Dan Hylander & Orkester live i Malmö

100807 - Dan Hylander & Orkester (Nilla Nielsen)Den 7 augusti 2010 såg Dan Hylander & Orkester live på St Gertrud i Malmö. Jag bestämde mig sent för att åka, men till slut kom jag fram till att jag kan fan inte vänta ända tills oktober – jag måste bara se en konsert till i sommar med detta enastående band. Och det var en jäkla tur det…

St Gertrud var helt utsålt och vi bjöds på en makalöst bra konsert. Jag börjar få svårt att beskriva hur bra konserterna med Hylander & Orkester är och denna kväll tar verkligen priset. Det var en av årets bästa konserter.

Början av konserten är briljant – Bella notte är en av de bästa svenska låtar som någonsin gjorts och 21/3 som följer är jäkligt bra den också. Dessa båda låtarna sätter direkt nivån för hur suverän konserten kom att bli.

Jag har alltid tyckt att Och allt jag rymmer varit hyfsad på skiva, men inte tillhört någon av Dan Hylanders bästa låtar. Live växer denna låt något enormt. Vi får äntligen också på nytt höra I hemlighet som är en av kvällens många höjdpunkter.

Dan Hylander låter även sina övriga bandmedlemmar ta plats längst fram. Janne Bark sjunger 2 bra rocklåtar – Bara en man och Under min stjärna. Janne spelade kvällen före i Sundsvall med Ulf Lundell (eller en lokal Stockholmspoet som Dan kallade honom). Trots den långa tågresan lirar Janne Bark gitarr som aldrig förr.

100807 - Dan Hylander & Orkester (Nilla Nielsen)Nilla Nielsen visar på nytt att hon inte bara gjort årets bästa svenska skiva – låtarna är t o m ännu bättre live – både Higher Ground och Salt. Vilken röst denna vackra skånska från Helsingborg har. Det var härligt att åter prata med Nilla efter konserten. Jättekul att hon gillade min recension av hennes skiva. Nilla berättade bl a om sina kommande planer i höst, men de får jag återkomma till en annan gång. Maria som köpte Nillas skiva gillade den också mycket.

 

100807 - Dan Hylander & Orkester (Jannike Stenlund)Kvällens debut gör Jannike Stenlund. Att denna rödhåriga norrländska är grymt bra på fiol och munspel har hon visat många gånger tidigare, men nu sjunger hon för första gången (i varje fall med DH & JBB) även en av sina egna sånger – Tomorrow can wait.

Som vanligt på Dan Hylanders konserter är det mycket skämt och fotbollssnack (bl a får Örebroaren Tomas Pettersson höra att ÖSK förlorat mot MFF med 3-0 samma dag). Det var även flera historier om andra musiker som man mött och spelat med – allt från Svenne Hedlund till Johnny Cash. Jag läste en korkad recensent som i somras skrev något i stil med skippa mellansnacket. Det är bland de dummaste jag läst. Mellansnacket med Dan Hylander och övriga i bandet är otroligt viktigt för den härliga stämning som är på deras konserter.

Dan Hylander berättar att han inte bara släppt en singel i år (Du är det vackraste) – i höst går han och resten av bandet in i studion för att spela in ett helt nytt studioalbum (det första sedan 1994). Det ska bli spännande att se om man kommer att bli lika bra på skiva som man är live.

100807 - Dan Hylander & OrkesterVisst blir något fel ibland, men vad gör det. Det finns en sådan värme, lekfullhet och humor kring detta band, som man väldigt sällan ser under konserter. Allt detta smittar av sig på publiken, som har hur kul som helst under konserterna. Dessutom tar kvällen inte slut efter sista låten – efteråt signeras det skivor och pratas med publiken under en lång stund. Jag pratade med Nilla, Jannike, Johan och Tomas, som alla är hur trevliga som helst. Detsamma gäller turnéledarna Mikael och Stefan.

 

Det finns många saker som gör att Dan Hylander & Orkester är ett av Sveriges bästa band. Sången av bl a Dan och Nilla, Dan och Jannes gitarrspel, Jannikes på fiol och munspel. Tomas på orgel, Bobby på bas. Jag blir för varje gång även alltmer imponerad av Johans trummor. Detta är en av anledningarna till att dagens band är både tyngre och t o m bättre än Raj Montana Band.

100807 - Dan Hylander & OrkesterAvslutningen på den nästan 3 timmar långa konserten är kanonbra. Solregn, Vykort vykort, Svart kaffe, Skuggor i skymningen, Farväl till Katalonien, Höst och Willin’. Det är ett sådant ös i t ex Vykort vykort och Svart kaffe att man aldrig vill att de ska ta slut. Det blir också en rejäl allsång till flera av dessa avslutningslåtar.

Kan det bli bättre nästa gång? Det är svårt att tro det efter en sådan här kväll, men detta band växer hela tiden. Och Levandelivet får gärna komma tillbaka på setlistan.

Dan Hylander & Orkester

Dan Hylander (Sång & gitarr)
Janne Bark (Gitarr & sång)
Nilla Nielsen (Gitarr, slagverk & sång)
Jannike Stenlund (Fiol, munspel, slagverk & sång)
Johan Hängsel (Trummor & sång)
Tomas Pettersson (Klaviatur & sång)
Bobby Djordjevic (Bas & sång)

Publik

250

Förband
Videos
Higher Ground

Min älskade stod inför rätten idag (Percys sång)

I hemlighet

Tomorrow Can Wait

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.