Thåström live i Kalmar

Den 3 november 2017 såg jag Thåström live i Kalmarsalen.

Joakim Thåström har alltid varit en av mina största svenska favoritartister. Allra mest gillar jag tiden i Ebba Grön, men jag hann aldrig se dem live. Jag såg 2 bra konserter med Imperiet i Åhus i slutet på 80-talet. Jag har sett Thåström live 1995 i Simrishamn. Senaste gången jag såg Thåström live var under Kalasturnén i Karlshamn 2002. Det var alltså 15 år sedan sist och jag såg fram emot konserten i Kalmarsalen.

Thåström inleder med ”Bluesen i Malmö” från nya albumet ”Centralmassivet” och sedan ”Beväpna dig med vingar”. Ingen av dem är någon av mina favoriter, men det skulle bli bättre.

I tredje låten visar Thåström att han fortfarande kan var helt grym live. Han sjunger fantastiskt bra i Imperiet-låten ”Jag är en idiot”.

Efter några mindre bra låtar kommer sedan ”Kort biografi med litet testamente” från albumet ”Kärlek är för dom”, vilket är en av Thåströms bästa låtar de sista 15 åren. Den allra bästa låten under denna tid är dock ”Brev från 10:e våningen” från plattan ”Skebokvarnsv. 209”, som är otroligt bra. Vilken låt och vilken oerhörd röst. Jäklar vad bra det är!

”En vacker död stad” är en av Thåströms absolut bästa låtar som soloartist. Det är Thåström när han är som allra bäst live. En blytung låt och fullt ös. Grym rock’n’roll av hela bandet, inte minst Anders Hernestam på trummor.

Sista låten före extranumren är utan tvekan kvällens höjdpunkt. Ebba Grön var ett fantastiskt band. De gjorde massor av bra låtar. En av de bästa och mest tänkvärda är ”Die Mauer”. Thåström hänger på sig den akustiska gitarren och bjuder oss på en helt magisk version. Det är svårt att sätta ord på hur enormt bra detta är. Thåström sjunger med oerhörd känsla. Jag ryser i hela kroppen. Publiken älskar låten och det är förstås stormande applåder efteråt.

Halt!
Här får ingen passera
Här kommer ingen förbi
Kommer aldrig över nån mera
Så gå är du snäll om ditt liv är kärt

Över taggtråden såg jag min livskamrat
Susanne stå och gestikulera
Jag har gått här i tjugo år snart
Men med en K-pist är det svårt att diskutera

Bland extranumren är ”Alla vill till himlen” helt överlägsen. Den var redan på skiva mycket bra 1989. Live 2017 är ”Alla vill till himlen” otroligt mäktig. En av kvällens bästa låtar.

Thåström är fortfarande en mycket bra live-artist och Sveriges kanske bästa sångare.

Jag hade gärna sett en lite annorlunda setlista, men när det är som bäst är det helt fantastiskt. Man kommer dock inte ifrån att andra perioder av konserten inte alls är lika bra.

Bästa låtarna under kvällen var ”Die Mauer”, ”Alla vill till himlen”, ”Jag är en idiot”, ”En vacker död stad” och ”Brev till 10:e våningen”.

Thåström Setlist Kalmarsalen, Kalmar, Sweden 2017

Band

Joakim Thåström (sång, gitarr, munspel)
Pelle Ossler (gitarr, sång)
Ulf Ivarsson (bas, sång)
Anders Hernestam (trummor)
Niklas Hellberg (piano, orgel)
Mikael Nilzén (synthesizer)

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.