Green Day live i Göteborg

Den 21 juni 2017 såg jag Green Day live på Scandinavium i Göteborg. Jag såg Green Day för första gången i januari i Malmö och den konserten var så bra att jag direkt köpte biljett till Göteborg. Konserten skulle egentligen ha varit utomhus på Slottskogsvallen, men flyttades till Scandinavium pga att banden ville ha mer speltid för konserten och att man på Scandinavium inte behöver sluta en viss tidpunkt.

Rancid var förband och gjorde en bra spelning.

Green Day in på scenen och drar igång en fantastisk version ”Know Your Enemy” som är en av deras absolut bästa låtar. Mitt i låten slutar Billie Joe Armstrongs mikrofon att fungera, men det löser sig efter en stund. I slutet av låten får en tjej komma upp på scen och sjunga några rader ur låten innan hon stagedivar ut bland publiken igen 🙂

”Know Your Enemy” följs upp av ”Bang Bang” och ”Revolution Radio” från som är några av de bästa låtarna från nya albumet med samma namn. Green Day hoppar, publiken hoppar. En härligt rockig version av ”Holiday” följer. Precis som i Malmö är detta en otrolig inledning på en konsert.

”Letterbomb” är bra, liksom den lite lugnare ”Boulevard of Broken Dreams”. Fullt ös igen i ”Longview” och ”Youngblood”. Sedan kommer en kul överraskning – ”Going to Pasalacqua” från debutalbumet ”39/Smooth” från 1990. ”Hitchin’ a Ride” tillhör de mindre bra låtarna.

”When I Come Around” är fullkomligt lysande – vilket otroligt ös det är. Green Day är ett enormt bra liveband och ett band kan knappast ha en bättre frontman än Billie Joe Armstrong.

När man ändå håller på och rockar som tusan kan man ju ändå fortsätta… ”Paper Lanterns” är en annan gammal Green Day-låt som är hur bra som helst. Och sedan…

Till Tré Cools trummor och taktfast klappande från publiken och en rejäl smäll drar Green Day igång den magiska ”Minority”. Rock’n’roll när den är som bäst. ”Minority” innehåller allt – grym musik, grym text, munspelssolo, presentation av bandet, regnbågsflagga och ett jäkla tryck.

”Are We the Waiting” från albumet ”American Idiot” följer. Världens bästa punkband ökar tempot ännu mer i ”St. Jimmy”, som är sanslöst bra.

På covern av Operation Ivy’s ”Knowledge” får en kille komma upp på scen och spela trummor och en grönhårig tjej får spela gitarr – båda är riktigt duktiga. Tjejen får behålla gitarren, men det funkar inte lika lätt med ett trumset så killen får ett par trumpinnar istället.

En strålande konsert fortsätter med en av kvällens höjdpunkter. Publiken på hela läktaren upp och sjunger med i en magisk version av ”Basket Case”. Denna låt var förmodligen en av de första jag hörde med Green Day och den kommer alltid att tillhöra mina favoriter.

En härlig intensitet fortsätter med ”She”. Billie Joe Armstrong får en svensk flagga av publiken som han har på sig under ”King for a Day”. Även om bandet har kul tycker jag det roligaste med låten är när Billie Joe tar fram vattenslangen och sprutar vatten över publiken. Annars är den sådär.

Den följs av ett medley bestående av ”Shout”, ”Always Look on the Bright Side of Life”, ”(I Can’t Get No) Satisfaction” och ”Hey Jude”. Dessa drar tyvärr ner tempot och är den klart sämsta delen av konserten.

Tempot ökar igen i ”Still Breathing” med ännu mer allsång och blir ännu punkigare i ”Forever Now”, som är sista låten före extranumren.

De är dock snart tillbaka och gör en fantastisk ”American Idiot”. Herregud vilket ös. Den långa ”Jesus of Suburbia” är inte mycket sämre den och har ett skönt gung. Publiken är liksom i Malmö strålande. De hoppar och sjunger hela tiden.

Green Day lämnar scenen till stormande applåder efter en konsert som varat i nästan 2,5 timme.

Billie Joe Armstrong kommer ensam tillbaka för göra den andra omgången extranummer ensam med en akustisk gitarr. Första låten ”Ordinary World” är kanonbra, men avslutningslåten ”Good Riddance (Time of Your Life)” är helt magisk. I slutet av låten, när konfettiregnet startar kommer även Mike Dirnt och Tré Cool in för att tacka publiken. Det är precis som i Malmö några månader tidigare magnifik avslutning på en helt sanslöst bra konsert.

 

 

Green Day Setlist Scandinavium, Gothenburg, Sweden 2017, Revolution Radio

Green Day

Billie Joe Armstrong (Sång, gitarr, munspel)
Mike Dirnt (Bas, sång)
Tré Cool (Trummor, slagverk)

Övriga musiker

Jason White (Gitarr, sång)
Jason Freese (Keyboards, dragspel, gitarr, sång)
Jeff Matika (Gitarr, sång)

Förband
Turné

Revolution Radio Tour

 

Video
When I Come Around

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.