Bruce Springsteen & The E Street Band live i Köpenhamn

130514 - Biljett - Bruce SpringsteenDen 14 maj 2013 såg jag min 4:e konsert med Bruce Springsteen & The E Street Band på 11 dagar. Denna gång på Parken i Köpenhamn. Jag har nu sett Bruce Springsteen live 20 gånger.

Till skillnad från senast i Stockholm var jag nu inte ensam utan även Maria, Nicklas och några andra var med. Jag var dock inte helt nöjd med att ännu en gång ha hamnat högt upp på läktaren. Vi satt på 4:e raden uppifrån och det är fruktansvärt högt på branta Parken…

130514 Bruce SpringsteenSom tur är förtränger man delvis detta efter ett tag och det blev ännu en makalös konsert med världens bästa band.

Bruce inledde med We Take Care of Our Own och Two Hearts, den senare spelade han inte på någon av Stockholmskonserterna och är en härlig duett med Little Steven. Sedan var det den ena önskelåten efter den andra. Bruce var nere och hämtade skyltar bland publiken. Den första var en högst ovanlig liveversion av Loose Ends från Tracks. Den följdes av härliga versioner av Cadillac Ranch och Radio Nowhere. Sista önskelåten var Trapped, som är en cover av Jimmy Cliffs låt och som fanns med på We are the world-albumet 1985.

130514 Bruce Springsteen (11)

130514 Bruce Springsteen (9)Sedan Wrecking Ball och Death to My Hometown från senaste plattan och Spirit in the Night. Därefter tackar Bruce för senaste spelningen på Roskildefestivalen och precis som första kvällen i Stockholm spelar han hela fantastiska Born to Run-plattan.

Den inleds med mycket bra versioner av Thunder Road och Tenth Avenue Freeze-Out. Sedan helt fantastiska Night och Backstreets. Den senaste med en helt sanslös avslutning.

Sedan tänds hela Parken upp i en makalös Born to Run och en nästan lika bra She’s the One. Meeting Across the River är också en bra låt även om jag inte tycker att trumpet hör hemma på en rockkonsert…

Men avslutningen… avslutningen av Born to Run är helt magisk! 10 minuter långa Jungleland är en av de mest underbara låtar som någonsin skrivits. Den innehåller ett helt otroligt saxofonsolo, som man aldrig trodde man skulle få höra igen när Clarence Clemons dog. Hans brorson Jake Clemons har vuxit ut till en ny jätte på scen och blåser lika bra som Clarence gjorde. Vilken upplevelse!!!

130514 Bruce SpringsteenLåtarna från världens bästa skiva är slut, men det är inte konserten… Tyvärr fortsätter den med Pay Me My Money Down från Seeger sessions… varför spela det här när du har hundratals fantastiska rocklåtar? Nåja, det är bara en låt sedan fortsätter det med Shackled and Drawn, Waitin’ on a Sunny Day Lonesome Day och en enastående Badlands!!!

Extranumren inleds med 2 ovanliga låtar. Först Brilliant Disguise från Tunnel of Love och sedan rykande elgitarrer i Light of Day, som Bruce gav bort till Joan Jett.

Resten av konserten är det sannerligen fullt ös. Born in the USA med Mighty Max Weinberg bankande på trummorna, ren glädje i Glory Days. Bobby Jean är kanske allra bästa låten från Born in the USA-plattan. Hela Parken tycks dansa i Dancing in the Dark där en tjej ur publiken får komma upp på scen och spela gitarr med The E Street Band.

Bruce Springsteens manager Jon Landau fyller år och kommer ut på scen för att spela gitarr under Twist and Shout.

Bruce vrålar ”I don’t want to go home” och kör en skön avslutning med covern av Raise Your Hand.

4 helt suveräna konserter med Bruce Springsteen & The E Street Band på 11 dagar. Det tror jag aldrig jag kommer att få uppleva igen. Men lita på att jag hoppas… 🙂

Bruce Springsteen & The E Street Band

Bruce Springsteen (Sång, gitarr, munspel)
Roy Bittan (Piano, synthesizer)
Little Steven (Gitarr, mandolin, sång)
Nils Lofgren (Gitarr, sång)
Gary Tallent (Bas, sång)
Max Weinberg (Trummor)

Övriga musiker

Charles Giordano (Klaviatur)
Soozie Tyrell (Violin, gitarr, sång)
Jake Clemons (Saxofon)
Barry Danielian (Trumpet)
Clark Gayton (Trombon)
Ed Manion (Saxofon)
Curt Ramm (Trumpet)
Curtis King (Sång)
Cindy Mizelle (Sång)
Everett Bradley (Slagverk, sång)
Michelle Moore (Sång)
Jon Landau (Gitarr, sång – låt 29-30)

Turné

Wrecking Ball tour

Publik

50 000 st (fullsatt)

Recensioner

4 – Per Hägred, Expressen
4 – Hannes Grönberg, Helsingborgs Dagblad

Videos
Loose Ends / Cadillac Ranch / Radio Nowhere

Born to Run

Hela konserten

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.