Sator live i Norje

Den 10 juni 2017 såg jag Sator live på Sweden Rock Festival i Norje. De spelade på Sweden Stage.

Sator är ett kanonbra band, som jag sett live 5 gånger tidigare. Alla dessa konserter har varit kanonbra och det var precis vad dagens spelning på SRF också blev.

Senast jag såg Sator var i höstas på KB i Malmö. Då spelade de hela albumet ”Headquake”, som är deras absolut bästa. Det var en kanonspelning. Jag hade inte förväntat mig att de skulle göra samma sak på SRF, men det var precis vad de gjorde. På KB spelade dom låtarna i samma ordning som de är på plattan. På SRF sa de att de spelade dem i den ordning det var tänkt från början innan dom ändrade sig. Vet inte om detta stämmer eller det var något de hittade på, men jag klagar definitivt inte.

Efter introt drar de igång en härlig version av ”Slug It Out”, som är en ösig rockig öppning som sätter tempot direkt. Den följs av ”Turnpike”. Chips tar över sången i ”No Time, Tomorrow”. ”Heyday” kanske inte tillhör de mest kända låtarna från ”Headquake”, men jäklar vad bra den är.

 

Det finns många bra band, men väldigt få är lika bra live som Sator är. Vill man ha rock’n’roll, fullt ös och jäkligt kul då är det Sator man ska se. Så här långt har de sparat sina största hits, men det är ändå grymt bra. ”Someone Got Shot” och ”Bound to Be Good” är inga undantag.

På en av låtarna gästas Sator av Mattias Larsson från Takida på gitarr. Heikki Kiviaho ger sig ut bland publiken…

Första halvan av spelningen har varit mycket bra, men det är ändå inget mot vad som väntar. Sator spelar inte på den största scenen, men det är ändå väldigt mycket folk i publiken denna soliga eftermiddag. När ”I Wanna Go Home” ser man många händer i luften. Det här blir bara bättre och bättre. Det är på dagen 6 år sedan Sator spelade på samma scen senast. Och precis som då börjar basisten Heikki Kiviaho klättra i scenbyggnaden. Inte riktigt lika högt upp som 2011, men ändå.

Det finns inga dåliga låtar på ”Headquake”. En strålande spelning fortsätter med ”Skyscraper” och ”Haywire”.

Fortsatt ös ”We’re Right, You’re Wrong”. En ödmjuk låttitel… Helt lysande.

En av Sators absolut bästa låtar handlar om sprit… ”I’d Rather Drink Than Talk” fortsätter en grym spelning på SRF. ”Down” och outrot avslutar låtarna från det fenomenala albumet ”Headquake”. Men det är inte slut än.

”Your Up Gets Me Down” är den nyaste låten på dagens spelning. Denna ösiga låt kommer från ”Under the Radar” (2011). Den följs av ”No Reason” från ”Stock Rocker Nuts” (1990). Från samma platta kommer den lysande ”Turn Off the News”. Chips säger:

”Vi skrev den här låten när vi var unga och bittra. Nu är vi gamla och bittra…”

Det har varit en helt fantastisk spelning. Tillsammans med Aerosmith var Sator bäst av alla band på Sweden Rock Festival 2017. Spelningen kunde inte avslutas bättre. Kent säger ”det här är världens typ bästa låt”. Chips fyller i

”Den här snodde vi från några danskar och vi tänker inte lämna tillbaks den”

Gasolin’ skrev ”This Is My Life”, men det finns ingen i hela världen som gör den bättre än Sator. Helt underbart!!!

Sator är ett bevis på att bra band varken behöver rökmaskiner, sprutande eld, konfetti och annat trams. Bra låtar, bra musiker, humor, skön självdistans och en inställning om att det här med livemusik är jäkligt kul räcker fortfarande väldigt långt. Tack för en helt fenomenal spelning!!!

Sator Setlist Sweden Rock Festival 2017 2017

Sator

Kent Norberg (Sång, gitarr)
Chips Kiesby (Gitarr, sång)
Hasse Gäfvert (Keyboards, tamburin, sång)
Michael Solén (Trummor)
Heikki Kiviaho (Bas, sång)

Övriga musiker

Mattias Larsson (Gitarr) (Takida)

Evenemang

Sweden Rock Festival

Video
Bound to Be Good

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.