Nilla Nielsen live i Helsingborg

Nilla Nielsen 110729Den 29 juli 2011 såg jag Nilla Nielsen live på Helsingborgsfestivalen. Det var andra gången på en vecka jag såg Nilla live. Till skillnad från veckan före i Vallåkra hade Nilla denna gång hela sitt band med sig när de spelade på Partyscenen på Mäster Palms Plats.

Jag har sett 3 grymt bra konserter med Nilla tidigare, men ingen av dem är lika bra som Nilla och hennes band var på Helsingborgsfestivalen. Det var en fullkomligt lysande rockkonsert från början till slut. Jag har sett många bra konserter under 2011, men detta tillhör definitivt de allra bästa (tillsammans med Rainmakers, Jason & The Scorchers, Dan Hylander & Orkester, Hooters och Wilmer X).

Konserten inleds med flera mycket bra låtar. Det är utan tvekan den bästa version av Goldfish in a Bowl jag har hört. The Girl You Used to Know och Higher Ground är alltid mycket bra.

Nilla Nielsen 110729

110729 Nilla Nielsen 10Det är väl fel att säga att det var en ny Nilla, men det var helt klart en rockigare version än de konserter hon gjort tidigare. Det var ett jäkla tryck i många låtar. Det märks inte minst i låtar som Glow (som jag inte hört live tidigare) och Liquid Gold, som är ett exempel på Nillas engagemang mot miljöförstöring.

En annan skillnad mot förra veckan var att denna kväll spelade Nilla bara sina egna låtar. Även om hon gör många bra covers är det ingen av dessa som går upp mot att höra hennes egna vackra, sorgsna, tänkvärda och roliga låtar. Det är framförallt 2 saker jag tycker gör Nilla Nielsen unik – hennes underbara sångröst och hennes briljanta texter. Snow Leopard och Salt är två utmärkta exempel på just detta. Vilka otroliga låtar!

Till detta kom under konserten i Helsingborg även ett suveränt framförande. Inte bara av Nilla själv utan även av hennes band. Att Jokke Pettersson är en bra gitarrist har jag sett under tidigare spelningar, men denna kväll visar han precis hur bra han är. Det var första gången jag såg Alfred Andersson (bas) och Walle Wahlgren (trummor), men även de är mycket bra. Tillsammans gör de en en mycket tajt konsert och jag blir förvånad när Nilla efteråt berättar hur få gånger de spelat tillsammans. Det låter som om de inte gjort annat!

Nilla Nielsen 110729

Nilla Nielsen 110729Nilla Nielsen 110729The UFO Song (the Guinea Pig Song) tillägnas Djurens Rätt. Jag håller väl inte med DR om allt, men jag fick ett flygblad med lite kul recept och info av dem tidigare under dagen då de var en av många organisationer som kampanjade under Helsingborgsfestivalen. UFO-sången tycker jag dock är en riktigt bra låt.

Det märks tydligt att Nilla och bandet har kul på scen. Hon säger att spela live är det bästa hon vet och att det är extra kul på hemmaplan i Helsingborg. Några gånger blir hon riktigt rörd och har inte långt till tårarna 🙂 Det smittar förstås av sig bland publiken. Efteråt var det många som ville köpa hennes skivor och få dem signerade.

Det är förstås inte så lätt när man inte har ett stort skivbolag i ryggen, men det är för mig en gåta att inte fler upptäckt Nilla Nielsen. Det är sällan man stöter på en sådan begåvning i dagens musik-Sverige. Tänk om svensk radio/TV kunde visa lite mer av denna typ av musik än vad de brukar sända.

Dagens bästa låt är en överraskning. Öppningslåten på senaste skivan har jag gillat hela tiden, men den otroligt rockiga versionen av Then You Said I Made You Feel Unfaithful var sanslöst bra.

Efter konserten har jag nöjet att prata lite med Nilla. Jag är lite tagen efter den fantastiska konserten jag nyss sett och det blir mest en massa beröm. Det är också först efteråt jag märker att det faktiskt regnat lite under hela spelningen. Tänk vad bra musik kan göra…

Jag har skrivit flera gånger att Nilla Nielsen är Sveriges bästa sångerska. Det visade hon verkligen denna fredag.

Herregud vilken konsert ni gjorde, Nilla!!!

Band

Nilla Nielsen (Sång, gitarr & munspel)
Jokke Pettersson (Gitarr & sång)
Alfred Andersson (Bas)
Walle Wahlgren (Trummor)

Evenemang

Helsingborgsfestivalen

Videos
You Should Know By Now

Liquid Gold

Salt

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.