Nilla Nielsens Higher Ground är årets bästa svenska album

100409 - Nilla Nielsen (Dan Hylander & Orkester)Den 28 november 2009 såg jag Dan Hylander & Orkester på Compagniet i Karlshamn. En av musikerna i bandet var en mycket vacker sångerska/gitarrist med långt blont hår som heter Nilla Nielsen. Under konserten fick vi även höra 2 av Nillas egna låtar. Jag gillade dem direkt.

Därefter har jag sett Dan, Nilla och resten av bandet ytterligare 5 gånger och varje gång har Nilla spelat antingen Salt, Higher Ground, eller båda. Varje gång har Nillas härliga röst lyft dem till en av de bästa låtarna under konserterna.

I våras köpte jag Nillas båda första album, Redemption Sky (2004) och Shellshocked (2008). Hon släppte även albumet Shadows i vintras (endast digitalt). Alla dessa är bra, men de är inte i närheten av att vara så bra som Nilla Nielsens nya album är. Higher Ground en mycket bra skiva, som verkligen lyfter fram Nillas vackra röst på bästa sätt.

Nilla 9 - Foto av NPP Photo SwedenAlbumet inleds med Then You Said I Made You Feel Unfaithful, som är en bra låt. Därefter kommer Salt, som är en mycket vacker ballad på samma tema som många andra låtar på skivan (komplicerade relationer och olycklig kärlek). Jag ser fram emot fler låtar på svenska av Nilla.

Jag har lyssnat väldigt mycket på musik de sista 25 åren och det har alltid funnits vissa textrader jag fastnat lite extra för i olika låtar. Det är ofta svårt att förklara, men i mina öron handlar det ofta om ren poesi eller någon klurighet som man inte ofta stöter på. Min tidigare musikblogg var döpt just efter en sådan textrad – ”Some things are classic, some things are just old” kommer från låten Shiny Shiny av The Rainmakers. Den textraden tycker jag är helt briljant.

”Dina läppar smakar salt”

Nilla Nielsen har lyckats med något liknande – dessutom flera gånger på samma skiva. Textraderna ”Dina läppar smakar salt” (ur Salt) och ”He made me think I’d wanna have his babies” och ”I would’ve let him dive into my ocean but all he did was rock the boat” (båda ur Snow Leopard) är helt lysande. Nilla Nielsen har skrivit alla låtarna själv och det märks verkligen vilken bra textförfattare hon är (inte bara genom dessa exempel).

”I would´ve let him dive into my ocean but all he did was rock the boat”

Nilla NielsenBästa låten på albumet är dock titelspåret Higher Ground, som är en fantastiskt vacker ballad. I denna låt kommer verkligen Nillas härliga röst verkligen fram. Detta är en av de absolut bästa låtar som har släppts av någon artist under 2010. Både Salt och Higher Ground är dessutom ännu bättre live.

I Snow Leopard skiljer återigen Nillas röst ut sig. Detta är också en låt med lite högre tempo än de flesta andra och texten är återigen lysande.

En låt som är helt annorlunda än de övriga på albumet är The UFO Song (the Guinea Pig Song). Dels är tempot i låten högre, men framförallt är texten helt annorlunda alla andra. Vilket exakt budskap som döljer sig bakom metaforerna vet jag inte, men att Nilla Nielsen har ett starkt miljöengagemang är välkänt. Detta framgår även av låten Hymn for Orangutan (Lullaby for the Wounded).

Sista låten på skivan I Don’t Know How to Fall in Love Anymore, är också en av de bästa. Detta är en helt fantastiskt låt. Denna tror jag dock inte kan bli bättre med ett helt band bakom sig – den är helt perfekt med Nillas röst och en akustisk gitarr. Texten är briljant – sorglig och hoppfull på samma gång.

Nästan alla låtar på Higher Ground är bra, men framförallt innehåller den de 5 bästa låtarna Nilla Nielsen gjort – Higher Ground, I Don’t Know How to Fall in Love Anymore, Snow Leopard, Salt och The UFO Song. Den enda som kan konkurrera bland hennes tidigare låtar är Bite Me (från 2001). Denna rocklåt har Nilla aldrig släppt på skiva (finns en kul video på YouTube).

Nilla har nästan gjort allting på skivan själv. Hon har skrivit alla låtar, producerat, mixat m m. Hon spelar alla instrument själv (bl a elgitarr, akustisk gitarr, slagverk och klaviatur), utom på 2 låtar då hon får hjälp med trummor/piano respektive gitarr.

Nilla Nielsen har gjort årets bästa svenska album. Den vackra skånskan från Helsingborg är dessutom en artist som verkligen tar sig tid för sina fans. Det märks tydligt både på konserter och på Facebook.

Låtar på Higher Ground

1. Then You Said I Made You Feel Unfaithful
2. Salt
3. Head Over Heels
4. Higher Ground
5. The UFO Song (the Guinea Pig Song)
6. Man from the North
7. My Universe
8. Good Feeling
9. Snow Leopard
10. Guard Down
11. Hymn for Orangutan (Lullaby for the Wounded)
12. I Don’t Know How to Fall in Love Anymore

Lyssna på låtarna på Nilla Nielsens hemsida

Videos
Higher Ground

Salt

Intervju i Sveriges Television

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.