Bruce Springsteen & The E Street Band live i Göteborg

160625 - Biljett - Bruce SpringsteenDen 25 juni 2016 såg jag Bruce Springsteen & The E Street Band live på Ullevi i Göteborg

Bruce kom in ensam på scenen, satte sig bakom pianot och gjorde en otroligt fin version av The Promise. Detta var länge kanske den största favoriten bland de mest inbitna fansen bland Bruce många outgivna låtar. Under många år lyssnade jag på olika bootlegversioner av The Promise innan den äntligen gavs ut på 18 Tracks.

 

160625-bruce-springsteen-10Efter The Promise kommer hela E Street Band in på scen och drar igång en makalös version av Badlands. Hur man kan skapa ett sådant tryck direkt är enastående. Sedan kommer 3 grymt bra låtar från albumet The River på raken. Out in the Street är härlig rock’n’roll, The Ties That Bind är en av de bästa från skivan. När jag såg bandet 3 dagar tidigare i Köpenhamn var inte Patti Scialfa med. Det är hon nu och det är häftigt att se henne, Bruce och Little Steven dela mikrofon i Sherry Darling.

Lite senare kommer en riktig raritet. Save My Love var den första låten som släpptes från ”The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story” (på YouTube). Jag tycker det är en mycket bra låt och är glad att få höra den live för första gången.

Hungry Heart är bättre än på många år och bjuder på rejäl allsång med Bruce långt ute bland publiken. My City of Ruins är mäktig och Roy Bittan grym bakom pianot.

160625-bruce-springsteen-19

My Hometown är sällan bättre än på Ullevi. Synd att det börjar regna, men jäklar vilken bra låt det är. Johnny 99 är också bra, men en tung version av Youngstown är ännu bättre. Till skillnad från vissa recensenter gillar jag Murder Incorporated. The River har däremot aldrig varit någon av mina favoriter, men den var mycket bra denna kväll. Det är nog första gången jag hör American Skin (41 Shots) live.

Första halvan av konserten har varit bra, men det är ändå en bit ifrån vad som väntar. Munspelsintrot på The Promised Land är fantastiskt – ja, det är förstås hela låten, men jag som älskar munspel får gåshud varje gång jag hör denna låt börja spelas live.

160625-bruce-springsteen-13Working on the Highway, Darlington County och speciellt Waitin’ on a Sunny Day bjuder på en underbar glädje på hela arenan. Bruce och hela E Street Band har kul – och det har sannerligen vi i publiken också. En ung kille får komma upp på scen och sjunga tillsammans med Bruce. I’m on Fire är bättre än någonsin.

Sedan kommer Bruce Springsteens vackraste ballad. Drive All Night är en helt grym låt och på Ullevi är det, liksom 4 år tidigare, helt magiskt. Jake Clemons har kanske inte riktigt samma karisma som sin farbror, men han är nästan lika bra på saxofon. Detta är utan tvekan en av konsertens bästa låtar. Herregud vad bra den är.

 

 

Om Drive All Night och The Promise var kvällens bästa lugna låtar så är Badlands, The Promised Land och Because the Night de bästa rocklåtarna. Because the Night är sanslöst bra, inte minst pga Nils Lofgren som är helt briljant på gitarr.

160625-bruce-springsteen-11The Rising och fina Land of Hope and Dreams är sista låtarna före extranumren. Dessa inleds med en tung version av Born in the USA och en grymt bra Born to Run. Seven Nights to Rock är en kul cover.

Dancing in the Dark blev en megahit 1984, men den var aldrig någon av mina favoriter. Det senaste decenniet har den dock blivit mycket bättre live och är en publikfavorit. Tenth Avenue Freeze-Out med hyllningen till Clarence Clemons och Danny Federici är fin.

Hela denna turné har Bruce spelat en cover av The Isley Brothers gamla låt Shout. Det märks verkligen hur kul bandet och hela publiken har. Bobby Jean är en av de bästa låtarna från Born in the USA – ja, en av Bruce bästa över huvud taget. Jag har hört den många gånger live och den tillhör alltid konserternas bästa – så även ikväll. När Bobby Jean tonat ut samlas hela bandet på scen för att ta emot publikens jubel.

När The E Street Band lämnat scenen kommer Bruce tillbaka och kör en akustisk soloversion av fantastiska Thunder Road. Den blir en strålande avslutning på en otroligt bra konsert. Vi har fått höra hela 38 låtar under 4 timmar. Det är Bruce Springsteens näst längsta konsert någonsin.

Bruce Springsteen Setlist Ullevi Stadium, Gothenburg, Sweden, The River Tour 2016

 

Bruce Springsteen & The E Street Band

Bruce Springsteen (Sång, gitarr, munspel)
Roy Bittan (Piano, synthesizer)
Little Steven (Gitarr, mandolin, sång)
Nils Lofgren (Gitarr, sång)
Gary Tallent (Bas, sång)
Max Weinberg (Trummor)
Patti Scialfa (Gitarr, sång)

Övriga musiker

Charles Giordano (Klaviatur, dragspel)
Soozie Tyrell (Violin, gitarr, sång)
Jake Clemons (Saxofon, tamburin)

Turné

The River tour

Publik

62 676 st (fullsatt)

Recensioner

4 – Håkan Steen, Aftonbladet
4 – Anders Nunstedt, Expressen

Videos
Youngstown

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.