Nilla Nielsen live i Lund – spelning #100

120707 Nilla Nielsen & Peter Hemgard 5Den 9 juli 2015 såg jag Nilla Nielsen live på Gloria’s i Lund. Den som läser min blogg vet att jag sett Nilla live många gånger och detta var den 100:e konserten jag sett med denna fantastiska sångerska.

Jag har så många härliga minnen från alla dessa konserter. För det första är Nilla en helt underbar sångerska. Hennes röst är helt makalös. För det andra skriver hon grymt bra låtar med mycket personliga texter. För det tredje är hon en mycket bra liveartist som bjuder på sig själv, har bra mellansnack och verkligen ser sin publik.

Jag har de senaste åren haft nöjet att jobba med Nilla, med promotion, hemsida, Facebook, hjälpa till runt spelningar och mycket annat. Det är enormt kul och ger mig så mycket inspiration och glädje.

En av hennes låtar har ju en textrad om Lund så det var ganska naturligt att börja med den härliga Kommer inte att sova i natt.

Nilla Nielsen 23 - Foto av

Munspel är mitt favoritinstrument. Jag älskar munspel. För några år sedan gjorde jag en lista över mina favoritlåtar med olika artister och helt plötsligt slog det mig att väldigt många av dessa innehöll munspel. Det var bl a låtar av Bruce Springsteen, Rainmakers, Ulf Lundell, Wilmer X, Jason & the Scorchers, Steve Earle, The Alarm och Nilla Nielsen. Not Ready är en av Nillas bästa låtar och den innehåller mycket munspel. Jag blir lika glad varje gång när jag ser henne plocka fram munspelet och börja berätta historien om en misslyckad date. ”Jag blev så skräckslagen att jag sprang hem och skrev den här låten” brukar hon säga. Sedan kommer ljuvliga toner ur munspelet när Not Ready börjar.

Nilla Nielsen 9 - Foto av NPP Photo SwedenNilla NielsenMake Me Believe är en fin låt Nilla skrev redan på 90-talet. Den är aldrig utgiven på skiva, men jag hoppas den kommer så småningom. De senaste 1,5 åren har hon spelat den ganska flitigt live.

The UFO Song (the Guinea Pig Song) är en up-tempo-låt om ett allvarligt ämne. Den handlar om att ge en röst åt dem som inte själva kan göra sin röst hörd.

Nilla fick några ovanliga önskningar denna kväll. Jag vet inte om det hade med det regniga vädret att göra, men jag har aldrig tidigare hört henne spela Stairway to Heaven och Still Got the Blues.

Nilla gjorde en mycket bra spelning och var vänlig att spela många av de låtar hon vet att jag gillar mest. Så nära är min absoluta favoritlåt på svenska med henne. En otroligt fin kärlekslåt.

Du gav mig Fantomenringen är en annan favorit från samma album. Det är en härlig låt om barndomsvänskap.

110317 - Jag & Nilla NielsenNär spelningen går mot sitt slut säger Nilla ”den här är till Peter som firar jubileum ikväll”. Sedan bjuder hon på en kanonbra låt hon aldrig heller gett ut på skiva, men som hon vet att jag älskar. Destination Unknown är en grymt bra rocklåt med lysande text.

”And we’ve been singing recklessy amused
And touched by angels in wornout shoes”

Efteråt ler hon, pekar på mig och säger ”ha den äran på hundrade spelningen”. Ni anar inte hur sådant värmer.

Nilla avslutar kvällen på bästa sätt. Higher Ground var det första låt jag hörde med Nilla. Det var på hösten 2009. Nu nästan 6 år senare har jag hört massor av hennes låtar – förstås alla som finns utgivna på skivor, men även ett antal outgivna. Jag har sett henne live 100 gånger. Higher Ground är fortfarande min favoritlåt av Nilla Nielsen.

Stort tack för min 100:e konsert med dig Nilla – och stort tack för alla 99 före denna. Jag har alltid lyssnat mycket på musik. Jag är ingen ”allätare” och kommer aldrig att bli. Jag vet vilken musik jag gillar och jag vet även den som jag inte gillar. Jag har sett massor av artister/band en gång, några har jag sett flera gånger, ett fåtal har jag sett mer än 10. För att jag ska se en artist live 100 gånger krävs det verkligen något utöver det vanliga. Nilla Nielsen är en underbar artist. Hon har en helt makalös sångröst och skriver otroligt bra musik/texter. Hon är en lysande liveartist och ett proffs som aldrig gör en dålig spelning. Det finns andra bra artister, men det finns ingen annan som du, Nilla! Du är helt unik! Stort tack för de 100 första konserterna – nu ser jag fram emot de 100 kommande 🙂

Nilla Nielsen 5 - Foto av Peter Hemgard

Setlista
 • Kommer inte att sova i natt
 • Not Ready
 • Stairway to Heaven (Led Zeppelin)
 • Patience (Guns n’Roses)
 • Make Me Believe
 • The UFO Song (the Guinea Pig Song)
 • Still Got the Blues (Gary Moore)
 • Så nära
 • Du gav mig Fantomenringen
 • Destination Unknown
 • Good Riddance (Time of Your Life) (Green Day)
 • Basket Case (Green Day)
 • Higher Ground

Övriga låtar minns jag inte

Band

Nilla Nielsen (sång, gitarr & munspel)

Videos
Higher Ground

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.