Topplista 2019

Bästa album

 1. Tommy Conwell & The Young Rumblers – Showboats & Grandstanders
 2. Bryan Adams – Shine a Light
 3. Jimmy Barnes – My Criminal Record
 4. Volbeat – Rewind, Replay, Rebound
 5. Lars Winnerbäck – Eldtuppen

Svenska

Lars Winnerbäck – Eldtuppen

Live

Wilmer X – Blues, svett och tårar

Bästa låtar

 1. Jimmy Barnes – Shutting Down Our Town
 2. Tommy Conwell & The Young Rumblers – Small-Time Has-Been
 3. Little Steven & The Disciples of Soul – Superfly Terraplane
 4. Bryan Adams – All or Nothing
 5. Bruce Springsteen & The E Street Band – Rockin’ All Over the World
 6. Jason Ringenberg – God Bless the Ramones
 7. Jimmy Barnes – Belvedere and Cigarettes
 8. Tommy Conwell & The Young Rumblers – Goin’ Back to Philly
 9. Tommy Conwell & The Young Rumblers – I Can’t Rock in This Job
 10. The Georgia Satellites – I’m Waiting for the Man

Svenska

Lars Winnerbäck – Tror jag hittar hem

Bästa konserter

 1. The Alarm – John Dee, Oslo
 2. The Rainmakers – Langfjæran, Mosvik
 3. Dan Baird & Homemade Sin – Kulturbolaget, Malmö
 4. Wilmer X – Stadsparken, Klippan
 5. Ulf Lundell – Sofiero Slott, Helsingborg
 6. The Rainmakers – Øyna, Straumen
 7. D-A-D – Kulturbolaget, Malmö
 8. Melissa Etheridge – Amager Bio, Köpenhamn
 9. Wilmer X – Stadsfesten, Kalmar
 10. Lars Winnerbäck – Halmstad Arena

Svensk

Wilmer X – Stadsparken, Klippan

Musikåret

2019 var liksom året före ett blandat musikår. Få bra album och färre bra låtar än de flesta andra år, men däremot var det ett kanonbra konsertår.

Det fanns många höjdpunkter bland årets konserter. Den största kom i april då jag för första gången såg The Alarm live. Jag har lyssnat på The Alarm i 35 år och de är ett av tidernas bästa rockband. Jag hade sett sångaren Mike Peters live 2015 och även om den konserten var mycket bra så var det ändå en bra bit ifrån The Alarms enorma uppvisning på John Dee i Oslo.

Det är fullt ös från första låten. Mike Peters uppmanade direkt publiken att sjunga med och det kan man lugnt säga att den gjorde. Jag har nog aldrig varit med om sådan allsång – i låt efter låt – konserten igenom.

Efteråt är jag helt tagen. Det är en helt makalös rockkonsert jag just har sett. Jag har sett hundratals konserter, men detta är en av de absolut bästa någonsin. Bandet, musiken, publiken, stämningen. Herrejävlar vad bra det var. Jag håller med musikknyheter.no som gav konserten högsta betyg – 10/10!

Alla låtar var bra, men allra bäst var ”Where Were You Hiding When the Storm Broke?”, ”Spirit of ’76”, ”The Stand”, ”Blaze of Glory”, ”Sixty Eight Guns” och ”Walk Forever By My Side”.

The Alarm är ett fantastiskt band, men ett band som faktiskt är ännu bättre är The Rainmakers. Jag har alltid älskat detta band från Kansas City. Första gången jag såg dem live var 1989 i Göteborg. De senaste 10 åren har jag sett dem många gånger i Norge – och en gång på Sweden Rock Festival. Jag har lärt känna och blivit vän med dem.

När jag förra vintern fick reda på att The Rainmakers skulle komma tillbaka till Norge blev jag både glad och ledsen. Glad över att ännu en gång kunna se världens näst bästa rockband. Ledsen över att det presenterades som ”The Final Gig – Farewell to Norway”. Det som skulle vara den sista spelningen i Norge utvecklades lite senare till 2 dagars farväl.

Första kvällen av ”The Final Gig” var uppdelad i 3 delar – på Øyna utanför Straumen. Först ett samtal om låttexter, sedan ett musikquiz och sist en akustisk konsert med The Rainmakers. Dessutom hade en lokal konstnär en utställning med sina målningar av The Rainmakers. Ett lokalt bryggeri hade tagit fram ölen ”Regndans” – en pale ale med The Rainmakers på etiketten.

Det var en intim, varm och härlig kväll högt uppe och med fin utsikt över Trondheimsfjorden. Bästa låtarna under den första kvällen var ”Another Guitar”, ”Reckoning Day”, ”Johnny Reb”, ”Long Gone Long” och ”Spend It on Love”. Efteråt tog jag en öl och pratade med bandet på hotellet.

Efter den akustiska spelningen dagen före var det nu dags för ”The Final Gig – Farewell to Norway” – i Langfjæran utanför Mosvik. Jag hade bestämt mig i förväg för att inte tänka på att det kanske var sista gången jag skulle få se The Rainmakers live, utan istället ha riktigt kul. Det gick ganska bra.

När jag kommer fram till Langfjæran blir jag nästan helt häpen över den fantastiska utsikten. Detta är utan tvekan den vackraste konsertplats jag någonsin sett.

Det är utsålt, runt 1 000 personer på plats. Till stora applåder inleder The Rainmakers med ”Rocking at the T-dance”. Det här är inte som gårdagens akustiska konsert. Det här är rock’n’roll på högsta nivå. Inledningen på konserten är helt makalös. De första 10 låtarna är sjukt bra. Bob Walkenhorst skriver bäst låttexter av alla. Och han spelar munspel!!!

Hela konserten var grymt bra. De bästa låtarna var ”The One That Got Away”, ”Information”, ”Johnny Reb”, ”Shiny Shiny”, ”Tornado of Love” och ”Let My People Go-Go”. Bob Walkenhorst avslutar konserten med att säga:

Norway, you have been our home away from home and we’re so glad that we can say that this is goodbye. We didn’t just fade away. We actually had a party when we left.

Det är förstås tråkigt att det var sista gången vi fick se The Rainmakers spela live i Norge, men herregud vilket avsked det blev.

I december var det tyvärr dags för nästa avsked. Sedan 2008 har jag sett Dan Baird & Homemade Sin live 17 gånger. De är liksom The Rainmakers och The Alarm ett av världens bästa band någonsin. Tyvärr har både Dan och hans fru haft problem med hälsan de senaste åren, vilket också är orsaken till att Dan Baird nu slutar turnera. Han kommer dock att fortsätta med att spela in musik.

Det blev som alltid med Dan Baird & Homemade Sin en grymt bra konsert. Det känns dock lite vemodigt när man tänker på att man aldrig mer kommer att få se Dan Baird i sin höga hatt rocka som nästan ingen annan kan. Kvällens bästa låtar var ”I Love You Period”, ”Keep Your Hands to Yourself”, ”Younger Face”, ”All Over But the Cryin’”, ”Dan Takes Five”, ”Open All Night” och ”Shake, Rattle and Roll”.

Årets bästa bästa låt är ”Shutting Down Our Town” med Jimmy Barnes. Det är en helt fantastisk låt som vi fick höra live redan året före i Winterbach. Jimmys album ”My Criminal Record” var också mycket bra. Bästa låtarna i övrigt på plattan var ”Belvedere and Cigarettes”, ”Tougher Than the Rest” (cover av Bruce Springsteens låt) och ”I Won’t Let You Down”.

Årets roligaste skivsläpp – och bästa album – var Tommy Conwell & The Young Rumblers som inte gjort en platta tillsammans på massor av år. De använde sig av crowd-funding för att kunna spela in skivan och jag hade gett ett bidrag till detta för ett par år sedan. Till min glädje fann jag mitt eget namn i skivkonvolutet bland ”thanks to”. På skivan finns en makalöst bra låt i ”Small-Time Has-Been”. Tommy Conwell & The Young Rumblers när de är som allra bäst. De bästa låtarna i övrigt är ”Goin’ Back to Philly”, ”I Can’t Rock in This Job”, ”Whatever This Crowd Wants”, ”Out of the Blue” och ”The Rest of the Night”.

Bryan Adams album ”Shine a Light” är hans bästa skiva på många år. De bästa låtarna är ”All or Nothing”, ”No Time for Love”, ”Part Friday Night, Part Sunday Morning”, ”Shine a Light” och ”Nobody’s Girl”.

Jag såg två mycket bra konserter med Wilmer X under sommaren. Allra bäst var de i Stadsparken i Klippan. Bästa låtarna var ”För dum för pop”, ”Kör dej död”, ”Spela under hot”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”Vem får nu se alla tårar?”, ”Jag flippar ut” och ”Vem är den flickan”. Wilmer X spelade även på Kalmar Stadsfest.

Det var även fantastiskt kul att efter 4 år åter få se Ulf Lundell live när han spelade på Sofiero Slott i Helsingborg. Bästa låtarna var ”Förlorad värld”, ”Hon gör mej galen”, ”Är vi lyckliga nu?”, ”Lycklig lycklig”, ”Kär och galen”, ”Öppna landskap” och ”Gå ut och var glad”.

Jag såg en mycket bra konsert med D-A-D på Kulturbolaget i Malmö. Bästa låtarna var ”It’s After Dark”, ”Sleeping My Day Away”, ”Jihad”, ”Grow or Pay”, ”Bad Craziness” och ”Laugh ’n’ a 1/2”.

Jag såg Melissa Etheridge live för första gången. På Amager Bio i Köpenhamn var de bästa låtarna ”Bring Me Some Water”, ”Come to My Window”, ”No Souvenirs”, ”I Want to Come Over” och ”I’m the Only One”.

Jag såg en bra konsert med Lars Winnerbäck på Halmstad Arena. Bästa låtarna var ”För dig”, ”Hugger i sten”, ”Solen i ögonen”, ”Kom ihåg mig” och ”Elden”.

Andra bra konserter under 2019 var Little Steven & The Disciples of Soul, Volbeat, Dropkick Murphys, Jason Ringenberg, Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators, Metallica, The Black Sorrows, Sator & Wild Rover och Carla Olson & Todd Wolfe. Bäst på Sweden Rock Festival var Saxon, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Skid Row, Blackberry Smoke och The Bones.

Årets bästa livealbum var Wilmer X ”Blues, svett och tårar” som är inspelad på Malmöfestivalen 2018. Plattan innehåller bl a ”Hon är ihop med en insekt”, ”Jag flippar ut”, ”Blod eller guld”, ”Vem får nu se alla tårar”, ”För dum för pop”, ”Spela under hot” och ”Kör dej död”.

Årets bästa svenska studioplatta är Lars Winnerbäcks ”Eldtuppen” där de bästa låtarna är ”Tror jag hittar hem”, ”Skulle aldrig hända oss” och ”Hur och vem och vad”.

”Superfly Terraplane” på Little Steven & The Disciples of Souls album ”Summer of Sorcery” är lysande, men i övrigt var skivan lite av en besvikelse.

Spellista på Spotify

Videos

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.