Green Day live i Malmö

Den 28 januari 2017 såg jag Green Day live på Malmö Arena. Jag hade aldrig sett Green Day tidigare, men visste att de var ett bra liveband. Mina förväntningar var därför höga, men de infriades utan tvekan. Green Day var helt lysande och bjöd på en grym rockkonsert.

Förbandet The Interrupters var ett för mig okänt punkband, men de var ganska bra.

Till tonerna ”The Good, the Bad and the Ugly” kommer Green Day in på scenen och drar igång en strålande version ”Know Your Enemy” som är deras bästa låt sedan albumet ”American Idiot”. I slutet av låten får en tjej komma upp på scen och sjunga några rader ur låten innan hon stagedivar ut bland publiken igen 🙂

”Know Your Enemy” följs upp av ”Bang Bang” och ”Revolution Radio” från som är 2 av de bästa låtarna från nya albumet med samma namn. Green Day hoppar, publiken hoppar. En härligt rockig version av ”Holiday” följer. Vilken otrolig inledning på en konsert.

”Letterbomb” är bra och i den lite lugnare ”Boulevard of Broken Dreams” bjuds det på en härlig allsång. Fullt ös igen i ”Longview”, ”Youngblood”, ”2000 Light Years Away” och ”Hitchin’ a Ride”.

Jag började lyssna på Green Day när de släppte albumet ”Dookie” (1994). Drygt 20 år senare tycker jag fortfarande ”When I Come Around” är den bästa låten från ”Dookie” och en av mina största favoriter med Green Day. I Malmö är låten kanonbra.

Hela bandet är bra och det märks verkligen hur kul de har på scen. Bäst är frontmannen Billie Joe Armstrong som pratar en del svenska under spelningen och tycks gilla både Malmö och Köpenhamn.

”Waiting” och ”Christie Road” är inte lika bra, men det tar fart igen med ”Burnout” och ”Scattered” men härligt munspelssolo.

Sedan är det dags för min absoluta favoritlåt med Green Day. ”Minority” är en helt makalös bra låt och kvällens version är kanonbra. Vilket ös, vilken intensitet. Det är också en låt med strålande text, inte minst refrängen:

I want to be the minority
I don’t need your authority
Down with the moral majority
’Cause I want to be the minority

”Are We the Waiting” och ”St. Jimmy” från albumet ”American Idiot” följer. Green Day är just nu världens bästa punkband och är vilket otroligt ös det är på konserten. Tempot är högt, låtarna snabba och stämningen på topp. På covern av ”Knowledge” får en ny tjej komma upp på scen och spela gitarr. Hon öser på som om hon aldrig gjort något annat och får till sin förvåning behålla gitarren och Billie Joe säger ”That was the best guitar player we had so far on this tour”.

En strålande konsert fortsätter med en av kvällens höjdpunkter. ”Basket Case” är otroligt bra. Den följs av ”She” som också är bra.

Billie Joe Armstrong får en svensk flagga av publiken som han har på sig tillsammans med en krona på huvudet under ”King for a Day”. Den följs av ett medley bestående av ”Shout”, ”Always Look on the Bright Side of Life”, ”(I Can’t Get No) Satisfaction” och ”Hey Jude”. Dessa drar tyvärr ner tempot och är den sämsta delen av konserten, men det hela tar fart igen i ”Still Breathing” och blir ännu punkigare i ”Forever Now”. Därefter lämnar Green Day scenen.

De är dock snart tillbaka för extranummer. Första låten ut i första extranumret är ”American Idiot”. Herregud vilket ös. En sanslöst bra version av en sanslöst bra låt.

Den nästan 11 minuter långa ”Jesus of Suburbia” är inte mycket sämre den. Ytterligare en suverän låt. Vilka otroligt extranummer vi får se.

Publiken har varit strålande hela konserten och de som stått längst fram på golvet måste vara genomsvettiga. Det kallas för sittplats, men uppe på läktaren är det nästan ingen som sitter ner. Alla står upp hela tiden – precis som det ska vara på en bra rockkonsert.

Green Day lämnar scenen till stormande och välförtjänta applåder efter en konsert som varat i nästan 2,5 timme.

Billie Joe Armstrong kommer ensam tillbaka för göra den andra omgången extranummer ensam med en akustisk gitarr. Första låten ”Ordinary World” är jättebra, men avslutningslåten ”Good Riddance (Time of Your Life)” är helt magisk. I slutet av låten, när konfettiregnet startar kommer även Mike Dirnt och Tré Cool in för att tacka publiken. Vilken magnifik avslutning på en helt sanslöst bra konsert. Det är sannerligen inte många band som slår Green Day som liveband. Världsklass!!!

It’s something unpredictable, but in the end is right,
I hope you had the time of your life

Green Day Setlist Malmö Arena, Malmö, Sweden 2017, Revolution Radio

Green Day

Billie Joe Armstrong (Sång, gitarr, munspel)
Mike Dirnt (Bas, sång)
Tré Cool (Trummor, slagverk)

Övriga musiker

Jason White (Gitarr, sång)
Jason Freese (Keyboards, dragspel, gitarr, sång)
Jeff Matika (Gitarr, sång)

Förband
Turné

Revolution Radio Tour

Publik

10 890 st (utsålt)

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.