Patti Smith live i Ystad

Den 19 augusti 2017 såg jag Patti Smith live i Surbrunnsparken i Ystad. Nilla Nielsen spelade på inomhusscenen i Surbrunnsparken såväl före som efter Patti Smith.

Patti Smith är en legend. Jag har lyssnat på henne i över 30 år, men hade aldrig sett henne spela live tidigare.

Surbrunnsparken proppfull när Patti Smith och hennes band kommer in på scenen. De 2 första låtarna var inget vidare, men ”Ghost Dance” var ganska bra. I ”My Blakean Years” väver hon på något sätt in Kurt Wallander i texten. Patti Smith är mycket förtjust i böckerna om Kurt Wallander och det är också förklaringen till att hon spelar i Ystad (eller ”Wallander-country” som hon kallar det). Sedan följer några sämre låtar.

I en härligt rockig cover av Neil Youngs ”Rockin’ in the Free World” låter hon basisten Tony Shanahan ta över sången. Resten av konserten är mycket bra.

”Peacable Kingdom” avslutas med delar av ”People Have the Power”. Lenny Kaye är bra på gitarr under ”Summer Cannibals”.

”Because the Night” är en av världens bästa låtar. Den skrevs från början av Bruce Springsteen, men av någon obegriplig anledning ratade han låten vid inspelningarna inför ”Darkness on the Edge of Town” och gav istället bort låten till Patti Smith som höll på att spela in sitt nya album ”Easter” i studion bredvid. Patti skrev om låten lite och gav ut den som singel, vilken nådde 13:e plats på Billboardlistan.

Jag har hört ”Because the Night” live med Bruce många gånger. Det var riktigt kul att även höra den med Patti, som sjunger med härlig känsla i rösten. Och det är ingen tvekan om vilken låt under kvällen som publiken gillar mest.

Patti Smith ser ut att vara lycklig över spela i Ystad. Hon nämner Wallander ett antal gånger under kvällen, vinkar till publiken, skojar och rockar – inte minst i ”Gloria” som är sista låten före bandet lämnar scenen. Efter en liten stund och till publikens jubel är de snart tillbaka för extranummer. Först blir det allsång till covern av Elvis Presleys ”Can’t Help Falling in Love”.

Även om jag förstås gillar ”Because the Night” mest som låt undrar jag om inte kvällens sista låt var den bästa på hela konserten. ”People Have the Power” är en fantastisk låt från albumet ”Dream of Life”. Patti Smith är cool som få andra artister.

Det var kul att äntligen se Patti Smith live. Hon utstrålar glädje och ser verkligen ut att njuta på scen. Några av låtarna är fantastiskt bra, men det är också flera som inte är det. Spelningen hade gärna fått vara lite längre och innehållet andra bra låtar som t ex ”Frederick”, ”Paths That Cross”, ”Til Victory” och ”So You Want to Be (a Rock’n’Roll Star)”.

Sedan har Surbrunnsparken mycket att lära när det gäller att anordna konserter. Horribelt långa köer vid insläpp och att inte kunna betala med kort är bara två av flera saker som kan bli betydligt bättre.

Patti Smith Setlist Surbrunnsparken, Ystad, Sweden 2017

Patti Smith & Her Band

Patti Smith (sång, gitarr)
Lenny Kaye (gitarr, sång)
Jackson Smith (gitarr)
Tony Shanahan (bas, sång)
Jay Dee Daugherty (trummor)

Publik

4 200 st

Övriga artister

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.