Light of Day i Malmö

Den 10 december 2017 såg jag välgörenhetskonserten Light of Day på Folk å Rock i Malmö.

Dagen före hade jag sett Light of Day i Köpenhamn och det var en kanonbra konsert. Förväntningarna var högt ställda i Malmö – de skulle infrias, med råge.

Light of Day är en amerikansk organisation som samlar in pengar till förmån för de som drabbats av Parkinsons. De har gjort många konserter i New Jersey, på andra platser i USA och de under ett antal år även Europaturnéer. Många fantastiska artister har spelat för Light of Day genom åren, bl a Bruce Springsteen, Mike Peters, Jeffrey Gaines, Joe D’Urso & Stone Caravan, Jesse Malin och Joe Grushecky.

På årets Europaturné spelar Joe D’Urso, Jeffrey Gaines, Vini ”Mad Dog” Lopez, Rob Dye, Ben Arnold och James Maddock. På konserten i Malmö fanns även gästartisterna Eric Bazilian och Nilla Nielsen med.

Kvällen var uppdelad i 2 delar, med en kort paus emellan. Folk å Rock i Malmö var helt utsåld.

Kvällens första del inleddes även denna dag av Nilla Nielsen med underbara ”Higher Ground”, en låt Nilla skrev efter att ha överlevt tsunamin i Thailand 2004. Idag var det inte bara Nilla som sjöng och spelade. Vini Lopez hängde på direkt bakom trummorna och efter en stund även Rob Dye på gitarr. Det var extra kul att höra Vini sjunga med på slutet av låten. ”Higher Ground” växte ännu mer. Det är en oerhört bra låt.

Vini ”Mad Dog” Lopez var trummis i The E Street Band på Bruce Springsteens 2 första album ”Greetings from Asbury Park, NJ” och ”The Wild, the Innocent & The E Street Shuffle”. Före dess spelade både han och Bruce även i bandet Steel Mill. Vini  berättade några gamla historier om Bruce och banden. Steel Mill öppnade alltid sina spelningarna med ”Going Back to Georgia”, vilken Vini också gjorde i Malmö.

Nilla fortsatte med en av de bästa versioner av ”The UFO Song” jag nånsin hört. Även i vanliga fall är det en skön up-tempo-låt, men idag blev det ännu mer fart när Vini Lopez och Rob Dye rockade med som att de hade spelat tillsammans hur länge som helst. Även Nilla såg ut att släppa loss ännu mer än hon gjort dagen före. De såg ut att ha jättekul på scen och det hade vi i publiken också. Det blev jubel och stora applåder efteråt.

Rob Dye följde upp med ”Cars, Trucks and Buses” innan det var dags för Vini Lopez igen, som får förstärkning på ”Heaven’s Gonna Call You Up” av Eric Bazilian (The Hooters) på mandola.

Nilla Nielsen tog på sig munspelet. Det var dags för ”Only One Crying” som är en av de bästa låtarna från Nillas senaste album ”Good Day”. ”Only One Crying” rockade ordentligt med Nilla på härligt munspel och akustisk gitarr, Vini som spelade trummor och körade i bakgrunden och Rob på akustisk gitarr. Light of Day hade börjat bra även dagen före, men inledningen på den här kvällen var ännu bättre med Nilla Nielsen i absolut toppform. Jäklar vad bra hon är.

Vini rockade loss ytterligare en Steel Mill-låt, ”The Ballad of Jesse James” innan det var dags för Nilla Nielsen att avsluta första set.

Igår spelade hon ”Hallelujah”, vilket förstås är en bra låt, men ikväll valde hon istället att sjunga Steve Earles fantastiska ”Goodbye” (som även Emmylou Harris spelat in). Jag har hört Nilla göra den fullkomligt lysande många gånger tidigare och det gjorde hon sannerligen även denna kväll. Nilla har en helt underbar sångröst och det blir något alldeles extra i den här typen av låtar. Det var knäpptyst på Folk å Rock när hon sjöng, men efteråt var det helt otroliga applåder och jubel. Snacka om att göra succé! Det är så otroligt kul att se denna fantastiska sångerska skapa sådan magi – i synnerhet på en sådan rockklubb – och i det sällskapet.

En magisk avslutning på första delen av kvällen.

Efter en kort paus var det dags för nästa del. Ben Arnold inledde med ”January’s Gone” och lite senare sjöng han ”Simplify” och ytterligare en låt. James Maddock fortsatte med ”Once There Was a Boy” och fortsatte senare med  ”My Old Neighbourhood” och”Beautiful Now”.

Eric Bazilian (The Hooters) har alltid varit en av mina favoritartister. Eric bor både i Philadelphia och i Stockholm. Han inledde med att prata lite på svenska om julen och sa att det var något han saknade, men att han kunde förklara det bäst med en sång. Eric började sedan sjunga ”Idas sommarvisa”. Det fick igång publiken rejält – jäklar vilken allsång det blev. Han fortsatte med kanonlåten ”500 Miles” och när den var på väg att ta slut sa han: ”del 2 kommer nu – NILLA!!!”. Eric Bazilian och Nilla Nielsen drar till publikens jubel igång en strålande version av Nordmans ”Vandraren”. Total succé på nytt och stormande applåder.

Jeffrey Gaines bytte ut alla sina 3 låtar från gårdagen och inledde med ”Anything New”, som var mycket bra. Joe D’Urso inledde med ”Just Once” från sitt nya album ”Jersey Diner”. Eric Bazilian spelade ”Until You Dare” från plattan ”Time Stand Still”.

Sedan var det dags igen för Jeffrey Gaines. Han bjöd på en magisk version av den känsloladdade låten ”A Simple Prayer”. Jeffrey är en av de bästa sångare som finns. Hans röst är helt enorm och sjunger på ett sätt som inte lämnar någon oberörd. Att Jeffrey Gaines inte är av världens största stjärnor är egentligen obegripligt. Eller som man kan höra tjejen sidan om mig säga i slutet av videon:

Oh, my fucking God

Joe D’Urso följde upp med ”Rock and Roll Call”, en låt om en ung kille som ringer in till den lokala radiostationen. Han är inne på rätt spår, men har inte alla fakta klara för sig – Joe försöker rätta till detta.

Eric Bazilian är inte bara låtskrivare i The Hooters utan har även skrivit låtar till flera andra artister. Bakgrunden till den största hitlåt han skrivit har beskrivits väl en Sveriges Televisions program ”Hitlåtens historia”. Denna låt spelades inte in av The Hooters utan gavs istället till Joan Osborne. ”One Of Us” är en kanonbra låt, som blev en enorm hit.

Eric ber Nilla Nielsen komma tillbaka upp på scen för att hjälpa honom med hans mest kända låt.

Eric har lånat elgitarren och drar igång det välkända inledande gitarriffet, varpå hela bandet fyller på. När Eric Bazilian och Nilla Nielsen börjar sjunga tillsammans ryser på nytt jag i hela kroppen. De växlar med att sjunga verserna och sjunger refrängen tillsammans. Eric och Nilla hade gjort succé med låten i Köpenhamn, men det var fan ännu bättre i Malmö. Det är ännu mer tryck, de sjunger helt makalöst tillsammans och utstrålar en glädje som är fantastisk. Det går egentligen inte att beskriva hur bra det är – man måste vara på plats. En fullkomligt magisk upplevelse som belönas med stora ovationer från publiken. Efter konserten pratade jag med Urban som bokar banden till Folk å Rock. Han sa:

Nilla matchar verkligen världsstjärnorna på scen!

Vini Lopez gör en cool cover av låten ”Mad Dog” innan det är Jeffrey Gaines tur att briljera på nytt. ”To Love Her Inside” är ännu en jättebra låt och det är många fler än jag som är imponerad av hans röst. Eric Bazilian säger:

Good luck following Jeffrey Gaines

Det är förstås inte det lättaste, men Joe D’Urso lyckas ganska bra med sin avskalade ”Hold on”. Joe sjunger utan att använda mikrofonen och får körhjälp av Vini, Ben och Eric. Publiken får också hjälpa till med sången i denna härliga låt.

Avslutningen av konserten är fenomenal. Jeffrey Gaines drar igång en sanslöst bra version av Tom Petty & The Heartbreakers klassiker ”The Waiting”. Stora delar av publiken reser sig och sjunger med.

På de avslutande låtarna kommer Nilla Nielsen tillbaka på scen. Joe och Jeffrey leder hela gänget i en rockig ”Light of Day”, låten som skrevs av Bruce Springsteen, men först spelades in av Joan Jett & The Blackhearts. Sista låten är en lysande version av Willie Niles ”One Guitar”, som även spelats in av Joe D’Urso och Mike Peters (The Alarm). Bandet öser på för fullt och publikresponsen är suverän.

Igår avslutade ”Light of Day” och ”One Guitar” Light of Day. Hela konserten var en enorm upplevelse, men Malmö var ännu bättre. 8 fantastiska musiker bjöd på en helt magisk kväll och lämnade den lilla scenen på Folk å Rock, men alla ville höra mer. Publiken vrålade ”one more time” och det var tydligt att inte heller bandet ville sluta. Flera i bandet hade gång på gång återkommit till hur mycket de gillar Folk å Rock – inte minst skivaffären på andra våningen. Tror det var Jeffrey som sa att han skulle vilja köpa med sig alla skivorna hem. De kommer tillbaka på scen och bjuder på ännu en klassiker.

Under kvällen har det främst varit Nilla, Eric, Vini och Jeffrey som stått för den största glädjen på scen. På extranumren släpper även övriga i bandet loss. Joe D’Urso har släppt gitarren och dansar som en galning när Jeffrey Gaines leder hela gänget hela gänget i en kul och uppslupen version av Sam Cookes klassiker ”Twisting the Night Away”. En underbar avslutning på en underbar kväll.

Efteråt stannar många i publiken kvar länge för att prata med bandet och köpa skivor. När det är dags att lämna Folk å Rock samlas alla i bandet (utom Jeffrey som smitit iväg strax tidigare) under den stora lampan på Lilla Torg.

Jag har sett många lysande konserter under året. Detta var årets sista konsert för min del och konsertåret kunde inte avslutas på ett bättre sätt. Jag är så oerhört glad över att ha fått se Light of Days totala succé i Köpenhamn och framför allt i Malmö. Jag hoppas få se konserten igen under kommande år och hoppas verkligen de har den goda smaken att åter bjuda in Nilla Nielsen och Eric Bazilian.

Setlista
Del 1
 1. Higher Ground
 2. Going Back to Georgia
 3. The UFO Song (the Guinea Pig Song)
 4. Cars, Trucks and Buses
 5. Heaven’s Gonna Call You Up
 6. Only One Crying
 7. The Ballad of Jesse James
 8. Goodbye
Del 2
 1. January’s Gone
 2. Once There Was a Boy
 3. Idas sommarvisa / 500 Miles / Vandraren
 4. Anything New
 5. Just Once
 6. Simplify
 7. My Old Neighbourhood
 8. Until You Dare
 9. A Simple Prayer
 10. Rock and Roll Call
 11. ???
 12. Beautiful Now
 13. One Of Us
 14. Mad Dog
 15. To Love Her Inside
 16. Hold on
 17. The Waiting
 18. Light of Day
 19. One Guitar
 20. Twisting the Night Away

Light of Day Band

Joe D’Urso (sång, gitarr) (del 2: 1-20)
Jeffrey Gaines (sång, gitarr) (del 2: 1-20)
Vini “Mad Dog” Lopez (trummor, tamburin, sång) (del 1: 1-8 & del 2: 1-20)
Rob Dye (gitarr, sång) (del 1: 1-8 & del 2: 1-20)
Ben Arnold (sång, piano, gitarr) (del 2: 1-20)
James Maddock (sång, gitarr) (del 2: 1-20)

Gästartister

Eric Bazilian (sång, mandola, gitarr, munspel) (del 1: 5 & del 2: 1-20)
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel) (del 1: 1-8 & del 2: 3, 13, 18-20)

Tack

Tack till Niklas Månsson för att jag får använda dina fina bilder!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.