Nilla Nielsen live i Karlshamn

101029 - Nilla NielsenDen 29 oktober 2010 såg jag en fantastisk spelning med söta skånskan Nilla Nielsen live på Compagniet i Karlshamn.

Nilla var ”förband” åt Dan Reed. Det var andra gången jag såg Nilla live och precis som den första var det en helt lysande spelning.

 

 

101029 - Nilla NielsenFörra gången jag såg Nilla hade hon ett helt band med sig – denna gång var det bara Nilla och hennes duktige gitarrist Jokke Pettersson. Förra gången var det en blandning mellan egna låtar och covers – denna gång sjöng Nilla bara egna låtar. Även om hon gör några grymt bra covers föredrar jag när Nilla spelar sina egna låtar. Hon är en mycket bra låtskrivare och en helt fantastisk sångerska.

 

101029 - Nilla NielsenNilla började spelningen med den första låt hon skrev – The Girl You Used to Know – som är en av hennes absolut bästa, men samtidigt mycket sorgsen om saknaden efter sin pappa. Därefter kommer den vackra Sima och sedan Snow Leopard som också är grymt bra.

Jag hjälpte Nilla att filma under spelningen och hon var snäll nog att lägga till The UFO Song (The Guinea Pig Song) till setlistan för min skull. Stort tack Nilla – du och Jokke gjorde en suverän version av ”UFO-låten”. Denna låt är också ett exempel på Nillas engagemang mot djurförsök och i miljöfrågor. Dagen före kom ett tips på Facebook från Nilla om dokumentären The Cove som ikväll sänds på SvT 1 kl. 22.00 och handlar om hur japanska fiskare slaktar tusentals delfiner i en vik som tidigare varit hemlig. The Cove vann i år en Oscar som bästa dokumentärfilm.

101029 - Nilla NielsenI mitten av spelningen kommer flera av kvällens bästa låtar – t ex Not Ready och Ain’t Got Much. Avslutningen med Head Over Heels och Higher Ground är magnifik.

Även om Nillas spelning bara är 12 sånger lång så är den helt lysande. Den finns inte en dålig låt och jag blir bara mer och mer imponerad av denna vackra tjej från Helsingborg med en helt underbar sångröst. Det är för mig en gåta att inte fler upptäckt Nillas begåvning. Hon borde vara en av Sveriges största artister.

101029 - Nilla NielsenDen 13 november kommer Nilla Nielsen åter att vara ”förband” åt Dan Reed, denna gång på The Tivoli i Helsingborg. Tyvärr missar jag själv denna spelning, men jag rekommenderar verkligen alla er som har möjlighet att ta chansen att se Sveriges bästa sångerska (dessutom är ju inte Dan Reed så dålig han heller).

101029 - Nilla Nielsen & Peter HemgardDet var otroligt kul att träffa Nilla igen. Det är en glad och rolig tjej som bl a berättade om att hon blivit inbjuden till en filmfestival i Amsterdam om några veckor för sin video till låten Just Dance som är helt inspelad under vatten! Jag har tidigare skrivit att Nilla Nielsens nya skiva Higher Ground är årets bästa svenska skiva. Det tycker jag fortfarande (ja inte bara svenska förresten – det är helt enkelt årets bästa skiva alla kategorier). Jag är glad att fler gillar den – häromveckan blev Higher Ground utsedd till veckans album i en tysk radiokanal. Kanske kan detta vara början till en internationell framgång – det är Nilla Nielsen helt klart värd.

Band

Nilla Nielsen (Sång, gitarr & munspel)
Jokke Pettersson (Gitarr & sång)

Headliner
Videos
The Girl You Used to Know

The UFO Song (The Guinea Pig Song)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.