The Rainmakers live i Oslo

Den 25 mars 2017 såg jag The Rainmakers live på Krøsset i Oslo.

1989 såg jag The Rainmakers live för första gången. Jag och min bror åkte i hans gamla Volvo 240 för att se ett av världens bästa band i Göteborg. De senaste 7 åren har jag sett The Rainmakers live ett antal gånger medan brorsan inte hade sett dem på 28 år.

Några dagar tidigare hade The Rainmakers spelat på releasefesten i Oslo för Jo Nesbøs nya deckare. Denna kväll spelade de på den lilla krogen Krøsset i Oslo.

Före konserten träffar jag basisten Rich Ruth. För några år sedan spelade The Rainmakers på Sweden Rock Festival. Före deras spelning bjöd jag in bandet till rockstugan där de tog några öl och hade kul med alla oss som årligen samlas där. Rich berättar historien med ett leende på läpparna för sin fru som också är med på Norgeresan.

Bob Walkenhorst säger ”We are The Rainmakers, and we have come to town” och sedan öppnar konserten sanslöst bra. ”Rainmaker” är en av The Rainmakers bästa låtar, men jag har bara sett dem spela den ett par gånger live. En grym rocklåt med lysande text.

The Rainmakers öser vidare på ”Rocking at the T-dance”, som var första låten på Rainmakers första album. Totalt spelas 9 av 11 låtar från denna fantastiska platta under kvällens konsert.

Det finns massor av bra låtar om bilar, men ”Shiny Shiny” är en av de absolut bästa. Ännu en härlig rocklåt med mycket bra text. Jag älskar textraden

She’s the one he never sold
Some things are classic, some things are just old

Sångaren Bob Walkenhorst har sagt att denna miniturné kunde bli den sista med The Rainmakers i Norge och det märktes direkt att bandet ville ge publiken något alldeles extra. Bob, Rich, Jeff och Pat rockade loss i ”Long Gone Long”. The Rainmakers har en mycket trogen publik i Norge och jag träffar flera vänner jag mött vid tidigare konserter. Bob säger att bandet nästan känner varenda människa på plats denna kväll. Jag hoppas verkligen de ändrar sig för detta fantastiska band vill man se hur många gånger till.

7 år tidigare såg jag Bob Walkenhorst och Jeff Porter live på John Dee i Oslo. Det var starten på The Rainmakers återförening. Ett magiskt minne från den kvällen är ”The One That Got Away”. Efter spelningen år 2010 skrev Bob på Facebook:

”It’s great when a life-changing decision can be captured on camera. Here is the moment in Oslo – the Walkenhorst & Porter acoustic tour of 2010, when we start playing The One That Got Away – first Rainmakers tune of the night, and the crowd just takes off singing without us. It was exactly then that I realized – ”Oh, they want to hear the Rainmakers – well, why not!” And the reunion started.

thanks to our friend Peter Hemgard for providing the video.”

Även denna kväll var ”The One That Got Away” helt makalös. Det var rejäl allsång och full fart på publiken.

Och när man ändå håller på att rocka kan man ju lika bra fortsätta. Tempot ökar ännu mer med ”Snakedance”.

”Rainmaker”, ”Rocking at the T-dance”, ”Shiny Shiny”, ”Long Gone Long”, ”The One That Got Away” och ”Snakedance”. Så här bra har jag aldrig sett The Rainmakers öppna förr – och det vill inte säga lite…

Sedan följer några lugnare låtar även om jag aldrig hört en tyngre version av ”Battle of the Roses”.

Rich Ruth sjunger på ”Nobody Knows” och belönas med stormande applåder. När de lite senare spelar ”Reckoning Day” är det ett jäkla tryck på den fullsatta krogen. Det är varmt, trångt och underbar rock’n’roll på högsta volym.

Jeff Porter tar över sången i den egna låten ”Even With the Wind”. ”Let My People Go-Go” är The Rainmakers stora hit – speciellt populär var den i Norge. Det är många händer i luften och Bob showar på scen.

”Tornado of Love” är en av kvällens absolut bästa låtar. Den har alltid varit kanonbra, men jäklar vad den rockar ikväll. Bob Walkenhorst är en lysande frontman, Rich Ruth på bas verkar njuta av varje minut i sitt stora skägg, Jeff Porter är bättre än någonsin på gitarr och Pat Tomek öser på bakom trummorna.

När de spelade på releasefesten några dagar tidigare gästade Jo Nesbø på gitarr under ”Small Circles”. Ikväll är han inte på plats, men han får ändå ett tack för att ha bjudit in The Rainmakers till Norge.

De avslutande 10 låtarna är helt otroliga. Det börjar med ”Information” som är sanslöst bra. Pat Tomek är lysande bakom trummorna. Live för låten en helt annan dimension och är mycket tyngre än på skiva. Bob Walkenhorst är en av världens bästa låtskrivare, speciellt när det gäller låttexter – och inte minst denna. Det är en av konsertens allra bästa låtar.

”Spend it on Love” är också en lysande rocklåt och publiken älskar vad de får höra. ”Shithole Town” är bästa låten från senaste albumet ”Monster Movie”. Före extranumren får vi höra härliga versioner av ”Hoo Dee Hoo”, ”Downstream” och ”I Talk With My Hands”.

 

The Rainmakers lämnar scenen till massor av applåder. Förra gången jag såg bandet live i Oslo gjorde man en lugn version av kanonlåten ”Johnny Reb”. Det blir det inte ikväll. Första extranumret inleds med att Bob slår på sin trumma redan före de kommit tillbaka upp på scen. Efter en liten stund fyller Pat på med desto fler och ännu tyngre trummor, Jeff lägger några gitarriff och Rich fyller på med basen. Låten bara växer och växer, samspelet mellan musikerna är galet bra. Jag ryser fortfarande varje gång jag ser videon – och det var förstås ännu bättre live. Detta var ren magi och tillsammans med ”Information” konsertens allra bästa låt.

Men tro inte det var slut. Rockkonserten fortsätter med en lysande ”Big Fat Blonde”. Det är ett fantastisk tryck både på scenen och bland publiken.

The Rainmakers går av scenen till stormande applåder, men kommer tillbaka igen för ännu en klassisk Rainmakers-låt – ”Drinkin’ on the Job”. Detta har alltid varit en av mina absoluta favoritlåtar. Bob lirar magiskt munspel. En fullkomligt underbar avslutning på en helt enastående konsert. Det är så bra, så otroligt bra att det inte går att beskriva.

9 av kvällens låtar kommer från debutalbumet ”The Rainmakers”, 6 låtar från vardera ”Tornado” och ”The Good News and the Bad News”, 2 låtar från ”25 on”, 1 låt från vardera ”Flirting With the Universe” och ”Monster Movie” samt 1 låt från Jeff Porters soloalbum ”Even With the Wind”.

Efteråt pratade jag lite med alla i bandet. Det är alltid lika kul att träffa dem och trevligare artister går inte att hitta. När jag står i kön för att köpa skivor (av Pats fru som även hon följt med till Norge) hör jag plötsligt en krasch alldeles bakom mig. En asfull besökare har ramlat in i en stackars tjej som i sin tur ramlade rakt in i ett bord fullt med ölglas. Det hjälps snabbt på fötter och har klarat sig bra. Strax efteråt kommer basisten Rich fram till mig och frågar ”Was it you?”. Nej, svarar jag ”I was totally innocent”. Han skrattar och vi fortsätter prata.

Stort tack till mina vänner Bob, Rick, Pat och Jeff i The Rainmakers för ännu en grym konsert. Det var även kul att träffa Stian, Eddie, Ylva, Morten och andra vänner från Norge.

Jag hoppas innerligt att detta inte var The Rainmakers sista konsert i Norge, men för säkerhets skull vill jag tacka för alla fantastiska konserter och härliga upplevelser de bjudit på genom åren. Trots långa resor har det varit stunder av ren glädje och man känner sig lika välkommen varje gång.

The Rainmakers Setlist Krøsset, Oslo, Norway 2017

The Rainmakers

Bob Walkenhorst (Sång, munspel & gitarr)
Jeff Porter (Gitarr & sång)
Rich Ruth (Bas & sång)
Pat Tomek (Trummor)

 

 

 

 

Videos
The One That Got Away (2010)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.