Wilmer X live i Klippan

Den 3 augusti 2019 såg jag Wilmer X live på Stadsparken i Klippan.

Wilmer X är Sveriges bästa rockband genom tiderna och detta var 11:e gången jag såg dem live.

Till stort jubel och tonerna av Jalle Lorenssons härliga munspel kommer Wilmer X in på scen och drar igång en makalöst bra version av ”Hon är ihop med en insekt”. Grymt bra tryck direkt.

”Du behöver ingen zoolog för att se
Att han är ett fall för DDT
Ett lågt liv, inget gott parti
Han trivs bäst i ren skit”

Det fortsätter på samma sätt i lysande ”Jag flippar ut” och ”Om en hund mådde så här”. Det märks direkt att detta kommer att bli en speciell kväll.

”För dum för pop” från plattan ”Primitiv” (1998) är enormt bra. Det finns inget band som Wilmer X.

Jag såg Wilmer X live 4 gånger under 2018. De var alla grymt bra konserter, men skulle man önska något så är det att de ändrar i låtlistan lite från gång till gång. Inte för att de spelar dåliga låtar, det gör de absolut inte – men för att de har så oerhört många bra låtar att man vill höra flera.

Klippan var min första konsert med Wilmer X i år och de hade faktiskt 4 låtar med som inte spelades. Först ut var var titelspåret ”Lyckliga hundar” från albumet från 2003 med samma namn. Jag har aldrig fastnat för låten på skiva, men jäklar vad bra den var live.

Nästa är ”Blind mans bluff” från albumet ”13 våningar upp” från 2005 (Wilmer X senaste studioalbum). Även den är mycket bra live.

Den följs av ”Kung för en dag” och lite senare spelas ”Bill & Bull blues”, som även de är nya på setlistan för året.

Wilmer X är ett fantastiskt bra band. Nisse Hellberg har skrivit de flesta låtar och är lysande på sång/gitarr. Jalle Lorensson spelar munspel och får igång publiken som ingen annan (jag älskar munspel). Thomas Holst på bas/sång och Sticky Bomb på trummor är också mycket bra. Den ständigt inhyrde medhjälparen Janne Lindén är en grym gitarrist.

Den ena kanonlåten efter den andra avlöser varandra – ”Primitiv” och ”Blod eller guld”. Sedan är det dags för en av mina allra största favoritlåtar med Wilmer X.

”Vem är den flickan” är en helt fantastisk rocklåt. Den är till skillnad från de flesta andra inte skriven av Nisse utan av Klippansonen Thomas Holst. Det är också Thomas som sjunger ”Vem är den flickan” i Klippan. Han får rejäl hjälp med allsång av publiken.

Hittills har det varit en grymt bra spelning, men det skulle komma ännu mer. Avslutningen är fullkomligt briljant. Först en underbar version av balladen ”Vem får nu se alla tårar?” (från ”Mambo feber”). Sedan de suveräna ”Teknikens under” och ”Spela under hot”. Sjukt bra!

Wilmer X lämnar scenen till stora applåder, men är snart tillbaka för extranummer. Först kommer ”Den fria världen” och sedan den ultimata avslutningen i ett rasande tempo med ”Kör dej död”.

De 4 konserterna jag såg 2018 med Wilmer X var fantastiska, men förutom spelningen på KB är frågan om inte denna spelning i Klippan är ännu snäppet bättre. Fantastiskt musik av ett band som släpper loss och har hur kul som helst på scenen.

Bästa låtarna under kvällen var ”För dum för pop”, ”Kör dej död”, ”Spela under hot”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”Vem får nu se alla tårar?”, ”Jag flippar ut” och ”Vem är den flickan”.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)

Övriga musiker

Janne Lindén (gitarr)

Förband

Wilmer X Setlist Stadsparken, Klippan, Sweden 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.