Nilla Nielsen live i Ystad

Den 19 augusti 2017 såg jag Nilla Nielsen live på Surbrunnsparken i Ystad. Nilla spelade inomhus i Surbrunnsparken före och efter Patti Smiths konsert på utomhusscenen.

Nilla inledde spelningen mycket bra med sköna ”Kommer inte att sova i natt”. Vid sin sida hade hon gitarristen Niklas Ekelund.

Nilla följde upp med en av de bästa versioner jag någonsin hört av ”Goldfish in a Bowl”. Denna låt var med i soundtracket till filmen ”Hata Göteborg” och Nilla brukar kalla den sin stora hit. Jag har hört den live många gånger tidigare, men jäklar vad bra den var i Ystad.

”The UFO Song” är en allegori och en röst åt dem som inte själva kan säga något. Det är samtidigt en härlig upptempolåt som gillas av publiken var hon än spelar. ”Ain’t Got Much” är en av många bra låtar från Nillas debutalbum ”Redemption Sky”. Den blir lite tyngre än vanligt med Niklas elgitarr. Detta i kombination med Nillas sångröst och finger-picking blir kanonbra.

”Salt” är så bra att den faktiskt finns på två av Nillas album, ”Higher Ground” och ”Så nära”. Denna kväll bjuder Nilla och Niklas på en helt lysande version av denna kanonlåt.

Rockiga ”Only One Crying” är en av de bästa låtarna från senaste plattan ”Good Day” – och jag älskar när Nilla spelar munspel. En låt Nilla inte spelar så ofta är ”Liquid Gold” – det var kul att höra den igen.

Nilla spelar denna kväll såväl före som efter legenden Patti Smith i Surbrunnsparken. ”Because the Night” är en av världens 5 bästa låtar. Den skrevs från början av Bruce Springsteen, men av någon obegriplig anledning ratade han låten vid inspelningarna inför ”Darkness on the Edge of Town” och gav istället bort låten till Patti Smith som höll på att spela in sitt nya album ”Easter” i studion bredvid. Patti skrev om låten lite och gav ut den som singel, vilken nådde 13:e plats på Billboardlistan. Nilla gjorde en jättebra version av ”Because the Night” i Ystad och fick stora applåder av publiken.

Nilla Nielsen är en överlevare från tsunamikatastrofen. Hon skadades allvarligt och var sjuk i ett år efteråt. Händelsen har förstås påverkat henne och ”Found You” är en av flera låtar hon skrivit som handlar om tsunamin. Ännu en kanonbra låt under Nillas strålande spelning före Patti Smiths konsert.

Så var det dags för Nillas 2 bästa låtar. ”Destination Unknown” är en fullkomligt lysande rocklåt med briljant text. Den spelades flitigt på radio P4 i vintras, vilket sannerligen inte är så konstigt. Den är så jäkla bra att det knappt är sant. Nilla och Niklas rockar rejält och jag bara njuter.

”Higher Ground” är precis lika bra, men en annan typ av låt – den är mycket lugnare och skrevs även den efter tsunamin. Med Nillas fantastiska sångröst blir den helt magisk. Den del av publiken som sitter utanför vet inte vad de går miste om.

Nilla bryter av med en bra cover av en av sina favoritlåtar – U2:s ”I Still Haven’t Found What I’m Looking for” innan det är dags för kvällens stora överraskning. ”The World Seems So Rough” är en av de bästa låtarna från senaste albumet ”Good Day”. Nilla gjorde en superbra version av låten och då jag själv aldrig hört den live tidigare frågade jag Nilla om hon spelat den förut. Nilla sa att det var första gången sedan ”Good Day” kom ut, men att hon var osäker på om hon kanske spelat den live någon gång för många år sedan. Oavsett vilket var det otroligt kul att äntligen få höra den live – det vill jag göra många gånger till i framtiden.

Den följs av ett par Dylan-låtar och första set avslutas med en av mina favoritlåtar av Nilla. ”Bite Me” är en suverän rocklåt med bitande text. Jag sång Nillas musikvideo till ”Bite Me” första gången på YouTube sommaren 2010 och började önska den på varje spelning jag såg med Nilla. Det tog lång tid, men på min 43:e livespelning med denna lysande artist sa hon plötsligt: ”Peter, det här är en julklapp till dig” – och så spelade hon äntligen ”Bite Me” live, en decemberdag 2012 i Helsingborg. Efteråt sa Nilla:

”God Jul Peter, den har du kämpat för i över 2 år”

Nästan 5 år senare har jag haft den stora förmånen att höra denna underbara rocklåt många gånger live, men jag blir fortfarande lika glad varje gång hon spelar den (och jag fortsätter önska den).

And now what, you go and break it
You´re so cold, don´t try to fake it
You´re full of shit and I won´t take it Yeah yeah
Oh bite me

Efter Patti Smiths spelning på utomhusscenen var det skönt att komma in i värmen igen och lyssna på Nilla Nielsens andra set.

Låtarna var till stor del samma som under första set, t ex ”Because the Night”, ”Only One Crying”, ”Goldfish in a Bowl”, ”Ain’t Got Much”, ”Salt” och ”Higher Ground”. Därutöver en helt magisk version av ”Piece of My Heart”.

Det var 6:e gången jag såg Nilla Nielsen live i somras och även om den alltid varit grymt bra förundras jag ändå över vilken helt enastående form hennes sångröst är i. Det finns ingen som sjunger bättre än Nilla Nielsen i Sverige – och knappt utanför heller för den delen. Tack ännu en gång Nilla! Du är fenomenal!

Setlista
 • Kommer inte att sova i natt
 • Goldfish in a Bowl (2)
 • The UFO Song (the Guinea Pig Song)
 • Ain’t Got Much (2)
 • Salt (2)
 • Only One Crying (2)
 • Liquid Gold
 • Because the Night (cover av Patti Smith / Bruce Springsteen) (2)
 • Found You
 • Destination Unknown
 • Higher Ground (2)
 • I Still Haven’t Found What I’m Looking for (U2)
 • The World Seems So Rough
 • Knockin’ on Heaven’s Door (Bob Dylan)
 • The Times They Are a-Changin’ (Bob Dylan)
 • Bite Me
 • Piece of My Heart (Erma Franklin / Janis Joplin)

Övriga låtar minns jag inte

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)
Niklas Ekelund (gitarr)

Headliner
Musikvideo
Bite Me

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.