Jesse Malin live i Göteborg

Den 26 oktober 2021 såg jag en lysande konsert med Jesse Malin på Pustervik i Göteborg.

Det var första gången jag såg Jesse Malin live. Jag har lyssnat på honom en del tidigare och tycker att han har en del riktigt bra låtar, men att konserten skulle vara så här bra hade jag inte förväntat mig. Jag såg ett par konserter i somras, men de kommer inte i närheten av denna.

Jesse Malin släppte nyligen albumet ”Sad and Beautiful World” och flera av låtarna i inledningen av konserten kommer från detta. Det börjar rocka rejält med ”Turn Up the Mains” och ”Whitestone City Limits”.

”If I Should Fall from Grace with God” är en av The Pogues allra bästa låtar. Jesse Malins cover av låten är lite annorlunda än originalet, men ändå väldigt bra.

Jesse Malin kommer från New York och har släppt 10 album, det första kom 2002. Han har samarbetat med många kända artister genom åren, bl a Bruce Springsteen, Billie Joe Armstrong, Ryan Adams och Lucinda Williams.

Förra våren såg jag en livestreamad konsert med Jesse Malin, som sändes från hans vardagsrum. Livestreamade konserter utan publik är en sak – livemusik framför publik är något helt annat. Kvällens spelning inleder Jesse Malins Europaturné och det märktes verkligen att han och bandet var spelsugna. Jesse gav sig flera gånger ut och sjöng bland publiken under kvällen.

Vi bjöds på den nya låten ”A Little Death” innan Jesse gjorde en bra version av ”The Archer”.

”Shining Down” från förra albumet ”Sunset Kids” var mycket bäst, men allra bäst före extranumren var ”Wendy”. En lysande låt med härligt ös och hög volym. Jesse Malin visar verkligen vilken bra liveartist han är.

Jesse Malin och bandet lämnar scenen, men är tillbaka efter en liten stund för extranummer. Tidigare under kvällen har det blandats rockiga och lugnare låtar, men nu är det fullt ös som gäller.

Första extranumret är ”State of the Art”, som är bästa låten på nya skivan ”Sad and Beautiful World”. Väldigt bra!

Den följs av ”Brooklyn” som är en av de bästa låtarna från debutalbumet ”The Fine Art of Self-Destruction”.

Jag visste att Jesse gillade The Clash då han tidigare spelat in ”Death or Glory”. Denna kväll spelade han dock en annan Clash-klassiker. Covern av ”Rudie Can’t Fail” var helt lysande. En härlig blandning av rock och reggae. Hela bandet öser på när Jesse återigen ger sig ut och sjunger bland publiken runt om i lokalen.

Jag stod längst framme vid scenen under konserten och hade tjuvkikat lite på setlistan musikerna hade framför sig. Jag trodde därför att ”Rudie Can’t Fail” endast skulle följas av en annan låt, men det visade sig att det blev två låtar till – och inte den som stod på setlistan.

Min allra största favoritlåt med Jesse Malin är ”Black Haired Girl” från albumet ”Glitter in the Gutter”. Jag hade kollat på setlistor från andra konserter under 2021 och då hade han inte spelat denna fantastiska rocklåt, så jag hade inga större förhoppningar att få höra den – och den stod inte med på setlistan på golvet jag hade tjuvkikat på. Tidigare på dagen hade Jesse lagt ut en bild på Facebook från Göteborg. Jag kommenterade hans inlägg med ”See you tonight. I would love to hear ”Black Haired Girl”.

Efter ”Rudie Can’t Fail” säger Jesse Malin:

”This is a song by request”

”Black Haired Girl” är helt magisk. Vilken låt – vilket ös – jag var inte ensam i publiken om att gilla låten – de sjöng och klappade med låten igenom.

Inför sista låten bjöd Jesse Malin upp Don DiLego som varit förband på scenen och kvällen avslutades med en cover av Bob Dylans ”You Ain’t Goin’ Nowhere”.

Efter konserten köpte jag Jesse Malins nya dubbelalbum ”Sad and Beautiful World” som jag fick signerad. Jag passade på att tacka för att han spelat ”Black Haired Girl”. Han svarade ”Oh, it was you. The song wasn’t on the setlist”.

Jesse Malin Band

Jesse Malin (sång, gitarr, munspel)
Derek Cruz (gitarr, sång)
James Cruz (bas, sång)
Randy Schrager (trummor)
Michael Hesslein (keyboards)

Förband

Jesse Malin Setlist Pustervik, Gothenburg, Sweden 2021

2 Responses

  1. Ulrika

    Grymt snygga foton och videos. Roligt att se! Keyboardisten heter Michael “Hess” Hesslein. Har ett band som heter Mail the Horse. Han spelar också med Hollis Brown och Don DiLegos andra band Fantastic Cat.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.