Ulf Lundell live i Helsingborg

Den 29 juni 2019 såg jag Ulf Lundells turnépremiär live på Sofiero Slott i Helsingborg.

Ulf Lundell är en av mina största svenska favoriter och detta var min 18:e konsert med honom. Det hade gått 4 år sedan sist, så detta var verkligen något jag såg fram emot.

Till stort jubel kommer Ulf Lundell, Janne Bark och de övriga i bandet in på scen.

Hallå Sofiero! Jag ska flytta in på det här slottet.

De börjar spela en bra ”Tranorna kommer”, som följs av den suveräna ”Kär och galen”.

Man märkte direkt att Ulf Lundell var i bra form och vid bra humör. ”Ut i kväll” var också mycket bra.

Därefter följde ett par mindre bra låtar innan det var dags för en rockig version av ”Omaha”.

”Danielas hus” var ganska bra, men vad i helsike är ”L-bows & Kash” och den fåniga dansen? Det hade man gärna sluppit.

”Sanning är ett udda tal” är en av de bättre låtar Lundell släppt de senaste åren. Efter den kom ett tal om högerextremister som försökt sno Ulf Lundells kanske största klassiker. Sedan följde en helt magisk version av ”Öppna landskap” – den bästa jag hört på många många år.

Inledningen var kanonbra, men sedan hade det varit en lite ojämn setlista. Andra halvan av konserten är dock helt fantastisk. Det börjar med en fullkomligt briljant ”Förlorad värld”. Uffe tar fram munspelet och börjar på låten – därefter åker munspelet ut bland publiken. Marcus Olsson är strålande på saxofon. Uffe och Janne sjunger tillsammans. Hela bandet är otroligt bra i denna suveräna låt – som är kvällens bästa.

När ”Förlorad värld” tar slut övergår den direkt i en mycket bra ”Är vi lyckliga nu?”. Man kan inte tro att Ulf Lundell fyller 70 år i höst. Han rockar fortfarande bättre än nästan alla andra.

”Lycklig lycklig” är den 3:e sanslösa rocklåten på rad. Jäklar vad bra det är. Sista låten före extranumren är ”Jag saknar dej”.

Bandet lämnar scen, men publiken applåderar och applåderar så de är snart tillbaka igen. Först ut bland extranumren är den bästa svenska låt som någonsin skrivits ”Hon gör mej galen”. Nytillskottet i bandet, Karin Hellqvist börjar låten på violin innan Uffe börjar sjunga. Publiken hjälper till med en mäktig allsång. Janne Bark spelar mandolin, men växlar till elgitarr efter ett tag. Det är svårt att beskriva hur bra detta är och jag inser hur mycket jag saknat att se Ulf Lundell spela live.

En mycket bra ”Om sommaren” följer. Det märks att Ulf Lundell blivit gladare och gladare ju längre konserten har gått. Mitt i låten börjar han berätta om den förra sommaren då han hade betydligt mörkare tankar och efter flera förkastade metoder kom fram till att han skulle sola ihjäl sig. Han la sig på stranden och började pressa. Sedan gick solen i moln. ”Det är livets ironi”, sa Lundell innan han fortsatte spela ”Om sommaren”.

Den följde passande nog av en grymt bra version av ”Gå ut och var glad”. Ulf Lundell verkar vara i strålande form. Han visar på självdistans, skämtar och rockar precis lika bra som tidigare.

Andra omgången extranummer bjuder på en låt han spelar ganska sällan ”Cool Water – på Den Gyldene Freden” innan konserten avslutas med mer rock’n’roll i form av ”Folket bygger landet”.

Min 18:e konsert med Ulf Lundell var mycket bra. Han visar än en gång vilken otrolig liveartist han är och han sjunger fortfarande mycket bra. Jag hoppas få se honom spela många fler gånger.

Kvällens bästa låtar var ”Förlorad värld”, ”Hon gör mej galen”, ”Är vi lyckliga nu?”, ”Lycklig lycklig”, ”Kär och galen”, ”Öppna landskap” och ”Gå ut och var glad”.

Band

Ulf Lundell (sång, gitarr, munspel)
Janne Bark (gitarr, mandolin, sång)
Jens Frithiof (gitarr, sång)
Surjo Benigh (bas, sång)
Andreas Dahlbäck (trummor)
Marcus Olsson (klaviatur, saxofon, sång)
Karin Hellqvist (violin)

Turné

Sommarturné 2019

Publik

4 000

Recension

4 – Per Magnusson, Aftonbladet
3 – Anders Dahlbom, Expressen

Ulf Lundell Setlist Sofiero Slott, Helsingborg, Sweden 2019

1 Response

 1. Lena

  Hej Peter,
  Vilken härlig blogg. Var också på denna konserten med Uffe och det var min första
  En magisk kväll.
  Undrar om det hade varit möjligt att du delar din Kär och galen video på google drive
  Vill gärna spara den som ett minne. Pojkvännen och jag syns bra där och det är han som lärt mig älska Uffe

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.