Bryan Adams live i Malmö

Den 27 april 2018 såg jag en mycket bra konsert med Bryan Adams på Malmö Arena.

Bryan Adams är en grymt bra rocksångare och det var 3:e gången jag såg honom live (senaste gången var på min födelsedag 11 år tidigare).

Jag har lyssnat på Bryan Adams i 35 år och han har släppt ett par av de bästa album som finns – ”Reckless” (1985) och ”Waking Up the Neighbours” (1991). Turnén heter ”The Ultimate Tour” och är ett slags ”greatest hits” och det vill inte säga lite med tanke på hur många bra låtar Bryan Adams har gjort.

We’re gonna play some new song
We’re gonna play som old songs
And we’re gonna play some really old songs

Konserten började mycket bra. Nya ”Ultimate Love” är väl visserligen sådär, men ”Can’t Stop This Thing We Started” är en lysande låt från Bryan Adams bästa album, ”Waking Up the Neighbours”. Scenen är ganska avskalad, men det blir en ganska häftig effekt med en enorm bildskärm bakom.

Det fortsätter med ”Run to You” från ”Reckless”, ”Go Down Rockin'” från ”Get Up” och en helt magisk version av ”Heaven”, med härlig allsång och massor av tända mobiltelefoner.

”This Time” är bra, men det är ändå inget mot ”It’s Only Love” som är en grym rocklåt. Bryan Adams skojar om att kanske Tina Turner dyker upp ikväll.

Första gången jag såg Bryan Adams live var 1991 då han var ”förband” till ZZ Top under en regnig konsert i Köpenhamn. Andra gången var på min födelsedag 2007 på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Det hade även då öst ner hela dagen, men det var uppehåll under konserten. Idag var det fint väder i Malmö, vilket i och för sig inte spelade någon roll då konserten var inomhus på Malmö Arena…

Sedan följer några mindre bra låtar, innan det är dags för den bästa låten så långt – ”Summer of ’69”. Ett grymt ös i en grymt bra låt. Tillsammans med ”Heaven” är detta kvällens bästa allsång.

Alla i bandet utom Bryan lämnar scenen och han kör ”Here I am” och ”When You’re Gone” solo på sin akustiska gitarr. ”When You’re Gone” är definitivt en av kvällens höjdpunkter. Jäklar vad bra den är.

Andra låten från ”Waking Up the Neighbours” är temalåten till Robin Hood – ”(Everything I Do) I Do It for You”. Ännu en lysande låt, men tyvärr blir det inga fler från denna magiska platta. Varför???

Tempot höjs rejält i ”Back to You” och en enormt bra ”Somebody”.

Avslutningen inför extranumren är mycket bra. ”The Only Thing That Looks Good on Me Is You”, en fullkomligt lysande ”Cuts Like a Knife”, ”18 Til I Die” och ”I’m Ready”.

Den som tror att Bryan Adams bara rockade på 80- och början av 90-talet har inte hört albumet ”Get Up”. Med tanke på hur många bra låtar Bryan Adams har gjort hade jag inte trott att ”Brand New Day” skulle vara konsertens bästa låt, men det är den. Herregud vilket ös. Rent jävla makalös rock’n’roll!!!

Det har varit en mycket bra konsert, men det känns ändå som om något har saknats. När bandet kommer tillbaka på scen för extranumren blir det så himla tydligt vad det är under ”I Fought the Law”. Det är visserligen The Crickets som gjorde originalet, men det finns inget som slår The Clash version. Även Bryan Adams gör låten mycket bra, men kolla på videon. När man ser publiken längst fram under denna klassiker blir man ju nästan gråtfärdig. Det är en enormt känd låt med ett härligt ös. Hur många är det längst fram som klappar eller sjunger med. Men för helvete…

Det blir tack och lov bättre under ”Straight from the Heart”. Då är det faktiskt riktigt bra allsång. Måste bero på att Bryan Adams plockat fram munspelet…

Sista låten är ännu ett soundtrack, ”All for Love” sätter punkt för en mycket bra konsert – även om jag sett Bryan Adams ännu bättre.

Bästa låtarna under konserten var ”Brand New Day”, ”Summer of ’69”, ”Somebody”, ”Can’t Stop This Thing We Started”, ”I Fought the Law” och ”Straight from the Heart”.

De låtar jag saknade mest var ”There Will Never Be Another Tonight”, ”House Arrest”, ”Not Guilty”, ”Kids Wanna Rock”, ”One Night Love Affair”, ”Long Gone” och ”Ain’t Gonna Cry”.

Bryan Adams Setlist Malmö Arena, Malmö, Sweden 2018, The Ultimate Tour

Band

Bryan Adams (sång, gitarr, munspel)
Keith Scott (gitarr, kör)
Mickey Curry (trummor, kör)
Norm Fisher (bas, kör)
Gary Beit (klaviatur, kör)

 

Publik

10 000

 

Recensioner

4 – Olle Berggren, Kvällsposten
3 – Aftonbladet

 

Videos
”Heaven”

Brand New Day

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.