Billy Bragg live i Göteborg

Den 24 september 2023 såg jag Billy Bragg live på Pustervik i Göteborg.

Jag har lyssnat på Billy Bragg sedan mitten av 80-talet och hade sett en konsert med honom tidigare.

Årets turné ”The Roaring Forty Tour” är också ett 40-årsjubileum av Braggs första album ”Life’s a Riot with Spy vs. Spy”.

Konserten inleds med en 40 minuter lång film, som mest består av en massa kortare liveklipp från Billy Braggs karriär. Den är helt OK, men jag hade mycket hellre sett den hemma i soffan än stående på en rockklubb i väntan på att den riktiga konserten ska starta.

Direkt efter filmen kommer Billy Bragg in på scen ensam med sin elektriska gitarr och inleder med ”The World Turned Upside Down”, som är ganska bra.

Sedan följer flera mindre bra låtar innan det tar lite fart med ”Sexuality”. ”Mid-Century Modern” från senaste albumet ”The Million Things That Never Happened” är också ganska bra.

Jag gillar mellansnack och Billy Bragg är ganska bra på det emellanåt, men tyvärr blir det helt enkelt för mycket. Man måste inte snacka så länge mellan i stort sett varje låt – i synnerhet inte när man visat en 40 minuter lång film direkt före. Det blir bara långtråkigt och sänker hela konserten.

”Greetings to the New Brunette” är den klart bästa låten under första halvan av konserten. Den tempohöjningen för ett abrupt slut i de följande låtarna.

Sista låtarna före extranumren är bra. Först kommer covern av Woody Guthries ”All You Fascists are Bound to Lose”. Den följs av ”There Is Power in a Union” som är mycket bra från hans bästa album ”Talking to the Taxman About Poetry”.

”Waiting for the Great Leap Forwards” är också en av kvällens bästa låtar. Den kommer från albumet ”Workers Playtime”.

Billy Bragg lämnar scenen, men är snart tillbaka för extranummer. Han säger att en fördel med att hans debutalbum ”Life’s a Riot with Spy vs. Spy” bara är 17 minuter långt är att man kan spela hela albumet som extranummer – och det är precis vad han gör.

De första låtarna är inget vidare, men ”The Milkman of Human Kindness” är hyfsad. De 2 avslutande är dock helt lysande och överlägset bäst på hela konserten.

Näst sista låten är en kanonversion av ”To Have and to Have Not”. Bra allsång från publiken.

Sista låten för kvällen är helt suverän. ”A New England” skrevs av Billy Bragg och finns även den med på debutalbumet. Mest känd är den dock med Kirsty MacColl som hade en stor hit med ”A New England” 1984. Kirsty MacColl tyckte att låten var för kort när hon spelade in den. Därför skrev Bragg två nya verser som inte hade varit med från början. Efter Kirsty MacColls död hedrar Billy Bragg hennes minne genom att sjunga de versraderna när han uppträder med låten, så även i Göteborg. Bästa allsången under kvällen. Kvällens utan tvekan häftigaste och bästa minuter. Makalöst bra!

Avslutningen av konserten var helt lysande, men tyvärr var det allt för långa perioder som inte var det. Bästa låtarna var ”A New England”, ”To Have and to Have Not”, ”There Is Power in a Union”, ”Waiting for the Great Leap Forwards” och ”Greetings to the New Brunette”.

Band

Billy Bragg (sång, gitarr)
CJ Hillman (gitarr, mandolin, pedal steel)
??? (klaviatur, sång)

Turné

”The Roaring Forty Tour”

Billy Bragg Setlist Pustervik, Gothenburg, Sweden 2023

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.