The Gaslight Anthem live i Köpenhamn

Den 9 mars 2024 såg jag The Gaslight Anthem live på Den Grå Hal i Köpenhamn.

Jag hade sett The Gaslight Anthems helt magiska konsert i Stockholm 3 dagar tidigare så förväntningarna var högt ställda inför konserten i Köpenhamn.

Jag hade dock aldrig varit i Den Grå Hal tidigare – och det hoppas jag att jag slipper i framtiden. Denna konsertlokal är egentligen en gammal militäranläggning för träning av hästar som byggdes i slutet av 1800-talet som flyttats från sin ursprungliga plats till Christiania. Det är precis så trist som det låter. Dessutom var det svinkallt i lokalen – och nästan alla stod med vinterjackorna på sig.

The Gaslight Anthem kommer in på scenen och öppnar med ”Spider Bites” från nya albumet ”History Books”. Den spelades inte i Stockholm och det skulle visa sig att The Gaslight Anthem bytt 6 låtar i setlistan.

Precis som i Stockholm blir det sedan fullt ös i de kommande låtarna. Först ”Handwritten”, som är bästa låten från albumet med samma namn och sedan ”Old White Lincoln” från albumet ”The ’59 Sound”. Det märks tyvärr tidigt att gensvaret från publiken inte riktigt är detsamma som i Stockholm – och det beror säkert delvis på lokalen och kylan.

”Biloxi Parish” är ny jämfört med Stockholms setlista och den är riktigt bra.

Ännu bättre är ”Boomboxes and Dictionaries” från debutalbumet ”Sink or Swim” och den helt lysande ”Great Expectations”.

Den i särklass bästa låten som inte spelades i Stockholm är ”Old Haunts”. Underbar rock’n’roll och en av The Gaslight Anthems bästa låtar. Hela inledningen på konserten är även idag otroligt bra.

”Mulholland Drive” är mycket bra.

Sedan är det dags för nästa explosion av kanonlåtar. ”The Patient Ferris Wheel” och ”The Spirit of Jazz” är helt fenomenala. Grymt härligt ös.

The Gaslight Anthem är ett band från New Brunswick i New Jersey. De bildades 2006 och består av Brian Fallon (sång, gitarr), Alex Rosamilia (gitarr), Alex Levine (bas) och Benny Horowitz (trummor). På turnén förstärks de med Ian Perkins (gitarr) och Bryan Haring (keyboards). Bandet gav ut 5 album innan de 2015 tog en paus på obestämd tid. De följande åren släppte Brian Fallon flera soloskivor innan The Gaslight Anthem återförenades 2022. I höstas kom senaste albumet ”History Books”.

Det blir någon lugnare låt innan det är dags för fullt tryck igen. ”I Coul’da Been a Contender” är kanonbra. Även om det fortfarande inte är varmt har i alla fall alla människor i lokalen gjort att kylan inte är lika stor som i början. Det märks också på att det blir mer fart på publiken. The Gaslight Anthem har varit lika bra hela kvällen.

Nästa låt är en önskning från publiken; ”Blue Jeans & White T-Shirts”. På denna gästar Emily Wolfe, som öppnar för The Gaslight Anthem på hela Europaturnén. Den följs av de lugna låtarna ”Mae” och Michigan, 1975″.

Avslutningen på konserten är makalöst bra. The Gaslight Anthem har massor av bra låtar, men den kanske allra bästa är ”American Slang”. The Gaslight Anthem fortsätter ösa på i ”45”.

”The ’59 Sound” är magisk. En helt underbar rocklåt med ett härligt tryck. Publikens gensvar är stort, men Brian Fallon eldar på ännu mer.

Sista låten för kvällen är ”The Backseat”, som också är grymt bra. Efter knappt 2 timmar är konserten slut och The Gaslight Anthem lämnar scenen till stora applåder.

The Gaslight Anthems konsert i Stockholm 3 dagar tidigare är bland de bästa konserter jag någonsin sett. Konserten i Köpenhamn kom inte riktigt upp till samma höjder, men det var ändå en fantastiskt bra konsert. Jag hoppas det inte dröjer länge innan jag får se detta lysande rockband igen.

Kvällens bästa låtar var ”American Slang”, ”The ’59 Sound”, ”The Spirit of Jazz”, ”The Patient Ferris Wheel”, ”Old Haunts”, ”Great Expectations”, ”Old White Lincoln”, ”Handwritten” och ”Boomboxes and Dictionaries”.

The Gaslight Anthem

Brian Fallon (sång, gitarr)
Alex Rosamilia (gitarr, sång)
Alex Levine (bas, sång)
Benny Horowitz (trummor)

Övriga musiker

Ian Perkins (gitarr, sång)
Bryan Haring (keyboards, sång)

Turné

History Books UK/EU Tour 2024

Recension

4/6 – Keld Boksö, Gaffa

Förband

The Gaslight Anthem Setlist Den Grå Hal, Copenhagen, Denmark, History Books UK/EU Tour 2024

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.