Jason Ringenberg live i Malmö

Den 24 september 2019 såg jag Jason Ringenberg live på Folk å Rock i Malmö.

Jason & The Scorchers har alltid varit ett av mina allra största favoritband och jag har sett 4 fantastiska konserter med dem. Detta var dock första gången jag såg en solokonsert med Jason Ringenberg.

Jason kommer in på scen och börjar med ”Golden Days”, som är bästa låten från JATS senast album ”Halcyon Times”.

Sångrösten är lika bra som tidigare och Jason fortsätter med ”Rebel Flag in Germany” från sitt soloalbum ”Empire Builders”.

Lite senare kommer det bästa partiet under första setet. Det börjar med ösiga ”White Lies”, som är en av Jason & The Scorchers bästa låtar och tillägnas Pontus Snibb som kommer från Malmö och är trummis i JATS.

”White Lies” följs av sololåten ”I’m Walking Home” och JATS-låten ”Harvest Moon” som båda är mycket bra.

Jason Ringenberg är inte bara rocksångare utan han skriver även barnlåtar och har spelat in flera skivor under namnet Farmer Jason. Första set avslutas som Farmer Jason-låten ”The Tractor Goes Chug Chug Chug”.

Efter en paus kommer Jason Ringenberg tillbaka för andra set, som inleds grymt bra med ”Lost Highway” och ”Shop It Around”. Den senare var nog kvällens allra bästa låt. Makalöst bra!

Jason Ringenberg är inte bara en bra sångare utan även en mycket bra låtskrivare. Det blir många berättelser om bakgrunden till låtarna under kvällen, bl a till ”Tuskegee Pride”.

”Bible and a Gun” är så bra att Jason spelat in den både med JATS och på en soloskiva. Det är dock lite annorlunda versioner och ikväll fick vi höra soloversionen.

”Broken Whiskey Glass” var den första låt Jason & The Scorchers skrev tillsammans som band. Det är också en av deras bästa låtar.

Efter en lång historia om låtskrivandet till sin senaste platta ”Stand Tall” landade berättelsen i låten ”God Bless The Ramones”. Jason & The Scorchers var tidigt i sin karriär förband åt The Ramones under en turné. ”God Bless The Ramones” är min favoritlåt från ”Stand Tall”.

Jason lämnar scenen, men kommer snart tillbaka för extranumret ”Absolutely Sweet Marie”, vilket är fullkomligt lysande cover av Bob Dylans låt. Det var också den första singel som JATS släppte. Publiken bjöd på stora applåder när Jason på nytt lämnar scenen.

Jag hade lite koll på vilka låtar Jason spelat tidigare under sin turné. Inte vid ett enda tillfälle hade han spelat mer än en låt som extranummer och jag trodde därför det skulle vara slut nu, men han kom faktiskt tillbaka. Sista låten på Folk å Rock blev därför ”Punk Rock Skunk”, vilket var en av de låtar som publiken önskade under kvällen som spelades.

Jason Ringenberg gjorde en mycket bra spelning, men det går inte att komma ifrån att det är ännu bättre när han har The Scorchers med sig.

Bästa låtarna under kvällen var ”Shop It Around”, ”Absolutely Sweet Marie”, ”Broken Whiskey Glass”, ”Lost Highway” och ”White Lies”.

Efter konserten står Jason kvar en timme för att signera skivor, ta selfies och prata med publiken. Jag får också en kort pratstund med honom.

Band

Jason Ringenberg (sång, gitarr, munspel)

Jason Ringenberg Setlist Folk å Rock, Malmö, Sweden 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.