Light of Day live i Hässleholm

Den 11 december 2016 såg jag välgörenhetskonserten Light of Day på Farozon i Hässleholm.

Light of Day är en amerikansk organisation som samlar in pengar till förmån för de som drabbats av Parkinsons. De har gjort många konserter i New Jersey och de senaste åren även Europaturnéer. Många fantastiska artister har spelat för Light of Day genom åren, bl a Bruce Springsteen, Joe D’Urso & Stone Caravan, Mike Peters, Willie Nile, Jesse Malin och Joe Grushecky.

På årets Europaturné spelar Joe D’Urso, Jeffrey Gaines, Eddie Manion, Ben Arnold, Vini ”Mad Dog” Lopez och Rob Dye.

Uppvärmningen var några lokala artister tillsammans med Vini och Rob. Förutom att Vini ”Mad Dog” Lopez, som spelade trummor på Bruce Springsteens 2 första album sjöng Steel Mill’s The Ballad of Jesse James (som även finns med på Springsteens senaste album Chapter and Verse) var det verkligen ingen höjdare.

När väl huvudakten kom på scen var det en helt annan sak. Snacka om proffsmusiker! Den gjorde en strålande avslutning på Europaturnén.

Eddie Manion hälsade publiken välkommen och inledde konserten med en bra version av Bob Dylan’s Forever Young. Eddie har spelat saxofon med många bra artister, t ex Bruce Springsteen & The E Street Band och Southside Johnny & The Asbury Jukes.

Jeffrey Gaines sjöng en låt jag inte kan namnet på, men den var mycket bra och han visade direkt vilken grym artist han är.

Första gången jag såg Karlshamns Rockfestival (som några år senare bytte namn till Sweden Rock Festival) spelade bl a Joe D’Urso & Stone Caravan. Av någon anledning jag fortfarande inte begriper missade jag deras spelning och jag har retat mig i 20 år på detta. Nu skulle jag äntligen få höra Joe D’Urso live. Han började med No One But You.

Jag hälsade på Ben Arnold innan konserten började och hans första låt var January’s Gone.

Lite senare sjöng Jeffrey Gaines sin lysande Hero in Me. Det är lite Dan Reed över låten – men bättre! Jag hade lyssnat lite på Jeffrey på Spotify före konserten och gillade vad jag hörde. Det visade sig att han dessutom är en strålande liveartist.

I höst köpte jag alla Joe D’Ursos album och har lyssnat mycket på dem sedan dess. Joe är liksom Jeffrey en mycket bra liveartist. Eddie bidrog på saxofon och Vini på trummor till en bra version av Let It Go.

Joe och Eddie sa att det varit en kul turné i Europa, men att de nu längtade hem till sina familjer. Jeffrey och Ben längtade inte alls hem – de hade gärna fortsatt med ännu flera spelningar.

Mitt i konserten kom kvällens verkliga höjdpunkter. Jeffrey Gaines cover av Bob Marleys Redemption Song var helt makalös. En grym röst, skönt gitarrspel och en otrolig känsla. Helt suveränt!

Man hade inte hunnit hämta sig från Redemption Song innan det var dags för kvällens allra bästa låt. Förra året hörde jag One Guitar live med Mike Peters i Köpenhamn. Låten är skriven av Willie Nile och Joe D’Urso har spelat in One Guitar på albumet Sway. Joe drar igång One Guitar och snart rockar hela bandet loss till taktfasta applåder från hela publiken. Herrejävlar vad bra det var 🙂

I’m a soldier marchin’ in an army
Got no gun to shoot
But what I got is one guitar
I got this one guitar

Lite senare får Joe D’Urso sällskap av Ben Arnold och Vini ”Mad Dog” Lopez och tillsammans gör de en vacker version av Hold on. Publiken är knäpptyst när Joe, Ben och Vini sjunger låten utan att använda mikrofonerna. Ännu ett magiskt ögonblick.

Avslutningen av konserten är mycket bra när hela bandet rockar tillsammans. Jeffrey öser på under Twisting the Night Away.

Bruce Springsteen skrev låten Light of Day, men det var Joan Jett som spelade in den till soundtracket till filmen med samma namn som kom i slutet av 80-talet där Joan Jett och Michael J Fox spelar syskon. Jag har hört den live med Bruce Springsteen & The E Street Band flera gånger. Det är en lysande rocklåt och bandet gör en strålande version. Det här rockade mest under kvällen.

Det värsta med att lyssna på musik under december är alla dessa j-a jullåtar. Den ena värre än den andra. Det finns bara några enstaka jag gillar. Den allra bästa avslutade Light of Days konsert i Hässleholm. Ben Arnold drog igång Santa Claus is Coming to Town på pianot och sedan följde den ena efter andra artisten in i låten. Tack för en mycket bra konsert!

Joe D’Urso och Jeffrey Gaines var bäst, men den som showade mest var Eddie Manion. Ett par gånger gav han sig ut bland publiken med sin saxofon och en gång fick han även dansa med en tjej.

 

 

När jag skulle åka hem från Hässleholm hann jag bara en kilometer utanför stan innan jag krockade med ett vildsvin, men det är en annan historia…

Setlista
 1. Forever Young
 2. ???
 3. No One But You
 4. January’s Gone
 5. Maja de Cardinal
 6. Hero in Me
 7. Let It Go
 8. Simplify
 9. Have a Yourself a Merry Little Christmas / We Shall Overcome
 10. Redemption Song
 11. One Guitar
 12. Slow Learner
 13. Tenderly
 14. You Believe in Me
 15. Nobody Hurting Like Me
 16. Hold on
 17. This Little Light of Mine
 18. Twisting the Night Away
 19. Light of Day
 20. Santa Claus is Coming to Town

Band

Joe D’Urso (sång, gitarr)
Jeffrey Gaines (sång, gitarr)
Eddie Manion (sång, saxofon)
Ben Arnold (sång, piano, gitarr)
Rob Dye (bas, sång)
Vini “Mad Dog” Lopez (trummor, tamburin, sång)

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.