Lars Winnerbäck live i Ronneby

Den 8 juli 2018 såg jag Lars Winnerbäck live i Ronneby Brunnspark.

Bandet och speciellt Lars Winnerbäck möts av stora applåder när de kommer in på scen och börjar konserten mycket bra med ”En tätort på en slätt”. En märkbart glad Lars Winnerbäck bjuder på ett skönt munsspelssolo och så en fin version av ”Utkast till ett brev”.

Tempot ökar rejält med ”Dunkla rum”, som är en bra rocklåt. Jonna Löfgren öser på bakom trummorna.

”Åt samma håll” är en mycket bra låt. Lars Winnerbäck skippar gitarren, spelar tamburin och sjunger duett tillsammans med Therese Johansson.

Lite senare startar konsertens absolut bästa del. Nu kommer många riktigt bra låtar i följd. Det börjar med ännu ett härligt munspelssolo och sedan drar ”Min älskling har ett hjärta av snö” igång med hela bandet som spelar denna lysande melodi.

Under den följande 7 låtarna finns konsertens 6 bästa. ”Elden” startar med 3 härliga elgitarrer (Lars, Carl och Staffan). Jonna fyller på med trummor och Jerker på bas. Det spelar ingen roll att Lasse för en stund tappar texten. Eller så är det kanske just därför – för efteråt öser hela bandet på ett sätt som är helt underbart att se. Staffan är grym på gitarr, Jonna är grym bakom trummorna, men allra bäst är Lars Winnerbäck själv. Herregud vilket härligt tryck!

Jag dricker glögg
Med balkongdörren öppen inatt
Jag är så trött på alla mail och koder
Jag vill ha dig här på riktigt inatt
Och suga liv ur din halspulsåder

”Hugger i sten” är Lars Winnerbäcks bästa låt. Allsången ljuder och bandet låter otroligt bra. Det här är en helt magisk låt som belönas med kvällens största applåder.

”Elden” och ”Hugger i sten” var grymt bra, men allra bäst var ”För dig”. Den börjar lugnt, men i 3:e versen fullkomligt exploderar låten. Jag är grymt imponerad av hela bandet, men kanske allra mest av Jonna Löfgren på trummor. Jäklar vad bra hon är. Hela bandet är helt suveränt. Det här var makalöst bra.

Du är resan som jag velat ska ta fart
Du är gåtan som jag aldrig löser klart
Du är början på nåt nytt och nånting underbart
För mig, för mig, för mig

Efter ”Granit och morän” fortsätter det med nästa kanonlåt. ”Elegi” har en otroligt skön melodi och precis som de flesta av Lars Winnerbäcks låtar – mycket bra text. Lasse och Therese får hjälp av publiken med sången. En av flera bra saker på en konsert med Lars Winnerbäck är att tempot växlar, liksom instrumenten. Ibland är det fullt ös med ylande elgitarrer – och som i ”Elegi” skönt lugnt gung med akustiska gitarrer.

Sedan blir det fullt ös igen. ”Kom ihåg mig” är en sanslöst bra rocklåt. Detta är den låt jag först fastnade för med Lars Winnerbäck – och jag tycker fortfarande den tillhör hans absolut bästa. Grym rock’n’roll.

Lars Winnerbäck är en helt suverän låtskrivare. Han har magiska texter och använder ord som ingen annan gör. Detta är väl sällan mer tydligt än i magiska ”Söndermarken” som innehåller ord som ”kommunala korridorer”, ”bespisningen”, ”husmanskost”, ”tandläkarväder”, ”sjöröverskepp”, ”brandgula”, ”medelbeiga”, ”tätortstimotej”, ”gräddgula”, ”speditionslokaler”, ”Fibban” – och förstås ”nyponbuskar nyponbuskar”.

”Söndermarken” är en helt fantastisk låt som jag kan lyssna hur många gånger som helst på. Det är ännu en skön duett med Lasse och Therese.

3:e låten från senaste plattan ”Granit och Morän” är ”Lågsäsong”, som avslutar spelningen före extranumren.

Bandet kommer tillbaka på scen och rockar loss ordentligt under ”Ett sällsynt exemplar”.

Sista låten är också otroligt bra. ”Du hade tid” är en perfekt låt att avsluta en konsert med. Och visst var Ronneby ett segertåg 🙂

Lars Winnerbäck och hela hans band var helt lysande. Detta är en av årets 3 bästa konserter.

Lars Winnerbäck Setlist Brunnsparken, Ronneby, Sweden 2018

 

 

 

Band

Lars Winnerbäck (sång, gitarr, munspel)
Therese Johansson (gitarr, tamburin, sång)
Carl Ekerstam (gitarr, sång)
Staffan Johansson (gitarr)
Jerker Odelholm (bas)
Jonna Löfgren (trummor)
Thomas Hallonsten (klaviatur, sång)

Förband
Video
För dig

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.