Malurt live i Helsingör

Den 25 mars 2022 såg jag en kanonbra konsert med Malurt på Kulturvaerftet i Helsingör.

Jag minns inte när jag först hörde talas om Malurt, men förmodligen har det handlat om när Bruce Springsteen dök upp på deras spelning den 1 maj 1981 på Forum i Köpenhamn. Tillsammans spelade de ”Hungry Heart” och dagen därpå gjorde Bruce Springsteen & The E Street Band sin första konsert någonsin i Danmark.

Jag köpte albumet ”Black-Out” för många år sedan och har lyssnat på det lite då och då genom åren. För ett par år sedan köpte jag även Malurts övriga album, men inget av dem var lika bra.

Kulturvaerftet var utsålt och det märktes redan i första låten ”Tilbage til byen” att den här kvällen skulle bli riktigt bra. Det var fullt ös direkt.

Som tredje låt kommer ”Sidste station”, som är en helt lysande rocklåt. Härligt tryck.

Den följs av ”Black Out” och ”Stormsoldater” som också är bra. Konserten har börjat mycket bra och långt över vad jag hade förväntat.

Den första låt jag fastnade för med Malurt var ”Mød mig i mørket”. Precis som väntat är detta också en av konsertens absolut bästa låtar.

Malurt är ett helt lysande liveband. Sångaren Michael Falch öser på publiken och Christian Arendt är en mycket bra gitarrist.

”Vindueskigger” är en av Malurts populäraste låtar och lite senare är det dags för en ny höjdpunkt. ”Gå under jorden” kommer liksom ”Mød mig i mørket”, ”Lev stærkt”, ”Black Out” och ”Vi ses igen” från Malurts bästa album ”Black-Out”. Dessa låtar tillhör alla kvällens bästa. Den enda låten jag saknar är Malurts allra bästa låt ”Midnatsmanden”.

”Kanonføde (kold krig)” är mycket bra, men bäst av alla är ”Lev stærkt”. Herregud vilket härligt ös. Volymen är hög, Peter Mors öser på bakom trummorna, basen slår mot bröstet, bandet hoppar, publiken hoppar. Det är precis så här en bra rockkonsert ska vara.

Publiken bjuder på stark allsång flera gånger under kvällen, men frågan är om den inte är allra starkast under ”Superlove”. Efter en stund lämnar bandet scenen, men publiken fortsätter sjunga. De håller på flera minuter tills Malurt är tillbaka på scenen för extranummer.

Michael Falch är en superb frontman. Han är en bra sångare och eldar på både bandet och publiken.

Efter urladdningen i ”Superlove” passar det bra med den lugna ”De vildeste fugle”. Sedan blir det ös igen under covern av Neil Youngs ”Hey Hey, My My (Into the Black)”.

”Vi ses igen” är en klockren låt att avsluta konserten med. Jag är djupt imponerad av Malurt. Jag visste att de hade ett antal bra låtar, men att de skulle växa så här mycket live hade jag inte förväntat mig. Malurt är ett kanonbra liveband som alla som gillar rock’n’roll borde se.

Malurt

Michael Ehlert Falch (sång, gitarr)
Christian Arendt (gitarr, sång)
Dia Nielsen (bas, sång)
Peter Mors (trummor)
Pete Repete (keyboards)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.