Pearl Jam live i Köpenhamn

Den 5 juli 2022 såg jag Pearl Jam live på Royal Arena i Köpenhamn. Jag kunde inte ha firat min födelsedag på ett bättre sätt.

Jag hade aldrig sett Pearl Jam live tidigare och även om jag förstås alltid känt till dem har jag inte lyssnat på dem jättemycket heller under åren.

Till stort jubel kommer Pearl Jam in på scenen och öppnar mycket bra med ”Release”, som är den första av 7 låtar under kvällen från deras enormt framgångsrika debutalbum ”Ten”.

”Lukin” är kvällens enda låt från albumet ”No Code”, men herregud vad bra den är. Den följs av ”Corduroy” från albumet ”Vitalogy”, som också är mycket bra.

Bara några låtar in i konserten märks det vilket makalöst bra liveband Pearl Jam är. Eddie Vedders röst är grymt bra och gitarristen Mike McCready är härlig att se. När han inte hoppar och eldar på publiken går han runt, runt, runt och spelar.

Lite senare kommer först ”Garden” och sedan den lysande ”Even Flow”, också de från ”Ten”. ”Even Flow” är en av kvällens bästa låtar. Grymt bra låt och härlig allsång från den fantastiska publiken. Mike McCready spelar gitarr med tänderna och Eddie Vedder går ner och hälsar på något bekant ansikte framför scenen. Vilket ös! Stort jubel under och efter låten.

”Daughter” och ”Never Destination” följer och är också mycket bra.

Pearl Jam bildades i Seattle 1990. De blev väldigt populära när grungen slog igenom. Deras debutalbum ”Ten” släpptes i augusti 1991, men det dröjde nästan ett år innan den började sälja på allvar, men när den väl gjorde det var det med besked. Den stannade nästan 5 år på Billboardlistan och är ett av de mest säljande rockalbumen någonsin.

Sedan är det dags för nästa urladdning. ”Jeremy” är en av Pearl Jams största låtar och de levererar en helt otrolig version på Royal Arena i Köpenhamn. Och vilken sångare de har i Eddie Vedder.

Det märks väldigt tydligt att Pearl Jam är glada för att äntligen vara tillbaka i Danmark. Konserten skulle ha varit 2020, men blev som så många andra framflyttad pga pandemin. Eddie Vedder blir riktigt rörd vid flera tillfällen under kvällen, bl a när han pratade om skjutningen som ägde rum 2 dagar tidigare på köpcentret Fields som ligger ca 500 meter från Royal Arena, där 3 människor mördades och flera andra skadades allvarligt. De hedrar också de 9 personer dog och 26 som skadades i publikhavet under Pearl Jams spelning på Roskildefestivalen 2000.

”Do the Evolution” och ”Black” är bra. Pearl Jam byter ut många låtar från spelning till spelning – och också flera under kvällens gång. ”Love Boat Captain” från albumet ”Riot Act” spelades för första gången under turnén.

Sista låten före extranumren, ”Porch” är mycket bra. Pearl Jam lämnar scenen, men är snart tillbaka igen. Första extranumret är ”Better Man”.

Sedan är det dags för konsertens absoluta höjdpunkt. ”Alive” är en makalöst bra låt, men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att den skulle vara så här bra live i Köpenhamn 2022. Herregud alltså! Pearl Jam rockar något enormt. Gitarristerna Mike McCready och Stone Gossard, basisten Jeff Ament, trummisen Matt Cameron och den enastående Eddie Vedder. Några minuter in i låten tänds plötsligt ljusen överallt på hela arenan. Detta är absolut inte meningen, men både Pearl Jam och publiken struntar i det och rockar vidare. Publiken på 17 000 personer denna kväll på Royal Arena är bland det bästa jag någonsin sett på en rockkonsert. Jag har sett många bra låtar live under 2022, men detta är den allra bästa. Helt magiskt!!! Jag får rysningar varje gång jag ser videon nedan.

En helt fantastisk konsert avslutas med en sanslöst bra cover av Neil Youngs ”Rockin’ in the Free World”. Rock’n’Roll när den är som bäst. Eddie Vedder kastar ut den ena tamburinen efter den andra i publiken.

Pearl Jam bjöd på en av årets bästa konserter. De är ett av de bästa liveband jag nånsin sett. De bästa låtarna var ”Alive”, ”Rockin’ in the Free World”, ”Jeremy”, ”Even Flow”, ”Corduroy” och ”Lukin”.

Pearl Jam

Eddie Vedder (sång, gitarr)
Mike McCready (gitarr, sång)
Stone Gossard (gitarr, sång)
Jeff Ament (bas, sång)
Matt Cameron (trummor, slagverk, sång)

Övriga musiker

Boom Gaspar (keyboards, piano, orgel)
Josh Klinghoffer (gitarr, slagverk)

Förband

Pearl Jam Setlist Royal Arena, Copenhagen, Denmark, European Tour 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.