Nilla Nielsen live i Malmö

Den 26 juli 2017 såg jag Nilla Nielsen live på Folk å Rock. Nilla inledde kvällen och följdes av Joe D’Urso.

Jag har länge tyckt att Folk å Rock borde boka Nilla då jag var övertygad om att det var en scen som skulle passa henne utmärkt och det var det verkligen. Vilken otrolig kväll det blev. En fantastisk sångerska inför en mycket bra och lyssnande publik på ett fullsatt Folk å Rock. Jag kände igen många ansikten i publiken. Det var tydligt att många var där för Nillas skull.

Joe berömde Nilla och berättade under sin spelning att de varit i kontakt redan i vintras inför hans turné med ”Light of Day”, men att det då krockade med Nillas spelningar tillsammans med Nisse Hellberg och Hasse Andersson under julshowerna på Sundspärlan i Helsingborg. Han var därför extra glad över att de kunde dela scen denna kväll.

Nilla inledde spelningen mycket bra med sköna ”Kommer inte att sova i natt”. Det är en vacker kärlekslåt och kvällens enda låt på svenska.

Nilla följde upp med en av de absolut bästa versioner jag någonsin hört av ”The Girl You Used to Know”. Låten var en av de första Nilla skrev och handlar om saknaden efter sin pappa. Den är vacker och sorgsen på samma gång. Nilla sjöng med otrolig känsla och bjöd på härlig finger picking på sin handgjorda Ralph Leonius-gitarr.

”Man from the North” är en av många bra låtar från albumet ”Higher Ground”, som tillsammans med senaste albumet ”Good Day” är Nillas bästa.

De flesta av Nilla Nielsens låtar handlar om henne själv eller människor hon mött, men hon skriver även en del politiska låtar. ”The UFO Song” är en allegori och en röst åt dem som inte själva kan säga något. Det är samtidigt en härlig upptempolåt som gillas av publiken var hon än spelar. Folk å Rock var inget undantag och Nilla fick stora applåder efter låten.

Det var en varm sommarkväll och artisten bjöd på ännu mer värme. Förra hösten släppte Nilla sitt 6:e album, ”Good Day”. Jag tycker det är en grymt bra skiva och en av de bästa låtarna på plattan är rockiga ”Only One Crying”. Jag har hört Nilla spela den flera gånger tidigare i sommar, men kvällens version är nog den allra bästa. Nilla var på ett härligt spelhumör och jag älskar när hon spelar munspel.

Kvällens andra låt från senaste albumet var ”Good Loving”, en lysande girl-power-låt med country/americana-influenser. Jäklar vad bra det är!!!
(lyssna på publikens reaktioner i slutet av videon nedan)

Nilla är överlevande från tsunamikatastrofen 2004. Hon hade släppt sin första skiva en månad tidigare och rest till Thailand för lite semester när katastrofen slog till. Nilla skadades svårt och var sjuk i mer än ett år efteråt. Händelsen har förstås påverkat henne och även hennes låtskrivande. ”Black Water” är en mycket stark och känsloladdad låt som Nilla skrev efter tsunamin. Hon spelar den väldigt sällan live och vi som var på plats fick något alldeles extra. Den var knäpptyst i publiken och Nilla sjöng med en känsla som få artister besitter. Det är en av kvällens mest magiska ögonblick och Nilla belönas med stora applåder.

Dags för en världspremiär. Nilla hade aldrig tidigare spelat titellåten från senaste albumet ”Good Day” live. Det är en hoppfull kärlekssaga med Led Zeppelin-influenser. Om en låt är så här bra första gången Nilla spelar den live – hur bra kommer den inte att bli den kommande konserterna!

Under tiden Nilla hänger på sig munspelet berättar hon om att nästa låt är verklighetsbaserad och handlar om när hon och hennes kompis var ute på en roadtrip i 5 veckor där de mötte många galna människor och upptåg. Jag älskar munspel och jag älskar den fantastiska låten ”Destination Unknown”. Det är en fullkomligt lysande rocklåt med briljant text.

We climbed the fences
We crossed the railroad tracks
We pushed our limits never looking back
And we’ve been singin recklessly amused
And touched by angels in wornout shoes
And we been running high on empty
And yeah we made it
We could’ve done with some more chocolate

Nilla frågade efteråt vad jag tyckte om kvällens lite annorlunda version av ”Destination Unknown”. Jag svarade att jag gillade den väldigt mycket. Det är underbar låt och oavsett hur Nilla spelar den finns det nog ingen version jag inte skulle tycka om – den är alldeles för bra för det. Det var en av de låtar under kvällen som fick största applåder från publiken.

Nilla avslutade en kanonspelning med ren magi. ”Higher Ground” är den första låten jag hörde av Nilla och jag har älskat den från första stund. Den är tillsammans med ”Destination Unknown” hennes allra bästa låt och i sina bästa stunder blir den helt magisk. Denna kväll var en sådan kväll. Nilla Nielsen har en makalös sångröst och jag får gåshud över hur bra hon gör ”Higher Ground” på Folk å Rock. Även detta är en låt som skrevs efter tsunamin och texten är ett rent mästerverk. Vilken låt – vilken sångröst – vilken upplevelse! Herregud så bra det är!

Nilla tackar publiken för en härlig kväll och går av scen till stormande applåder. När applåderna tystnar börjar istället publiken ”en gång till – en gång till – en gång till”. Efter ett sådant framträdande krävs naturligtvis extranummer. Någon ur publiken säger spela ”Goldfish in a Bowl”. Denna låt var med i soundtracket till filmen ”Hata Göteborg” och Nilla brukar kalla den sin stora hit. Nilla spelar med ett stort leende på läpparna och öser på rejält. Hon avslutar med ett hopp och slängkyssar till publiken.

Stort tack Nilla för en makalös konsert! Jag har sett Nilla Nielsen massor av gånger live, men detta är en av de bästa solospelningar jag någonsin sett henne göra. Nilla Nielsen är alltid bra, men ibland är det något som gör henne alldeles strålande. Som efter alla bra konserter är jag lite tagen efteråt. Folk å Rock kunde inte ha gjort en bättre bokning!

PS! Tack även till Niklas för lån den svartvita bilden ovan

 

Nilla Nielsen Setlist Folk å Rock, Malmö, Sweden 2017

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)

 

Övriga artister

 

Recension

Olle Berggren (musikskribent på Kvällsposten) skrev på Facebook:

”Nilla Nielsen, skånsk Americana med internationell potential. Ikväll var det Malmöpremiär för denna begåvade singer/songwriter från Helsingborg. Om jag kunde signa artister till någon av jättarna skulle jag skriva kontrakt ikväll.”

Video
Ett sammandrag av de flesta låtarna

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.