Wilmer X live i Malmö

Den 31 augusti 2023 såg jag Wilmer X live när de gjorde sin 56:e och sista spelning någonsin på legendariska Kulturbolaget (KB) i Malmö.

Konserten dagen före hade varit helt fantastisk. Jag skulle inte bli besviken denna kväll heller.

Till stort jubel på ett utsålt KB kommer Wilmer X in på scen. Precis som dagen före inleder Jalle Lorensson med ett munsspelssolo innan resten av bandet följer med i en lysande ”Ah du, hur fan ser du ut” från ”Pontiac till Himmelen”.

”Jag flippar ut” från albumet ”Silver” är en suverän rocklåt som skruvar upp tempot. Den spelades inte dagen före.

”Om en hund mådde så här” från albumet ”Teknikens under” var kanonbra, liksom ”Nu eller nästa liv” är som är kvällens första låt från Wilmer X senaste album ”Mer för dina pengar”. Härligt ös.

Nästa låt är också ny från dagen före. ”Den fria världen” är en bra låt, men jag tror inte jag hört den bättre än ikväll. Grym version.

Det fortsätter i rasande tempo i en helt suverän ”Primitiv”. Jalle Lorensson eldar på publiken ännu mer. Sticky Bomb är suverän bakom trummorna. Återigen en lysande inledning på konserten!

”Silver” är också bra. Den följs av ”Blå vägen hem” och ”Slå dank”.

Wilmer X välkomnar sin gamle trummis Jalle Olsson (men idag spelar han maracas och sjunger) upp på scen och de bjuder på en härlig ”Wilmer i Paris”. Den följs av ”Söt sak” från albumet ”Pontiac till himmelen”.

Nisse vill inte vara alltför nostalgisk, men berättar att Wilmer X var inte riktigt först (men nästan) och är inte riktigt sist (men nästan) – men det finns inget band som spelat live fler gånger än vad Wilmer X gjort på denna fenomenala rockklubb.

Kvällens första låt från ”Mambo feber” är ”Jag är ingen Romeo”, bra tryck. Betydligt lugnare i den härliga balladen ”Vem får nu se alla tårar”, som också bjuder på allsång.

”Bäst före dan efter” är kanonbra, liksom ”Bill & Bull blues”. Härliga solon av Janne på gitarr och Jalle på munspel. Thomas Holst på bas och sång är också mycket bra i sin coola Mick Ronson-tröja.

Avslutningen av konserten är återigen helt magisk. Först kommer en helt fantastisk version av ”Slickar den hand som slår”. Sticky hamrar på trummorna, Jalle, Thomas och Janne öser på, men allra mest är det Nisse som spelar gitarr som en ångvält. Det är låtar som den här som gör Wilmer X till Sveriges bästa rockband.

”Teknikens under” bättre än nånsin. Sista låten före extranumren är kvällens allra bästa. ”Hon är ihop med en insekt” är sanslöst bra. Vilket oerhört ös, från den inledande gitarriffen av Nisse hela låten rakt igenom.

Wilmer X lämnar scenen till stora applåder, men är snart tillbaka för extranummer. Först en bra version av ”Betala bandet” från senaste plattan och sedan avslutas Wilmer X 56:e och sista konsert på KB på allra bästa sätt med ”Kör dej död”.

Det var hur många bra låtar som helst denna kväll, men allra bäst var ”Hon är ihop med en insekt”, ”Kör dej död”, ”Slickar den hand som slår”, ”Jag flippar ut”, ”Ah du, hur fan ser du ut”, ”Primitiv”, ”Om en hund mådde så här” och ”Teknikens under”.

Kulturbolaget öppnade 1982 på Erikslust och flyttade 1993 till Bergsgatan. Den 16 september stänger KB för gott. KB kommer förmodligen att arrangera konserter även i framtiden, men det blir inte längre i egna lokaler. Detta var alltså Wilmer X 56:e och sista spelning på KB. Själv kommer jag inte riktigt upp i så många, men nästan. Jag har sett 48 konserter på KB (eventuellt ett par till då jag nog glömt något förband på de tidiga spelningarna). Och då räknar jag inte in konserten som kan ha arrangerats på andra platser. Den första och enda konserten jag såg på KB Erikslust var med Wilmer X (1991) och den sista på KB Bergsgatan var också med Wilmer X (2023). Mer om dessa och alla andra fantastiska band jag sett på KB kommer om någon vecka i ett eget inlägg, som blir mitt tack och adjö till Sveriges bästa rockklubb.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)
Janne Lindén (gitarr)

Övriga musiker

Jalle Olsson (maracas, sång – låt 10)

Förband

Publik

850 st (utsålt)

Evenemang

  • The Final Countdown – KB Bergsgatan
Wilmer X Setlist Kulturbolaget, Malmö, Sweden 2023

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.