Wilmer X live i Malmö

Den 1 oktober 2018 såg jag Wilmer X live på Kulturbolaget i Malmö.

I år firar Wilmer X 40-årsjubileum och Kulturbolaget 25-årsjubileum (på Bergsgatan). Den enda konsert jag sett på det ställe KB låg på förut var med Wilmer X (1991). Detta var första gången jag såg Wilmer X spela på ”nya” KB, som förstås var helt utsålt.

Wilmer X börjar på allra bästa sätt. Ett känt gitarriff och sedan skönt munspel… ”Hon är ihop med en insekt” är en lysande Wilmer-låt från plattan ”Klubb Bongo”. Härligt ös direkt.

Den följs upp av ”Om en hund mådde så här” och ”Möt mej i din djungel”.

Wilmer X är ett fullkomligt lysande rockband – och det bästa liveband som någonsin funnits i Sverige! Detta var min 4:e konsert med Wilmer X detta år och den 10:e totalt. Tidigare har setlistan 2018 sett nästan likadan ut på alla konserter. Det har varit grymt bra konserter, men Wilmer X har gjort så otroligt många bra låtar så det går inte att komma ifrån att man saknat lite omväxling.

Jag blev väldigt glad när Wilmer X på KB för första gången i år början spela en av mina absoluta favoritlåtar, ”Leka med livet”, som är första spåret på albumet ”Teknikens under”. Helt makalöst bra!!!

Efter ”Blå vägen hem”, ”Slaget om en flickas hjärta” och ”Den fria världen” kommer nästa överraskning.

”Ditt dockhus brinner” fanns med på dubbelalbumet ”Mambo feber”, men jag hade aldrig gissat på att de skulle spela just den låten.

Tempot ökar avsevärt i grymma ”Primitiv” från skivan med samma namn. Sticky Bomb öser på bakom trummorna.

Janne Lindén inleder på elgitarr i ”Blod eller guld” som är en suverän låt från Wilmer X bästa album ”Djungelliv”.

Den låt jag saknat allra mest på tidigare konserter i sommar är ”Kyss dynamit” från plattan ”Tungt vatten”. Det var helt fantastiskt att höra Jalle spela munspel och Nisse sjunga på detta fantastiska låt. Helt underbart ös. Rock’n’roll när den är som allra bäst.

Det var inte slut på överraskningar än. Direkt efter ”Kyss dynamit” kommer ”Jaguar” från albumet ”Fula fula ord”. Det är bara att hålla med Nisse som avslutade med att säga

Den såg ni inte komma

Wilmer X spelade den i Öja, men detta är Wilmer X allra bästa låt så det var jättekul att den återkom på KB. Nisse berättade att 1983 fick Wilmer X en ny bandmedlem och han hade med sig ett riktigt bra låt. Nisse överlåter sången till Thomas Holst. Det var jäkligt kul att höra Thomas på sång i sin egen fantastiska låt 🙂

Andra halvan av konserten är makalöst bra. Det blir allsång till ”Vem får nu se alla tårar?” och Jalles munspel är magiskt. Nisse säger:

”När Wilmer bildades kom Jalle med bluesen och Nisse med popen. Men Jalle var inte för dum för pop…

Tempot ökar rejält i ”För dum för pop” som är en kvällens bästa låtar. Såväl bandet som publiken har hur kul som helst. Herregud vad bra de är!

Den följs av en strålande version av ”Teknikens under” som alltid varit mycket bättre live än på skiva. ”Spela under hot” är enormt bra. En grym uppvisning i varför skånsk rock’n’roll är bäst.

Wilmer X lämnar scenen, men kommer snart tillbaka igen. Det första extranumret är ännu en nyhet på setlistan. På ”Mambo feber” sjunger Nisse en låt tillsammans med Peps Persson. Peps är inte på KB ikväll, men vi får ändå en härlig version av ”Perssons gård”.

Efter ”Söt sak” lämnar Wilmer X på nytt scenen, men det är inte slut än.

”Kör dej död” i ett enormt tempo blir en perfekt avslutning på en helt makalös konsert.

Wilmer X var grymt bra på Sweden Rock Festival och i Borgholms Slottsruin, men de är ännu bättre på skånsk mark. På Öja Slott var de fantastiskt bra, men årets höjdpunkt är utan tvekan Kulturbolaget i Malmö den 1 oktober. Det kan ha varit den bästa konsert jag nånsin sett på KB. Det är lite svårt att jämföra en klubbspelning med en arenaspelning, men Wilmer X var nog t o m ännu bättre än Guns n’ Roses var i somras.

Rubrikerna ”Intimt och svettigt när Wilmer X sålde ut KB” (Kvällposten) och ”Wilmer X ställde till med brakfest på KB” (Sydsvenskan) stämmer verkligen.

Wilmer X Setlist Kulturbolaget, Malmö, Sweden 2018

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)

Övriga musiker

Janne Lindén (gitarr)

Recension

4 – Olle Berggren, Kvällsposten/Expressen

Publik

Ca 850-900 st (utsålt)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.