Big Country live i Göteborg

Den 15 september såg jag Big Country live på Pustervik i Göteborg. Det var den sista av mina framflyttade ”pandemibiljetter” och skulle egentligen ägt rum den 31 maj 2020…

Jag lyssnade på Big Country en hel del på 80-talet, men sedan dess har det blivit mer sporadiskt. Jag hade aldrig sett dem live tidigare och såg fram emot konserten.

Big Country kommer in på Pusterviks scen och inleder med en tung, rockig och mycket bra version av ”1000 Stars”. Responsen från publiken är omedelbar och det märks direkt att Big Country är glada för att spela i Göteborg. Den följdes av ”Look Away” och ”Close Action”.

Turnén är 40-årsjubileum för Big Countrys debutalbum ”The Crossing”. 10 av 15 låtar under konserten kommer från denna platta. ”Lost Patrol” var den största positiva ”överraskningen” bland dessa. Jag har förstås hört den många gånger, men aldrig så bra som den var live. Bra allsång från publiken också. ”The Storm” är också bra.

”Just a Shadow” från albumet ”Steeltown” var en av de första låtarna jag fastnade för med Big Country och den var också bra live. Gitarristen Bruce Watson är utan tvekan den drivande kraften i bandet och tar hand om de flesta riffen, men i ”Just a Shadow” fick även hans son Jamie Watson stå för några.

”Steeltown” var också mycket bra.

Big Country bildades 1981 i Dunfermline (Skottland). Deras mest framgångsrika period var på 80-talet och från den sättningen är bara gitarristen Bruce Watson och trummisen Mark Brzezicki kvar. Sångaren Stuart Adamson begick självmord 2001 och basisten Tony Butler lämnade bandet 2012.

Den kanske allra bästa låten under kvällen var ”Ships”. Den finns med på både albumet ”No Place Like Home” och i en betydligt bättre version på albumet ”The Buffalo Skinners”. Trots att jag måste hört den ett antal gånger genom åren är det ingen låt jag tänkte på före konserten. Men herrejävlar så bra den var live – helt fantastisk!

”Porrohman” var inget vidare, men ”Harvest Home” var tillsammans med ”Ships” och ”In a Big Country” kvällens bästa låtar. Bra allsång och härligt tryck.

”Chance” var också bra, men sedan var det dags för nästa stora höjdpunkt. ”In a Big Country” är bandets mest kända låt. De har ett par andra som jag tycker är ännu bättre, men den är definitivt en av deras allra bästa. Kul att äntligen få höra den live med Big Country och med en sådan bra publik, men jag har faktiskt hört den live en gång tidigare – med Mike Peters (The Alarm) 2015 i Köpenhamn.

”Wonderland” var bra, men ”Fields of Fire” var ännu bättre. Det var den sista låten före extranumren den var helt lysande. ”Fields of Fire” innehöll även några rader från ”Whiskey in the Jar”.

Big Country lämnar scenen till stora applåder, men är snart tillbaka för extranummer. Detta var minst sagt ett märkligt val. Visst, ”Inwards” kommer från albumet ”The Crossing”, men jag tycker det är en av de sämsta låtarna på denna.

Big Country gjorde en kanonbra konsert. De bästa låtarna var ”Ships”, ”In a Big Country”, ”Harvest Home”, ”Fields of Fire” och ”1000 Stars”.

Big Country

Bruce Watson (gitarr, sång)
Mark Brzezicki (trummor, sång)
Simon Hough (sång, gitarr)
Jamie Watson (gitarr, sång)
Gil Allan (bas, sång)

Turné

The Crossing 40th Anniversary 2023

Big Country Setlist Pustervik, Gothenburg, Sweden, THE CROSSING 40th ANNIVERSARY 2023

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.