Thåström live i Malmö

Den 20 maj 2022 såg jag en kanonbra konsert med Thåström på Malmö Arena.

Thåström har alltid varit en av Sveriges bästa rockartister, oavsett om det varit i Ebba Grön, Imperiet eller som soloartist. Detta är 4:e gången jag ser Thåström live som soloartist. Jag har även sett Imperiet live 2 gånger.

Konserten på Malmö Arena börjar mycket bra. ”Beväpna dig med vingar” låter bättre än någonsin och ”Ungefär så här” från albumet ”Mannen som blev en gris” är kanonbra. Det är en ganska mäktig ljudkuliss och Thåströms röst är klockren.

Det fortsätter bra med ”Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce” och ”Sönder Boulevard” från albumet ”Skebokvarnsv. 209”. Sedan följer några mindre bra låtar även om ”Bluesen i Malmö” är ganska bra.

Men sen… Imperiets låt ”Kriget med mig själv” är helt magisk. Det har alltid varit en suveränt bra låt, men herregud vilken enorm version Thåström bjuder på denna kväll. Ljudet är mäktigt, rösten är helt fantastisk och Thåströms framträdande är sjukt bra. Detta var utan tvekan kvällens bästa låt och bland det bästa jag nånsin sett Thåström göra live.

Jag behöver en mun till för att kunna andas
ett hjärta till för att inte stanna
Jag behöver en mun till för att kunna andas
för jag har förlorat kriget med mej själv

”Kriget med mig själv” och de andra låtarna fram till extranumren är den absolut bästa delen av konserten. Nästa Imperiet-låt är ”Du ska va president”. Jag har inte hört låten live sedan 1988. Även detta är en makalöst bra version.

Det är egentligen inte jättemånga låtar Thåström gjort på 2000-talet som jag gillar, men en av de bästa är definitivt ”Kort biografi med litet testamente”, som är nästintill ett mästerverk.

Jag har lämnat landet så många gånger
Jag tappat räkningen för längesen
Sanningen är den att jag är typisk svensk
Och jag vet att jag är skyldig till att under många herrans år
Försökt slippa va med mig själv

Sista låten före extranumren är ”Blå himlen blues” – även det en Imperiet-låt. Utan Thåströms makalösa röst hade denna låt förmodligen varit ganska medioker, men nu… I Malmö denna fredagskväll är ”Blå himlen blues” helt sanslöst bra.

Thåström och bandet lämnar scenen till publikens jubel. Jag har hört många kommentarer under kvällens gång om hur bra konserten är och jag är inte det minsta förvånad över att turnén fått så oerhört bra recensioner. Det finns helt enkelt ytterst få svenska artister som ens är i närheten av detta.

Efter en stund är Thåström tillbaka på scen, nu i sällskap av Titiyo och de sjunger ”Papperstunna väggar” från nya plattan ”Dom som skiner” tillsammans, vilken följs av titellåten.

Thåström lämnar scen på nytt, men är strax tillbaka tillbaka för den andra omgången av extranummer. Det börjar med en bra version av ”Old Point Bar”.

Lite senare kommer en låt jag längtat efter att få höra live i 35 år. ”C. C. Cowboys” har alltid varit min favoritlåt av Imperiet. Det är en grymt bra låt och Thåström gör en grymt bra version denna kväll.

En helt lysande konsert avslutas med ”Centralmassivet”. Detta skriver jag trots att det inte var många låtar det spelades gitarr i. Thåström har alltid gått sin egen väg och det fortsätter han att göra. För det mesta är det oerhört bra, men samtidigt har jag alltid tyckt han är bäst i de låtar han själv spelar gitarr.

Thåström har gjort otroligt många bra låtar genom åren, men denna kväll har jag fått höra 4 av mina 7 största Imperiet-favoriter. Tyvärr inga Ebba Grön-låtar, men det ser jag fram emot nästa gång.

Band

Thåström (sång, gitarr, munspel)
Eddie Nyström (gitarr, keyboards, kör)
Henrik Nilsson (bas)
Per Eklund (trummor)
Niklas Hellberg (piano, orgel, synthesizer, kör)
Stefan Brisland (keyboards, fiol)

Thåström Setlist Malmö Arena, Malmö, Sweden 2022, Dom som skiner

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.