Bruce Springsteen & The E Street Band live i Köpenhamn

Den 11 juli 2023 såg jag Bruce Springsteen & The E Street Band live på Parken i Köpenhamn.

Jag hade sett dem 3 gånger i Göteborg 2 veckor tidigare och detta var den 1:a (av 2) konserten i Danmark.

När vi hittade våra platser fick vi en liten chock. Bara några meter ifrån oss – mitt i vägen – fanns en gigantisk ställning från golv till tak som skymde hela scenen. Detta var de klart dyraste biljetterna till de 5 Springsteen-konserter jag såg denna sommar och så var det här åbäket mitt i vägen. Man skulle kunna tycka att detta borde vara de billigaste biljetterna, men nä… Danskjävlar 😉

Little Stevens gitarr är färgad som Ukrainas flagga när bandet inleder med en grymt bra ”No Surrender”. ”No Surrender” växlar direkt över i ”Ghosts”, som är helt lysande. Bruce och Steve delar mic och sedan går Bruce nerför trapporna till publiken och eldar på publiken.

Sikten var som sagt urkass, men när det gällde ljudet var det precis det motsatta. Jag vet att många klagar på ljudet i Parken och det beror förstås delvis på var på arenan man befinner sig, men jag tror aldrig jag hört bättre ljud på en arenakonsert. Det var högsta klass.

”Prove It All Night” är kanonbra och både Jake Clemons och Bruce levererar härliga solon på saxofon respektive gitarr. Den följs av ”Letter to You”.

”The Promised Land” är helt makalös. Underbart munspel från Bruce. Mitt i låten går Bruce ner publiken och efter ett härligt solo ger han munspelet till en lycklig person i publiken.

Det fortsätter med ännu mer härlig rock’n’roll i ”Out in the Street”. Steve skrattar och showar så mycket att han ännu en gång glömmer bort när han ska sjunga. Bruce bara skrattar och ger honom en ny chans.

Sedan kommer en härlig överraskning i form av ”Darlington County” – ”Sha la la, sha la la la la”. Bruce vandrar ner bland publiken och efter en stund får han sällskap av Nils Lofgren. Bruce växlar till en akustisk gitarr och ”Darlington County” följs av en helt suverän version av ”Working on the Highway”. Ingen av dessa låtar spelades på de 3 Ullevi-konserterna.

”Kitty’s Back” och ”Nightshift” är inga bra låtar. De följs av ”Mary’s Place”, som är bättre än tidigare.

Mycket allsång i en bra versioner av såväl ”My Hometown” som ”The River”.

Sedan följer hyllningen till George Theiss, som bjöd in Bruce till att vara med i sitt första rockband The Castiles 1965-67. När George dog blev Bruce den sista i livet från The Castiles och om detta handlar ”Last Man Standing”.

”Backstreets” är tung och mäktig. Roy Bittan inleder på piano, sedan fyller resten av bandet på. Bruce sjunger kanonbra och låten växlar tempo flera gånger. Bruce berättar en känslofylld historia mitt i låten innan den startar på nytt.

Take me now baby here as I am
Pull me close, try and understand
Desire is hunger is the fire I breathe
Love is a banquet on which we feed

”Because the Night” är helt fantastisk. Ett enormt tryck låten igenom. Mighty Max Weinberg öser på och Nils gitarrsolo är återigen bländande och han snurrar fler varv än tidigare.

”She’s the One” är kanonbra liksom ”Wrecking Ball” och speciellt ”The Rising”. Men detta verkar ändå som en uppvärmning inför…

Världens bästa låt: ”Badlands”. Återigen är den bäst av alla och jag undrar om jag nånsin hört den bättre i Danmark.Den börjar om gång på gång på gång. Publiken sjunger så högt så att man ryser ”Whoa, whoa, whoa, whoa, Badlands”.

Scenen släcks ner förutom en spotlight på Bruce som tar fram munspelet och börjar med de första underbara tonerna av ”Thunder Road”. Han får hjälp av publiken med sången när han åter vandrar ner för trapporna och vandrar fram och tillbaka, skakar hand efter hand samtidigt som han fortsätter sjunga.

Extranumren inleds med en suverän ”Born to Run”. The E Street Band är ett helt fantastiskt band och öser på som om de vore 50 år yngre. Tusentals händer i luften.

Armarna svajar på alla i publiken under en suverän ”Bobby Jean”. Låtarna under extranumren är grymt bra. ”Bobby Jean” följs av en oerhört kul ”Glory Days”. Bruce stoppar i slutet på säger ”I think It’s time to go home, Steve”. Stevie svarar: ”I don’t want to go home”…

”Dancing in the Dark” får hela Parken att hoppa och sjunga. Little Steven dansar som en galning och Bruce skrattar. Total glädje!

Efter en presentation av alla 17 musiker på scenen och stort jubel till ”The Legendary E Street Band” inleds en suverän ”Tenth Avenue Freeze-Out”. Till stort jubel visas bilder på Clarence ”Big Man” Clemons och Danny ”Phantom” Federici på storbildsskärmarna.

Hela bandet tackar publiken och får förstås stora applåder. Bruce tackar varje bandmedlem när de vandrar ner för trappan på scenen och kommer tillbaka själv med en akustisk gitarr och avslutar solo med ”I’ll See You in My Dreams”.

Detta är en av de absolut bästa konserterna jag sett med Bruce Springsteen & The E Street Band i Danmark. Den var helt fantastisk.

Bästa låtarna var ”Badlands”, ”Born to Run”, ”The Promised Land”, ”Thunder Road”, ”Because the Night”, ”Bobby Jean”, ”No Surrender”, ”Dancing in the Dark”, ”Ghosts” och ”Working on the Highway”.

Bruce Springsteen & The E Street Band

Bruce Springsteen (sång, gitarr, munspel)
Little Steven (gitarr, sång)
Nils Lofgren (gitarr, banjo, lap steel sång)
Garry Tallent (bas, sång)
Max Weinberg (trummor)
Roy Bittan (piano, keyboards)

Övriga musiker

Jake Clemons (saxofon, slagverk, sång)
Charles Giordano (orgel, keyboards, dragspel)
Soozie Tyrell (violin, gitarr, slagverk, sång)
Ed Manion (saxofon, slagverk)
Ozzie Melendez (trombon, slagverk)
Curt Ramm (trumpet, slagverk)
Barry Danielian (trumpet, slagverk)
Anthony Almonte (slagverk, congas, bongos, sång)
Curtis King Jr. (kör, slagverk)
Lisa Lowell (kör, slagverk)
Michelle Moore (kör, slagverk)
Ada Dyer (kör, slagverk)

Turné

Springsteen & E Street Band 2023 Tour

Publik

Ca 50 000 (fullsatt)

Bruce Springsteen Setlist Parken Stadium, Copenhagen, Denmark 2023, Springsteen & E Street Band 2023 Tour

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.