Wilmer X live i Öja

Den 6 juli 2018 såg jag Wilmer X live på Öja Krog.

Det hade gått en knapp månad sedan jag såg återföreningen med Wilmer X på Sweden Rock Festival. Då gjorde de en otroligt bra spelning, men Öja skulle bli ännu bättre.

Wilmer X börjar på allra bästa sätt. Ett känt gitarriff och sedan skönt munspel… ”Hon är ihop med en insekt” är en lysande Wilmer-låt från plattan ”Klubb Bongo”. Vilket tryck direkt – och vilket härligt gensvar från publiken.

Nästa låt är minst lika bra. ”Jag flippar ut” från albumet ”Silver” är en av de absolut bästa låtarna av Wilmer X som inte gavs ut på 80-talet. En lysande livelåt där Jalle Lorensson briljerar på munspel.

Den tredje låten är ”Om en hund mådde så här”. Wilmer X är ett fullkomligt lysande rockband – och det bästa liveband som någonsin funnits i Sverige!

Thomas Holst klappar igång publiken till en tung ”Möt mej i din djungel”. ”Jag är bara lycklig när jag dricker” är dock sämre.

Wilmer X gör en bra version av ”Slaget om en flickas hjärta”. Nisse Hellberg utlovade i början av konserten några överraskningar och nu kom flera i följd. Förutom att Wilmer X under denna turné firar 40 år som band så är det också 25 år sedan albumet ”Pontiac till himmelen” gavs ut. Liksom ”Slaget om en flickas hjärta” kommer även ”Söt sak” och lite senare ”Ett och ett är två men blir tre när vi blir en” från denna platta (som har några bra låtar, men definitivt inte tillhör Wilmer X bästa).

Varken ”Den fria världen” eller ”Stackars Valentin”, ”Den blå vägen hem” spelades heller på Sweden Rock.

Tempot ökar avsevärt i grymma ”Primitiv” från skivan med samma namn. Sticky Bomb öser på bakom trummorna.

Avslutningen av konserten är sanslöst bra. Janne Lindén inleder på elgitarr i ”Blod eller guld” som är en suverän låt från Wilmer X bästa album ”Djungelliv”. Publiken har kul, men det är väldigt tydligt att de har hela Wilmer X också. De är i lysande form och rockar som ingen annan.

Efter SRF önskade jag fler låtar från ”Djungelliv” – i Öja skulle jag få min önskan uppfylld. Efter ”Blod eller guld” kom en rejäl överraskning. Nisse berättade att 1983 fick Wilmer X en ny bandmedlem och han hade med sig ett riktigt bra låt. Min kanske allra största favoritlåt är ”Vem är den flickan?”, som skrevs av Thomas Holst. Det var en överraskning att Wilmer X skulle spela låten, men det var inte den största överraskningen. Nisse överlät nämligen sången till Thomas. Jag hörde någon säga att det var första gången någonsin Thomas sjöng låten med Wilmer X. Jag vet inte om det stämmer, men det var i alla fall jäkligt kul att höra Thomas på sång i sin egen fantastiska låt 🙂

Vem är den flickan
Var hör hon hemma
Hon gav mej blicken
Som jag väntat på
Många nätter, många år

Nisse säger Wilmer X har många låtar, men det finns ett par som de bara måste spela på sina konserter. En av dessa är ”Vem får nu se alla tårar?” som är en av Wilmer X bästa ballader. Det var ordentlig allsång och Jalles munspel är magiskt.

”För dum för pop” är en kvällens absolut bästa låtar. Bandet strålar av glädje. Herregud vad bra de är!

”Teknikens under” har alltid varit mycket bättre live än på skiva. ”Spela under hot” är enormt bra. En grym uppvisning i varför skånsk rock’n’roll är bäst.

Precis som en månad tidigare spelas ”Kör dej död” som extranummer.  Den är om möjligt ännu bättre nu. Vilket ös – vilket tryck – vilken avslutning!

Wilmer X var grymt bra på Sweden Rock Festival, men de är ännu bättre på skånsk mark. Wilmer X på Öja Slott är årets bästa konsert.

Stort tack till Niklas Månsson för att jag får använda dina otroliga bilder!

Wilmer X Setlist Öja Krog, Ystad, Sweden 2018

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)

Övriga musiker

Janne Lindén (gitarr)

Förband

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.