Thåström live i Helsingborg

Den 18 november 2022 såg jag en kanonbra konsert med Thåström på The Tivoli i Helsingborg.

Jag såg Thåström live i våras på Malmö Arena och blev överraskad när jag såg att han skulle ge sig ut på klubbturné under hösten. Det måste varit väldigt många år sedan han spelade på så små rockklubbar som The Tivoli.

Thåström har alltid varit en av Sveriges bästa rockartister, oavsett om det varit i Ebba Grön, Imperiet eller som soloartist. Detta var 5:e gången jag såg Thåström live som soloartist. Jag har även sett Imperiet live 2 gånger.

Konserten på The Tivoli börjar med ”Den dan” som är en låt av Sällskapet, som Thåström gett ut 3 skivor med. ”Körkarlen” är den första av 4 låtar från albumet ”Centralmassivet”.

De följs av ”Papperstunna väggar” och ”Stora långa gatan” från senaste albumet ”Dom som skiner”.

”Kärlek är för dom” är bästa låten i början av konserten. Ljudkulissen är lika tung som i våras, men det märks att Thåström är på glatt humör. Han ser verkligen ut att trivas på The Tivolis lilla scen och 600 i publiken.

”Flicka med guld” är en lysande ballad från Thåströms första soloplatta. Thåströms röst är otroligt bra och ”Flicka med guld” är den klart bästa låten så här långt.

”Old Point Bar”, som är hyfsad, inleder den bästa delen av konserten. ”Ingen neråtsång” är en kanonlåt från Thåströms bästa soloalbum ”Det är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal” (vilken genial titel på en platta).

”Bluesen i Malmö” är bra, men den är ingenting mot den som följer därpå.

Thåström hänger för första gången under konserten på sig gitarren och börjar spela ”Brev till 10:e våningen” (från albumet ”Skebokvarnsv. 209”). Herregud vilken bra låt det är. En av de absolut bästa Thåström har gjort de senaste 20 åren.

Och sen… Imperiets låt ”Kriget med mig själv” är helt enorm. Thåström bjuder på ren magi. Ljudet är mäktigt, rösten är helt fantastisk och Thåströms framträdande sjukt bra. Han lutar sig långt ut över publiken, vandrar omkring, sjunger som en gud, hoppar och dansar. ”Återigen är detta utan tvekan kvällens bästa låt och bland det bästa jag nånsin sett Thåström göra live. ”Kriget med mig själv” är kvällens i särklass bästa låt. The Tivoli är fullsatt och publiken älskar vad de får se och höra.

Jag e den felande länken
Jag flyger B-femtitvå
Jag e en treackords hora
Jag e hedning kom rädda min själ

”Kriget med mig själv” följs av ”Beväpna dig med vingar” som också tillhör de bättre låtarna. Sista låten före extranumren är ”Centralmassivet”.

Thåström tackar publiken och lämnar scenen, men är snart tillbaka för extranummer.

De inleds med ”Aldrig nånsin komma ner” som är en ganska bra låt från albumet ”Mannen som blev en gris”. Kvällens version kan vara den bästa jag hört av låten.

Den följs av Imperiets ”Blå himlen blues”. Thåström gör den precis som i våras suveränt bra. Definitivt en av kvällens bästa låtar.

Här sitter Venus och ser ut att ha fått nog
I en underbart barnförbjuden pose
Och min grogg liknar en laddad pistol
När jag sjunger den blå himlen blues

Thåström och bandet lämnar scenen på nytt, men kommer till skillnad från dagen före tillbaka för en andra omgång extranummer. Kvällens sista låt blir ”Södra korset”.

Det var otroligt kul att se Thåström på en liten scen. Jag hade gärna hört lite mer elgitarrer och några fler av alla mina favoritlåtar med Thåström/Imperiet/Ebba Grön, men det var jäklig bra ändå.

Bästa låtarna var ”Kriget med mig själv”, ”Brev till 10:e våningen”, ”Blå himlen blues”, ”Flicka med guld” och ”Ingen neråtsång”.

Band

Thåström (sång, gitarr, munspel)
Eddie Nyström (gitarr, keyboards, kör)
Henrik Nilsson (bas)
Per Eklund (trummor)
Niklas Hellberg (piano, orgel, synthesizer, kör)
Stefan Brisland (keyboards, fiol)

Turné

Klubbturné 2022

Publik

600 st (utsålt)

Thåström Setlist The Tivoli, Helsingborg, Sweden 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.