The Rainmakers live på Øyna

Den 26 juli 2019 såg jag The Rainmakers ”The Final Gig – part 1” live på Øyna i Straumen, Norge.

När jag i vintras fick reda på att The Rainmakers skulle komma tillbaka till Norge blev jag både glad och ledsen. Glad över att ännu en gång kunna se världens näst bästa rockband. Ledsen över att det presenterades som ”The Final Gig – Farewell to Norway”. Det som skulle vara den sista spelningen i Norge utvecklades lite senare till 2 dagars farväl.

Dagen före flög jag från Köpenhamn till Trondheim. På morgonen tog jag hyrbilen och körde över 10 mil norrut. När jag närmar mig hotellet ser jag en skylt vid vägkanten ”The Rainmakers – The Final Gig”. Jag bodde på Jægtvolden Fjordhotell som ligger mycket vackert på stranden till Trondheimsfjorden. Strax efter jag checkat in stötte jag på bandet – de bodde på samma hotell. Det var kul att prata lite med mina vänner Bob, Rich, Pat och Jeff igen – liksom mina norska vänner Stian och Eddie.

Øyna låg vackert uppe på berget några kilometer från hotellet. När jag skulle köra från hotellet stötte jag på gitarristen Jeff Porter. Han hade missat bilen med de övriga i bandet så han åkte med mig istället.

Första kvällen av ”The Final Gig” var uppdelad i 3 delar. Först ett samtal om låttexter, sedan ett musikquiz och sist en akustisk konsert med The Rainmakers. Dessutom hade en lokal konstnär en utställning med sina målningar av The Rainmakers. Ett lokalt bryggeri hade tagit fram ölen ”Regndans” – en pale ale med The Rainmakers på etiketten.

Första delen bestod av ett samtal mellan Bob Walkenhorst och de norska författarna Levi Henriksen och Lars Mytting. Det var mycket intressant att lyssna på Bob berätta om hur han skriver låttexter samt både likheter och skillnader mellan att skriva en låttext och en bok eller novell. Bob spelade även ”30 Days” under samtalet.

Bob fick frågan om han ångrade några texter och han svarade att det finns 2 låtar han slutat spela eftersom de ofta missförstås – ”Big Fat Blonde” och ”Government Cheese” som båda finns med på The Rainmakers fantastiska debutalbum. Jag har aldrig uppfattat dessa båda låtar på det sätt som Bob berättade, men har full förståelse och respekt för att han som låtskrivare har sin syn på detta och väljer att inte spela dem längre. Som fan av rockband är det mycket enklare. Gillar man en låt lyssnar man på den, men det innebär inte att man håller med om varenda textrad i låten. Det finns många låtar jag tycker är kanonbra, men inte håller med om allt i låttexterna.

Samtalet var även en introduktion till Bob Walkenhorst alldeles nya bok ”Scribbling on the Walls of the Mansion” som består av hans låttexter. Förorden till boken är skrivna av Henriksen, Mytting och Stephen King! Dessutom har Jo Nesbö skrivit en kortnovell baserad på ”Long Gone Long” och ”The Lakeview Man”, som också finns med i boken. Jag köpte förstås en signerad bok.

Andra delen bestod av ett musikquiz under ledning av den norske radioprofilen Finn Bjelke. Det var en kul tävling med frågor om låtar från 60-talet och framåt.

Jag hamnade i samma lag som Marte, Kristine, Lise och Ola. Vi kompletterade varandra bra och klarade 27 av 30 frågor.

Vann gjorde laget som The Rainmakers ingick i – de hade alla rätt.

Efter en paus var det sedan dags för en avslutande delen – en akustisk konsert med The Rainmakers.

Konserten öppnade mycket bra med ”Spend It on Love”, ”You Remind Me of Someone” och lite senare ”Long Gone Long”

Bob hade under samtalet med Levi Henriksen och Lars Mytting berättat att många av hans låttexter består av historier eller karaktärer han mött i den lilla stad han växte upp i. En av dessa är ”The Lakeview Man”.

Det var första gången jag såg en akustisk konsert med The Rainmakers. De brukar rocka som få andra, men detta var något helt annat. En lugn spelning med mer fokus på texter och lite annorlunda låtval.

”Small Circles” var bra. ”Another Guitar” var en av de bästa låtarna under kvällen. Den lysande ”Johnny Reb” lät ganska annorlunda, men fortfarande väldigt bra.

”The Last Song of the Evening” tillägnades Bobs mamma som nyligen avled.

Den akustiska konserten avslutades med en grymt bra version av ”Reckoning Day”.

Bästa låtarna under kvällen var ”Another Guitar”, ”Reckoning Day”, ”Johnny Reb”, ”Long Gone Long” och ”Spend It on Love”.

Efteråt tog jag en öl på hotellet och pratade med Bob, Jeff, Rich, Pat, Stian och Eddie.

The Rainmakers

Bob Walkenhorst (sång, gitarr, munspel)
Jeff Porter (gitarr, sång)
Rich Ruth (bas, sång)
Pat Tomek (trummor, sång)

The Rainmakers Setlist Øyna, Straumen, Norway 2019

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.