Facebook, som tyvärr skalar ner det hela)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.