Nilla Nielsen live i Helsingborg

130727 Nilla Nielsen 05Den 27 juli 2013 såg jag Nilla Nielsen live på Helsingborgsfestivalen. Nilla hade faktiskt 2 spelningar på Helsingborgsfestivalen denna dag. Det började med att hon sjöng på ett bröllop som festivalen lottade ut.

Den var en mycket varm och solig sommardag som vi återvände på kvällen till visscenen i S:ta Maria Kyrka under Helsingborgsfestivalen. Kyrkan var proppfull av förväntansfulla människor, minst 250 st var på plats. De skulle inte bli besvikna för vad Nilla Nielsen bjöd på denna kväll var rena rama magin.

Nilla inledde med den första låt hon skrev – The Girl You Used to Know, som är en låt som beskriver saknaden efter sin pappa. Hon sjöng Ain’t Got Much, som handlar om att dela med sig och som hon skrev efter en resa till Nepal.

130727 Nilla Nielsen 11Precis som tidigare under dagen sjöng hon Håll mig och The Rose. Egentligen är det lite konstigt att Nilla sjöng så vackert som hon gjorde eftersom hon haft problem med rösten hela veckan. Det märktes det ingenting av när Nilla började sjunga sin allra starkaste låt. Himmelen måste saknat sin ängel skrev Nilla efter Tsunamikatastrofen. Nilla var själv i Thailand och blev allvarligt skadad. Låten är tillägnad alla saknade och har spelats på både minnesceremonier och begravningar. Jag såg många tårar i kyrkan under den fantastiska version Nilla gjorde. Jag har sett Nilla live 66 gånger, men frågan är om jag någonsin sett något så magiskt som detta. Helt otroligt!

130727 Nilla Nielsen 14Himmelen följdes av Så nära som även den är en helt underbar låt, men på ett helt annat sätt. En mycket vacker låt om kärlek. Jag förstår verkligen varför så många artister vill spela i kyrkor – vilken otrolig akustik det är.

Sima är en annan låt Nillas skrev efter en av sina många resor. Den handlar om en liten flicka, som hette Sima, och som Nilla mötte under en resa i Indien.

 

Kvällens magi var dock inte över. Leonards Cohen Hallelujah är en vacker sång, men jag har aldrig hört någon annan göra den så bra som Nilla gör. Hennes sångröst är helt fantastisk och det märks allra tydligast i låtar som just denna. Hallelujah var en av kvällens absoluta höjdpunkter.

Om jag var Gud för ikväll kommer också från senaste albumet och handlar om önskan om en bättre värld. Goodbye är en suverän låt skriven av Steve Earle, men som även Emmylou Harris gett ut på skiva. Jag har hört den många gånger med Nilla, men frågan är om hon någonsin sjungit den vackrare än under denna kväll i kyrkan.

Nilla Nielsen avslutade med sin allra bästa låt – Higher Ground. Detta var den första låt jag hörde med Nilla och det är fortfarande min största favorit.

Detta är utan tvekan en av de absolut bästa solospelningar jag sett Nilla Nielsen göra. Stort tack för en magisk kväll Nilla!!!

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr)

Nillas spelningar under Helsingborgsfestivalen
  1. Bröllop
  2. Konsert
Publik

250 st (fullsatt)

Evenemang

Helsingborgsfestivalen

Videos
Håll mig

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.