Wilmer X live i Kalmar

Den 9 augusti 2019 såg jag Wilmer X live på Stortorget under Kalmar Stadsfest.

Detta var min 12:e livekonsert med Sveriges bästa rockband och bara 6 dagar efter jag såg Wilmer X senast. Detta var en timmes festivalspelning så det var tyvärr lite färre låtar på setlistan än vanligt.

Stortorget i Kalmar var fullt av folk när Wilmer X kommer in på scenen. De börjar rocka på bästa sätt med den suveräna ”Hon är ihop med en insekt”.

Wilmer X har mycket djur med i sina texter – insekt, fluga, jaguar, tiger, skunk, men kanske framförallt hundar. En av de bästa av dessa är ”Om en hund mådde så här”.

Om en hund mådde så här
en snäll klapp på nosen
och ett sista farväl
Om en hund mådde så här
en spruta i baken
och så bär det iväg
Upp till nån fyrbent Sankte Per
Om en hund mådde så här

Den bästa låten under kvällen var nog ”För dum för pop”. Herregud vilken ös det var. Skånsk rock’n’roll när den är som allra bäst.

”Jag är bara lycklig när jag dricker”, ”Lyckliga hundar” och ”Blind mans bluff” var bra, men det tog ännu mer fart i ”Primitiv” och därefter den lysande ”Blod eller guld” från bästa albumet ”Djungelliv”.

Jalle Lorensson njöt så mycket att han gick ner på knä under Janne Lindéns strålande inledningssolo på elgitarren. Janne kastar ut plektrumet i publiken och Sticky Bomb bankar igång ”Blod eller guld” bakom trummorna. Nisse fyller i på elgitarr, Jalle på härligt munspel och Thomas på bas. En grymt bra låt.

För många munnar
som säger samma sak
öronen blöder
av onödigt prat

Det var naturligtvis inte en lika bra spelning som i Klippan i lördags, men det hade jag inte heller förväntat mig. Publiken är ganska annorlunda, setlistan är kortare, men trots detta är det väldigt väldigt bra ändå. Wilmer X är ett makalöst bra liveband – det bästa Sverige någonsin har haft.

En av de låtar som flest kände igen och sjöng med i var ”Vem får nu se alla tårar?”, som följdes av ”Bill & Bull blues”. Avslutningen var som alltid grymt bra.

”Teknikens under” var mycket bra, men ännu bättre var den lysande ”Spela under hot”. Det var ett härligt ös låten igenom.

Wilmer X lämnar scenen, men publiken klappar in dem för ett extranummer. Festivalspelningen avslutas på absolut bästa sätt. Wilmer X spelar ”Kör dej död” i ett rasande tempo. Ännu en kanonlåt. De är alltid kul att se Jalle på scen. När han inte spelar munspel så showar han och eldar på publiken. En scenpersonlighet utöver det vanliga.

Bästa låtarna under kvällen var ”För dum för pop”, ”Spela under hot”, ”Blod eller guld”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”Vem får nu se alla tårar?” och ”Kör dej död”.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)

Övriga musiker

Janne Lindén (gitarr)

Evenemang

  • Kalmar Stadsfest
Wilmer X Setlist Stortorget, Kalmar, Sweden 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.